Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GMP and HACCP in school restaurants
Advertisements

Fouten, gebreken en ziekten in wijn
X40 COATINIUM HYBRID COATING WAX. X40 COATINIUM HYBRID COATING WAX.
Themaweek Water Sectie Techniek.
Ongewenste micro-organismen
COLA is een uitstekend middel om de voorruit van je auto te reinigen ! Vrachtwagenchauffeurs gebruiken COLA om de motor van hun truck beter.
GMP and HACCP in school restaurants
Ontwikkeling van een leefstijlinstrument voor speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs NCVGZ 3 april 2013 Ineke Vogel, Dick Butte, Petra.
Materialen en middelen Water en detergens.
Scheidingsmethoden Scheidingsmethodes worden toegepast om mengsels weer uit elkaar te halen ofwel om de stoffen weer te sorteren. Filtreren Indampen Destilleren.
Productie Wijn.
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
GMP and HACCP in restaurants
Hoe gezond ben ik?.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
onhygiënisch werken en de gevolgen
1.3 Practicum en veiligheid
ATLANT CATERING WERK MET MEERWAARDE Opleiding Atlant WEL. Thema-Apparatuur.(Snijdgereedschappen)
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Vera Roozendaal Joelle Meijer A2B.
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Jord Knaap & Paul Crouwel
De kleine dingen van oma's!
H 3. Gevaarlijke stoffen.
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Diarree Buikloop.
Inhoud prisma en cilinder Eerst snel een LIVE uitleg Daarna een filmpje Daarna: KEIHARD WERKEN :D.
Vissen Sport.
Hygiëne in de keuken.
Wat kun je eraan doen? EUROPEAN COMMISSION Klimaatverandering.
Sterilisatie en desinfectie Presentatie titel
Operatieassistentie.
Regenwormen.
Omgang en verzorging H4.
Smaak.
Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l).
Rekenen met concentratie
REINIGING De winst van Kleentec hygiene.
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
Operatieassistentie Les 5. Wat moet je kennen/kunnen? Afspraak inplannen en informeren eigenaar Ontvangst van de patiënt en de eigenaar Voorbereiding.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Diabetes.
De kleine dingen van oma's!
Technisch schrijven 18 november 2016.
Technisch schrijven 21 november 2016.
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
Cola? ***** Of Water ? ********.
Technisch schrijven september 2017.
Operatieassistentie Les 5.
Persoonlijke hygiëne.
Huisvesting en Hygiëne
Regenwormen.
Wijn maken.
Wijn.
De kleine dingen van oma's!
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Wijnmaken voor beginners
Wijnadditieven sulfiet
MATERIALEN: VIJF TOEPASSINGEN
Diabetes.
De reinigende kracht van water
van :Rand,Lisa,Tygo,Rojyar,Jenny, Jens.
Leo de kock Door Bobby en Yana.
Mei plasticvrij? Wij plasticvrij!
Poli Flebologie EVLT Behandeling..
Transcript van de presentatie:

Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren

Reinigen Het visueel schoonmaken van o.a.

Alle gereedschap en apparatuur Werkplek, wijnmakerij of keuken Handen en kleding Kleding moet vrij zijn van “zware” geuren zoals van roken en koken

Gereedschap en materialen Schoonmaken met bijvoorbeeld - Heet sodawater - Chloor of chloorhoudende reiniger - Uitkoken - Zeep (niet geurend) -Let op: soda en chloor zijn harde schoonmaakmiddelen die mogelijk metalen maar ook glas kunnen aantasten. - Uitkoken is niet geschikt voor kunsstoffen en rubber

Als de keuken je wijnmakerij is dan moet je er rekening mee houden dat wijn heel snel geuren en smaken van etenswaren zoals uien, knoflook, aardappels, kaas, kool, vlees en vis overneemt. Bij voorkeur geen wijnmaken als er gelijktijdig wordt gekookt!! Het heeft niets met schoonmaken te maken maar toch

Steriliseren Het absoluut reinigen van o.a.

Alle glaswerk, gistingsflessen en -vaten Maatglazen en -cilinders Densimeter, wijnweger en alcohol meter Trechters en hevels en hevelslangen Kurken

In de wijnmakerij is het meest gebruikte middel voor sterilisatie Sulfiet De bekende oplossing van 3 gram sulfiet samen met 1 gram citroenzuur opgelost in 1 liter water. De contacttijd is ongeveer een half uur.

Steriliseren doe je kort voor gebruik. Flessen en kunststof vaten kun je na het reinigen opslaan als je er een beetje sulfietoplossing in doet. Houten vaten moeten volledig gevuld met een verdunde sulfiet oplossing worden opgeslagen. Ze moeten ook regelmatig worden gecontroleerd Roestvast stalen vaten moeten na sterilisatie droog worden opgeslagen. Sulfiet kan het vat aantasten

En de vruchten dan ???????? Druiven NOOIT wassen, ze gedragen zich als een spons Appels, peren en ander hard fruit kun je wassen met een lichte zeep oplossing zodat de waslaag wordt verwijderd. Daarna zeer goed spoelen Ander zacht fruit eventueel heel voorzichtig wassen, meestal is de behandeling ernstiger dan de kwaal. Sappen worden met sulfiet behandeld, maar pas op dat je de maximaal toelaatbare hoeveelheid van sulfiet in wijn niet overschrijdt