Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren
Reinigen Het visueel schoonmaken van o.a.
Alle gereedschap en apparatuur Werkplek, wijnmakerij of keuken Handen en kleding Kleding moet vrij zijn van “zware” geuren zoals van roken en koken
Gereedschap en materialen Schoonmaken met bijvoorbeeld - Heet sodawater - Chloor of chloorhoudende reiniger - Uitkoken - Zeep (niet geurend) -Let op: soda en chloor zijn harde schoonmaakmiddelen die mogelijk metalen maar ook glas kunnen aantasten. - Uitkoken is niet geschikt voor kunsstoffen en rubber
Als de keuken je wijnmakerij is dan moet je er rekening mee houden dat wijn heel snel geuren en smaken van etenswaren zoals uien, knoflook, aardappels, kaas, kool, vlees en vis overneemt. Bij voorkeur geen wijnmaken als er gelijktijdig wordt gekookt!! Het heeft niets met schoonmaken te maken maar toch
Steriliseren Het absoluut reinigen van o.a.
Alle glaswerk, gistingsflessen en -vaten Maatglazen en -cilinders Densimeter, wijnweger en alcohol meter Trechters en hevels en hevelslangen Kurken
In de wijnmakerij is het meest gebruikte middel voor sterilisatie Sulfiet De bekende oplossing van 3 gram sulfiet samen met 1 gram citroenzuur opgelost in 1 liter water. De contacttijd is ongeveer een half uur.
Steriliseren doe je kort voor gebruik. Flessen en kunststof vaten kun je na het reinigen opslaan als je er een beetje sulfietoplossing in doet. Houten vaten moeten volledig gevuld met een verdunde sulfiet oplossing worden opgeslagen. Ze moeten ook regelmatig worden gecontroleerd Roestvast stalen vaten moeten na sterilisatie droog worden opgeslagen. Sulfiet kan het vat aantasten
En de vruchten dan ???????? Druiven NOOIT wassen, ze gedragen zich als een spons Appels, peren en ander hard fruit kun je wassen met een lichte zeep oplossing zodat de waslaag wordt verwijderd. Daarna zeer goed spoelen Ander zacht fruit eventueel heel voorzichtig wassen, meestal is de behandeling ernstiger dan de kwaal. Sappen worden met sulfiet behandeld, maar pas op dat je de maximaal toelaatbare hoeveelheid van sulfiet in wijn niet overschrijdt