BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eigen kracht Vrijwillige kracht Professionele kracht
Advertisements

Boekbaby’s en Boekenbende
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Centrale werkwinkel D:
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Hoetchikoetchi, Cultuur voor baby’s en peuters
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Ervaringen gebruik stoffenmanager Wat gaat goed en wat niet?
Overplaatsing ongedocumenteerde gezinnen. Woord vooraf Tussen vervlogen geluk en vervlogen hoop.
Project Risicocommunicatie Brabant Dialogen en Dilemma’s
UA 3 mei Stichting Lezen wil brede bevolkingsgroepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke ontwikkeling.
Praktijkvoorbeeld Horizontale disseminatie en mainstreaming Theo van de Veerdonk Projectleider Young Professionals Gemeente Den Bosch.
Lezen op de LEA strategisch netwerken in leesbevordering Adriaan Langendonk Landelijk Projectleider Stichting Lezen/SIOB 20 januari 2011.
Taalstimuleringin Genk Bibus & Biba - een praktijkvoorbeeld -
Zondag 21 april  Hele dag cultuur voor kinderen (en hun ouders/begeleiders) ◦ Voorstellingen ◦ Doorlopende animatie en activiteiten ◦ Workshops.
Voorlichtingsavond groep 3
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8

preek over Deuteronomium 6:20-25
Meertaligheid: bijzonder normaal “Meer Taal, Meer Kans” Een Papiaments – Nederlands taalbevorderingsproject Nienke Boomstra MSc.
Eenvoudig Communiceren 15 jaar Makkelijk Lezen
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Wat is Boekbaby’s? Samen genieten van boeken Maximale kansen voor alle kinderen Boeken in alle gezinnen brengen.
Bedankt! Sinds ……….delen jullie met veel enthousiasme Boekbaby’s-pakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Kansen voor transformatie
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Combinatie functie Regeling namens ministerie OC&W en VWS In fte voor combinatie functionarissen – 1250 fte om sportverenigingen te versterken.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Kenniscirkel dBos 11 oktober Beeld tot nu toe – NH ● Open deur voor de kwartiermaker ● Combinatie met regeling cultuureducatie ● Kennisdelen graag.
Korte systematische terugblik Project Interne bedrijfsvoering Scholing en opleiding Materialen Collectie Communicatie Financiën Conclusies Boekstart in.
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Geschiedenis in een boekenkast. Entoen.nu 2007: commissie van Oostrom presenteert Canon van Nederland Stichting entoen.nu stimuleert het gebruik van de.
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
Bibliotheek op school in de praktijk Inspiratiedag 5 mei 2015.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
Boekstart Start Pilot Brabant Onderzoek Theek 5 –Kennis –Faciliteit –Omgeving.
Monitor BoekStart meting 2016 Nicolien de Pater Landelijk contactpersoon Monitor BoekStart.
<plaats en datum>
Schoolopbouwwerk Menen
Welkom laaggeletterde ouders bereiken met leesbevordering
De BoekStartcoach Conferentie ‘Tel mee met Taal’
Duurzaam Idskenhuizen
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Groep 2 Begrijpend luisteren
Bedankt! Jullie delen met veel enthousiasme Boekstartpakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Voorlezen in de kinderopvang
voor Rotterdamse kinderen
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
naam gemeente | datum start
38 Belang 20 95% VERVOLG Halte Taal (balie 34)
Onderzoeksrapport ‘Voor- en Vroegschoolse Educatie’
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
De BoekStartcoach.
Van zorgen voor naar zorgen dat…
<plaats en datum>
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Pilot 3: Innovatieve schuldhulpverlening aan jongeren en preventie
Bereslim verbinden aan boeken
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

BoekStart

Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan Langendonk

Oorsprong Cultuurnota ‘Innoveren en participeren´ Kunst van Leven (10-puntenplan) Kunst van Lezen Leesbevordering –Historische Canon –Achterstandenbeleid –Invoering Boekstart –Ontwikkeling leesbevorderingsnetwerken

Boekstart Doel is om ouders van baby’s (0-1 jaar) intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking te brengen door ze actief te binden aan de plaatselijke Openbare Bibliotheek. Boekstart is de letterlijke start van de doorlopende leeslijn, gebaseerd op het principe van de doorlopende leerlijn.

