De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Themaweek Water Sectie Techniek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Themaweek Water Sectie Techniek."— Transcript van de presentatie:

1 Themaweek Water Sectie Techniek

2 De Waterraket

3

4 Wat is een waterraket? Een PET-fles gedeeltelijk met water gevuld, en opgepompt die plotseling wordt vrijgelaten. Het is te vergelijken met een opgeblazen ballon die wordt losgelaten zonder dicht te knopen.

5 Het principe Een waterraket is gemaakt van een PET-fles; een kunststoffles waarin frisdranken worden verkocht. Deze fles wordt deels gevuld met water, daarna water- en luchtdicht afgesloten met een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van een ventiel.

6 De fles wordt daarna (met de hals naar beneden) onder druk gebracht met behulp van een (voet)pomp. Wanneer voldoende druk in de fles is opgebouwd zal de fles van de ventielconstructie afschieten en het water onder de druk van de samengeperste lucht uit de hals worden geperst.

7 Hoe hoog kan een waterraket?
Dit hangt natuurlijk van een aantal factoren af. Een prototype bleef zo'n 10 seconden in de lucht. Dat moet zo'n 100m geweest zijn.

8 Hoe hard kan ik een Pet fles oppompen?
Dat hangt uiteraard van de fles af, maar onze statiegeld flessen bezwijken pas tussen 15 en 20 bar. Met een 'normale' -Jumbo- fietspomp is het niet mogelijk deze druk te halen. Iemand van 85 kg kan ongeveer tot 10 bar pompen.

9 Een raket die onder een hoge druk van bijvoorbeeld 7 bar wordt gelanceerd kan een snelheid van over de 200 Km per uur halen en toch gauw een hoogte bereiken van 85 tot 90 meter!

10

11 Je kan flessen koppelen om een grote raket te maken!

12 Je kan ook speciale lanceerinrichtingen maken!

13 Veiligheid Waterraketten afschieten kan gevaarlijk zijn. Beschadigde PET-flessen kunnen bij hoge druk uit elkaar spatten.

14 Het is noodzakelijk dat voor je de raket in gebruik neemt, de raket op een hogere druk dan die je normaal zal gebruiken test.

15 Raketten kunnen beschadigd raken bij het neerkomen.
Pas dus op bij opnieuw lanceren!

16 Richt de raket nooit naar mensen of dieren.
Let erop dat je bij het oppompen niet met je hoofd boven de raket (vleugels) hangt. Richt de raket nooit naar mensen of dieren. Ook niet voor de grap, de raket kan vroeger dan verwacht vertrekken. Het is daarom beter om ze vanaf afstand te lanceren.

17 Als je de raket vasthoudt, doe dit dan niet boven de vleugels (pas op snijden!).
Als je met een lancering op afstand werkt. Let op dat het lanceerstatief niet om kan vallen. Maak het lanceerstatief vast in de grond. (bv. met zware gewichten of haringen)

18 Ook bij het neerkomen kan het gevaarlijk zijn
Ook bij het neerkomen kan het gevaarlijk zijn. Een raket komt met hoge snelheid naar beneden en kan auto's beschadigen en mensen verwonden. Zoek daarom een grote open ruimte.

19 Voorzie je raket dan van een parachute.
Is dit echt onmogelijk: lanceer dan enkel als het windstil is. (recht naar boven). Wil je het gevaar, en de schade aan de raket beperken? Voorzie je raket dan van een parachute.

20 Dus blijf altijd oppassen!
Als je je aan al deze veiligheidsregels houdt... dan kan er toch nog altijd iets gebeuren. Dus blijf altijd oppassen!

21

22 Ook leuk is om er een soort van vliegtuig van te maken.

23 Begrippen: Inhoud Volume Druk Kracht Snelheid Gewicht Afstand Schatten Tijd

24 En nu aan het werk!


Download ppt "Themaweek Water Sectie Techniek."

Verwante presentaties


Ads door Google