SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Advertisements

Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
verstandelijke beperking
Samenspel Nieuw Vennep
Diagnostiek in de psychiatrie
Inhoud Beschrijving artikel Emoties uiten Emoties waarnemen
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
Diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen
Klinische diagnostiek van aan autisme verwante stoornissen
Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.
De relaties tussen taalstoornissen en gedragsstoornissen
Autismespectrumstoornissen
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Autisme en het verwerken van sociale informatie
Valerie Bommers Jill Vannieuwenhuyse
Leerstoornissen in DSM-IV
ASS: wanneer zichtbaar?
Gedragsproblemen bij kinderen en jongeren
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Verstandelijke beperking
Van begrijpen naar begeleiden
Gedragsproblemen en gedragsstoornissen Theoretisch kader: Thema 1A 1.
DCD Developmental Coordination Disorder
1. I NLEIDING 2. P ERSOONLIJKHEIDSPATHOLOGIE IN ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGISCHE PERSPECTIEF 3. O NTWIKKELINGSASPECTEN BIJ HET ONTSTAAN VAN PERSOONLIJKHEIDSPATHOLOGIE.
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Onderwijs aan kinderen met een autisme verwante stoornis
Autisme Spectrum Stoornissen
Autisme en het verwerken van sociale informatie
Autismespectrumstoornis
Emilia Dejager, 1BATP B1 Pervasieve ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking de Bildt, A., Kraijer, D.
Classificatie van gedragsproblemen bij kinderen en jongeren: een vergelijking tussen CBCL en DSM-4 H. Grietens.
Begeer, S., Meerum Terwogt, M., Rieffe, C., en Lex P. A. M. Stockmann (2005). Begrip en gebruik van sociaal- emotionele regels bij kinderen met autisme.
Presentatie Bijeenkomst 1
Depressie bij kinderen en adolescenten.
Expressie van emoties bij autisme
Deel 1: Definitie, geschiedenis en prevalentie
Autisme en Verstandelijke beperkingen
Wat met psychische stoornissen op school?
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Als opvoeden niet vanzelf gaat deel b.
Autisme Spectrum Stoornissen
De domeinen & Niveau bij ABB.
Psychiatrie Autisme Spectrum Stoornissen Naam: Martine Bink
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Psychiatrie – les 4: Autisme Spectrum Stoornissen
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Stress Mensen met ASS ervaren mogelijk meer stress in bepaalde situaties dan mensen zonder ASS. Stress kan leiden tot meer autistisch gedrag. Hoe zijn.
Accare Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie De ADOS Mogelijkheden en recente ontwikkelingen.
Neuropsychologische diagnostiek bij traumatisch hersenletsel kinder-en jeugd BAW 2015 Marleen van der Wees klinisch neuropsycholoog Libra Revalidatie &
Heeft deze patiënt meningitis? Dries Verheijen 21 augustus 2012.
Harmonisering van de Zorg De Triangel. XONAR Het MKD is een voorziening die hulpverlening biedt aan kinderen van 1,5 tot en met 6 jaar en deel uitmaakt.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Verstandelijke beperking Door Matthias Mievis. Inleiding  Verstandelijke beperking: vormen en definities  VB en intelligentiebepaling  VB en het bepalen.
Neem de tijd… Sara Bloemers Heike Wisse. Programma Voorstellen in groepjes Grondhouding Achtergrond en NTS Een aantal patiënten melden zich… Wat ga je.
Pathologie en ziektebeelden
De DSM-5 komt er aan Psychiatrieweb.nl/presentaties7.html 17-sep-18.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Diagnose en classificatie in de Psychiatrie
Dr. Eric Schoentjes Universitair Ziekenhuis Gent
Kenniskring jobcoaching SBCM
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Angststoornissen en hypochondrie
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
Transcript van de presentatie:

SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1

REFERENIE ARTIKEL  Titel: Klinische diagnostiek van aan autisme verwante stoornissen.  Tijdschrift: Kind en Adolescent  Referentie : Van Leeuwen, H.M.P & Stockmann, A.P.A.M. (1996). Klinische diagnostiek van aan autisme verwante stoornissen. Kind en adolescent,.Doi: /BF

AUTEUR  Van Leeuwen H.M.P. -> woont in Amsterdam, is psychiater van beroep, en schreef artikels voor het tijdschrift voor psychiatrie  Stockmann A.P.A.M. ->woont in Leiden in Nederland, is psychiater van beroep, gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie.

