Duitsland 1871-1945 Hoofdstuk 3 De Eerste Wereldoorlog II 1914-1918.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het einde van de Eerste Wereldoorlog
Advertisements

De Eerste Wereldoorlog: Oorlogsvoering, revolutie en vrede
De tijd van de wereldoorlogen
De tijd van: Wereldoorlogen
Wereldoorlogen Kenmerk 38b & 39 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme 39 Crisis van het wereldkapitalisme.
Communisme in Rusland..
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 3 – Verloop – deel 2
6.8, De vrede van Bresk-Litovsk
Eerste Wereldoorlog 6.4, Een vrede voor altijd?.
Eerste Wereldoorlog 6.3, De Groote Oorlog.
WO I.
IJzeren gordijn gaat open
Hoofdstuk 5.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Verloop van WO I.
Nazi Duitsland 3.1, Een wankele republiek.
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2 Russische revolutie.
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Wat moet je weten aan het eind van de les?
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Paragraaf 1: Oorzaken van WO I
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Kolonies in 1945 Na 1945 werd Korea van Japan afgenomen en verdeeld tussen de SU en VS: Noord Korea (Democratische Volksrepubliek Korea) Zuid Korea (Republiek.
De wereld in blokken Martijn, luuk & daan.
Koreaoorlog Vietnamoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
De Grote Oorlog
Oorlog en Vrede William Sherman: Oorlog is hel! Karl von Clausewitz:
De Russische Revolutie (1917)
Duitsland had al ruim voor het uitbreken van de oorlog een tactisch plan voor de aanval op Frankrijk klaarliggen! Doel Niet alleen zo snel als mogelijk.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
1e WO Het verlies van Duitsland.
Duitsland werd na WO-I…
Poort ‘Arbeit macht frei’ gestolen (nrc.nl 3 november 2014)
Politieke situatie Europa rond 1800
Eindexamen 2016 Oriëntatie kennis en historisch besef:
“If the Kaiser does not abdicate, the social revolution is inevitable. But I do not want it, I even hate it like sin.” Friedrich Ebert, SPD politician.
Hoofdstuk 2 Het Duitse Keizerrijk I
Vragen filmpjes Duitsland. Deel 1: keizerrijk en Weltpolitik 1 Waardoor liep het machtsevenwicht door het ontstaan van het Duitse keizerrijk op politiek,
Hoofdstuk 4 De Weimar Republiek I
Duitsland Hoofdstuk 3 De Eerste Wereldoorlog I
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
De Wereld- oorlogen H11.3 DE SOVJETUNIE. OORZAKEN RUSSISCHE REVOLUTIE  Alleenheerschappij van de tsaar (Nicolaas II)  Doema (parlement sinds 1905) geen.
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
H11.2 De Eerste Wereldoorlog
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
Het interbellum Duitsland: van democratie naar dictatuur
Союз Советских Социалистических Республик
Democratie in Nederland
Thema 10 Europa.
Russische revoluties Les 1, 2 en 3.
“The German Weimar Republic was doomed from the start.”
Context 2: Duitsland Les 10 – Verloop van Wereldoorlog Twee.
Les 1 – Hitler grijpt de macht
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1
3.1 NEDERLAND BLIJFT NEUTRAAL
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
De koude oorlog.
Wereldoorlogen en staat en natie
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Vrede? Een valse start van het interbellum
§1.3 Revolutie in Rusland In deze paragraaf leer je over:
Bondgenoten 3.1 Leven in loopgraaf verschrikkelijk, wachten op fluitje in de kou en modder Met honderden tegelijk wordt je dan gedwongen de loopgraaf uit.
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog en verder
Transcript van de presentatie:

Duitsland Hoofdstuk 3 De Eerste Wereldoorlog II

Verloop ▪ Na 1916 Duitsland steeds meer de macht in handen van radicale militairen (onmacht van regering en onkunde van Wilhelm II): ▪ Hindenburg (held van Oostfront: populair bij het volk) ▪ Ludendorff (held van Luik, wreed en slimme strateeg) Duitsland wordt een militaire dictatuur Duitsland bestreed de geallieerde blokkade met een duikbootoorlog. Die was niet effectief genoeg. Vooral Ludendorff dringt aan op een onbeperkte duikbotenoorlog

Hindenburg Tot 1918 Hindenburg 1916 tot 1918 Ludendorff (steeds meer invloed aan het eind) 1916 tot 1918 De ‘Siamese tweeling’

Onbeperkte Duikbotenoorlog ▪ Burgerregering stemde nooit in (Von Tirpitz daarom ontslagen in 1916) ▪ Men wilde geen neutrale landen provoceren ▪ Men had niet genoeg duikboten ▪ In 1917 (januari))komt hij er wel: Militaire regering dwingt het af ▪ Overwinning op land is hopeloos ▪ Duikboot is het beste Duitse wapen ▪ Gevolg is dat de VS een legitieme reden heeft om zich in de oorlog te mengen(april)

Einde van de oorlog In november 1917 trekken de Russen zich uit de oorlog terug (na een communistische revolutie) In maart 1918 sluit Rusland een (vernederende) vrede met Duitsland in Brest Litowsk ▪ Ondanks vrede met Rusland steeds meer Geallieerden en minder Duitse soldaten ▪ Voorjaarsoffensief mislukt ondanks grote terreinwinst Dan weten de militairen dat de oorlog niet meer gewonnen kan worden Militairen geven de macht terug aan de burgerregering (willen daarmee gezichtsverlies van het leger voorkomen) olv prins Max von Baden ▪ Die moet met de geallieerden gaan onderhandelen over een wapenstilstand

Novemberrevolutie ▪ Steeds meer tekorten in Duitsland zelf: ▪ Voedselrellen en stakingen ▪ Radicaliseringen van de arbeiders (revolutie dreigt te ontstaan) ▪ Gedeelte van soldaten en matrozen sluiten zich ook aan bij revolutionairen: in november 1918 muiterij in Kiel ▪ Opstanden verspreiden zich en bereiken Berlijn (men eist het aftreden Wilhelm II) ▪ Communisten(KPD) en socialisten(SPD) strijden om de macht ▪ Ebert (SPD) krijgt die macht in handen ▪ Republiek wordt uitgeroepen en Wilhelm II vlucht naar Nederland

Wilhelm II naar Nederland

Spartakistenopstand ▪ Burgerregering tekent een wapenstilstand ( ) in bos van Compiegne ▪ Spartakistenoproer (jan 1919) : Communisten proberen de macht te grijpen ▪ Ebert (sluit pact met militairen) slaat de opstand neer (leiders Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg worden vermoord)

Dolkstootlegende ▪ Ludendorff (al afgetreden) verkondigt de dolkstootlegende: niet het leger heeft de oorlog verloren maar door de opstanden thuis is de oorlog verloren. ▪ En de laffe regering heeft een wapenstilstand getekend (Novembermisdadigers)