Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Romeinen 15:19-22 Plannen van Paulus.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Het dynamiet van het Evangelie.
1 Tim 4. 1 Tim 4 1 Timotheüs 4 Afval in de laatste tijden 1 Maar  de Geest zegt uitdrukkelijk dat in latere tijden sommigen  afvallig zullen worden.
28 En het geschiedde, toen Jezus deze woorden geëeindigd had, dat de scharen versteld stonden over zijn leer, 29 want Hij leerde hen als gezaghebbende.
Godsdienst 1.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Efeziërs 1:1-14.
Paulus en Israël Romeinen Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid.
2 Corinthiërs brief voor het hart
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Romeinen 15:23-28 Plannen van Paulus.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
23 maart 2014 Zoetermeer. Galaten 2 1 Daarna ging ik na verloop van veertien jaar weder naar Jeruzalem met Barnabas en nam ook Titus mede; = na het.
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Paulus’ bediening.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
Christen zijn in de maatschappij Hilversum, 9 november
13 juli 2014 Zoetermeer. achtergrond: Paulus had het Evangelie gepredikt in Galatië (4:13) na zijn vertrek kwamen predikers die de gelovigen wilden "judaïseren"
18 december 2014 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
15 januari 2015 Rijnsburg Paulus in 'Handelingen'.
Het woord van God compleet: de gelovige volkomen toegerust.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
25 oktober 2015 Zoetermeer. 1Korinthe 1 18 Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden.
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
Brief aan de Galaten -11- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
Brief aan de Galaten :12-14 het kruis of de besnijdenis.
Brief aan de Galaten -27- slavernij – relatie met Paulus – Paulus’ relatie met hen.
Brief aan de Galaten -33- Geloof werkt door liefde.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Brief aan de Galaten -15- Het apostelschap van Paulus (Paulus versus Petrus 1:10-2:21)
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
Brief aan de Galaten -53- Gods genade aan het werk.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Brief aan de Galaten -32- Vrijheid in genade. Wij hebben in Christus Jezus eonisch leven: Hoe?
Brief aan de Galaten -4- Hoe ging het?. Galaten 1:10 “Want overtuig ik nu mensen, of God?” Centraal in evangelie: God + Christus of de mens?
Brief aan de Galaten -5- Hoe ging het?. Paulus vervolgde de gemeente van God Gemeente(n) van God: Handelingen 20:28 1 Corinthiërs 1: 2 1 Corinthiërs 10:32.
Brief aan de Galaten -9- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
Brief aan de Galaten -Inleiding-. Galaten Aan wie werd geschreven? - Noord-Galatische theorie (tot eind 19 e eeuw) - Zuid-Galatische theorie (vanaf.
Filippenzen – 2 1:1,2 Genade en vrede Gebed.
Brief aan de Galaten :15-18 (slot)
Brief aan de Galaten -7- Paulus en de anderen.
niet meer ik maar Christus!
de brief aan de Romeinen
Judaïseren? 3 december 2017 Rotterdam.
Brief aan de Galaten -16- Paulus versus Petrus.
de brief aan de Galaten (1)
de brief aan de Galaten (3)
Transcript van de presentatie:

Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?

Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18

Galaten 1:19 En ik heb niemand anders van de apostelen gezien; alleen Jakobus, de broer van de Heer Jakobus de broer van de Heer: familie/lijn van het vlees wettisch Handelingen 15:14; 21:20

De gelovigen van Israël ijveraars voor de Thora in het evangelie van het koninkrijk de gemeente, die Zijn lichaam is : leeft in genade Efeziërs 2:5-8

Zij willen leraars van de Thora zijn; zij willen zich mooi voordoen. 1 Timotheüs 1:6-9; Galaten 6:12-13

Veel gelovigen van nu: leven in het evangelie van het koninkrijk ijveraars voor de Thora De gemeente, die Zijn lichaam is : leeft niet onder wet Romeinen 6:14,15; Galaten 5:4

sommigen zijn daarvan afgeweken en hebben zich gewend tot ijdel/vruchteloos gepraat. 1 Timotheüs 1:6-9

Zij willen leraars van de wet zijn en hebben geen inzicht in wat zij zeggen en evenmin in wat zij zo sterk benadrukken. 1 Timotheüs 1:7

1 Timotheüs 1:8 maar wij weten dat de wet goed is, als men die wettig gebruikt

en als men dit weet: dat de wet niet bestemd is voor de rechtvaardige…. maar voor wettelozen en voor opstandigen 1 Timotheüs 1:9

Wat ik jullie nu schrijf: zie, voor Gods aangezicht: ik lieg niet Galaten 1:20 ‘ de waarheid van het evangelie ’ Galaten 2:5 ‘ de waarheid van het evangelie ’ Galaten 2:14

Wat ik jullie nu schrijf: zie, voor Gods aangezicht: ik lieg niet Galaten 1:20 ‘het woord van de waarheid van het evangelie’ Kolossenzen 1:5 ‘het woord van de waarheid, het evangelie van jullie redding’ Efeziërs 1:13

 Gezondene/apostel : Ik lieg niet….. 1:20 Daartoe ben ik aangesteld als prediker en apostel (ik zeg de waarheid in Christus, ik lieg niet), als leraar van de natiën in geloof en waarheid. 1 Timotheüs 2:7

Waarvan beschuldigden zij Paulus: Men heeft hun over u verteld dat u alle Joden onder de heidenen, leert afvallig te worden van Mozes, doordat u zegt dat zij de kinderen niet moeten besnijden en ook niet moeten wandelen overeenkomstig de gebruiken. Handelingen 21:21

Titus 1:14 … en zich niet zullen bezighouden met Joodse mythen en geboden van mensen die zich van de waarheid afkeren.

2 Petrus 1:16 … Want wij zijn geen wijze(lijk) gemaakte mythen gevolgd, toen wij u de kracht en de komst van onze Heer Jezus Christus bekendmaakten…

1 Timotheüs 4:7 maar verwerp de onheilige en oud-wijfse mythen en oefen uzelf in de godsvrucht, want de oefening van het het lichaam is van weinig nut

vervolgens kwam ik in de gebieden van Syrië en Cilicië Galaten 1:20

vervolgens kwam ik in de gebieden van Syrië en Cilicië Galaten 1:21 Twistgesprekken met de hellenisten (door Griekse cultuur gevormde Joden)  broeders leidden hem naar Ceasarea en vandaar naar Tarsus (in Cilicië). Handelingen 9:29-30

Handelingen 11:25-26 En Barnabas vertrok naar Tarsus om Saulus te zoeken; en toen hij hem gevonden had, bracht hij hem naar Antiochië.

…ik was echter onbekend van aangezicht aan de uitgeroepen gemeenten die van Judea die in Christus zijn Galaten 1:22 Paulus niet door hen onderricht

…alleen hoorden zij echter: hij die ons vroeger vervolg- de, verkondigt nu als evan- gelie het geloof, dat hij vroeger verwoestte.. Galaten 1:23 Gemeenten in Judea stonden in het evangelie van de besnijdenis Jezus is de Christus! (Ha.9:22)

“ En zij verheerlijkten God in mij ” Galaten 1:24 Boodschap die Paulus bracht vonden zij geen probleem…