ASSESSMENT TEN BEHOEVE VAN CATEGORALE CLASSIFICATIE  Assessment: een tes van iemands vaardigheden en geschiktheid voor iets  Kinderen testen en classificeren in een van de de diagnostische categorieën van de klasse pervasieve ontwikkelingsstoornissen  Pervasief: diep, doordringend  In DSM-IV specifieke intwikkelingsstoornissen -> komen voor op zichzelf of in combinatie  DSM-IV: Diagnostic Statistical Manual of Mental Disorders, het internationale classificatiesysteem van de Geestelijke Gezondheidszorg. IV betekent de vierde herziene versie (uit 1994). Hierin staan de diagnosecriteria voor ADHD beschreven.

 Specîële anamnese: uitdiepen van zowel aanmeldingsklachten als eventuele bijkomstige problemen.  Onwikkelingsanamnese: de verschillende ontwikkelingsdomeinen uitdiepen.  Spraak-en taalontwikkeling: hierbij word de taalontwikkeling uitgediept en de spraakontwikkeling  Ontwikkeling symbolisch en verbeeldend spel: hierbij word cognitieve ontwikkeling, interesses en sociale interacties uitgediept  Overig functioneren: zicht krijggen op het actuele functioneren bv de regulatie emoties.  Familieanamnese: genetische aanleg voor autisme uitdiepen.

KINDERPSYCHIATRISCH ONDERZOEK  Observatie is een belangrijk onderwerp in een kinderpsychiatrisch onderzoek naar autisme en aanverwante stoornissen.  Spelkamerobservaties tonen aan hoe een kind exploreert en kan het spelniveau bepalen  Taal- en denkstoornessen zijn moeilijk van elkaar af te grenzen

MEERASSIGE CLASSIFICATIE  De classificatie vind het beste plaats door middel van een stappenplan dat bestaat uit 4 stappen: 1.Beantwoorden van de vraag of er al dan niet sprake is van een vertraagde of afwijkende taalontwikkeling 2. Overweeging of er een contactstoornis is 3. Vaststellen van het niveau van intellectueel functioneren 4. Beantwoorden van de vraag of er sprake is geweest van een normale ontwikkeling voorafgaand aan het ontstaan van de contactstoornis

AANVULLENDE DIAGNOSTIEK  Van belang om nauwkeurig te weten wat het niveau is van de cognitieve vaardigheden  Uitvoeren van een psychologisch onderzoek met een voor het kind geschikte intelligentietest. Niet enkel het IQ is belangrijk voor het resultaat maar ook het profiel van het kind.

MEDISCH ONDERZOEK  Vaak het standaardonderzoek  Chromosaal onderzoek: word aangeraden bij erfelijke afwijkingen  Neurologisch onderzoek: word aangraden zodra er sprake is van ernstige mentale retardatie, spraak–taalproblemen, ernstige motorische problemen, epilepsie of een ‘verdachte anamnese’

DIAGNOSESTELLING  Bij de diagnose word gekeken naar de resultaten van de verschillende bevindingen van de anamnese, het kinderpsychiatrisch onderzoek, de gezinsgegevens, schoolgegevens en het aanvullend onderzoek.  Er word een theorie geformuleerd voor ieder individueel kind. Op basis hiervan word behandelsplan en evaluatiecriteria opgesteld