Bookstart is in 1992 in Engeland ontwikkeld. Alle jonge kinderen worden voorzien van een pakket boeken. Taalontwikkeling en leesbevordering zijn de belangrijkste motieven. Onderzoek: Bookstart kinderen hebben een voorsprong bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs, en behouden deze voorsprong. Bookstart Groot-Brittannië

Pilootproject: Boekbaby’s startte in 2005 als een pilootproject in tien Vlaamse steden en gemeenten. 300 deelnemende gezinnen kregen van de plaatselijke openbare bibliotheek een gratis Boekbaby's-pakket toen hun baby zes maanden oud was. Resultaten onderzoek -Boekbaby’s is een sterke stimulans. -Ouders hebben graag impliciete ondersteuning bij het voorlezen. -Leren en plezier vormen de belangrijkste criteria wanneer ouders een boek voor hun baby kiezen. -Vaders en moeders ervaren voorlezen en verhalen vertellen anders. Boekbaby’s Vlaanderen

Boekstart Nederland De basis van Boekstart is: Ouders en baby’s delen boeken Boekstart is er voor elke baby Iedere baby wordt bereikt Nauwe samenwerking tussen instanties

Doelstelling van de Boekstart proef in 2008 en 2009 Boekstart wordt positief ontvangen door ouders van baby’s Boekstart ouders maken blijvend actief gebruik van de bibliotheek (bezoekfrequentie/lenen van materialen voor hun baby) Boekstart wordt actief ondersteund door bibliotheken, maar ook door consultatiebureaus en gemeenten

Start proef in 2008 in Noord-Brabant 5 Brabantse basisbibliotheken –Den Bosch –Helmond –Biblioplus –Theek 5 (Raamsdonksveer en Rijen) –Waalwijk Oktober 2008 aanvang pilot Looptijd tot april 2009

Hoe werkt Boekstart? Als de baby drie maanden is, ontvangen de ouders een welkomstbrief van de burgemeester met een introductie van Boekstart Bij de brief zit een Babybiebbon, waarmee ouders het gratis Boekstart pakket af kunnen halen bij de bibliotheek In de bibliotheek krijgen de ouders bij inlevering van de Babybiebbon een Boekstart pakket: een koffertje met daarin een stoffen babyboekje, een cd met kinderliedjes en een boekenlegger met tips voor andere boeken

Hoe werkt Boekstart? (vervolg) Als het kindje 7 maanden is, wordt tijdens het bezoek aan het consultatiebureau gewezen op de Babybiebbon. Zijn ouders al bij de bibliotheek geweest dan wordt nog extra aandacht gevestigd op het belang van lezen. Zo niet, dan is dit de tweede kans om ouders toe te leiden naar het bezoek aan de bibliotheek Voor de bibliotheek en op het consultatiebureau is een filmpje gemaakt (met videomateriaal uit de praktijk) waarin voorbeeldgedrag van interactie met baby’s te zien is (van den Linden en Glorius) Aanpassing van inrichting van bibliotheek voor ontvangst van ouders met baby’s en organisatie van activiteiten Training voor bibliotheekmedewerkers en medewerkers van het consultatiebureau

Uitbreiding proef in andere delen van het land Na de start in Noord-Brabant wordt in het voorjaar van 2009 begonnen met het opzetten van proeven in andere provincies en één van de G4-steden, mede op basis van de ervaringen van de introductie in Noord- Brabant.

Boekstart 2010 Op basis van de resultaten van de diverse proeven : 2010 Boekstart landelijk uitrollen. De focus van de projectleiding van Stichting Lezen in aanpak en financiering komt vanaf 2010 te liggen op organisatie, ondersteuning en promotie op landelijk niveau. Lokaal wordt de bibliotheek verantwoordelijk voor implementatie en financiering van het ontwikkelde model voor baby’s.