In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bevlogen leerkracht
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Voorbeelden van innoverende toekomstige techniek bij C-Leren?
Van A naar (nog) Beter Beheersen van Ziekteverzuim
Wat is IFA Bedrijfsadvies
WERKOVERLEG Sector techniek
Respectvolle bejegening
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Preventief Verzuimmanagement
10 jaar JSP Levert het wat op?. Programma In vijf kwartier kan niet alles Stellingen Ontwikkelingen Versterken (rechts)positie Juridische knelpunten Hoe.
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Paul ter Wal Trends in Vitaliteit & €
Burnout Ziekte of arbeidsprobleem?. Ouderdag 23 maart Overzicht Waarom burnout als onderwerp? Wat is het en hoe komt het? Aanpak: het time out-model.
BIM PROTOTYPE:. [ N O V I T E I T ] [ N O V I T E I T ]
Jezelf bewegen…… De ander bewegen……
Leiderschap en zelfbedrog:
managen van de doorstroom
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Powerpoint presentaties NCvB
Stap 6: Preventie van beroepsziekten
Werken met een longziekte. Vragen vooraf Wie heeft of wil er (betaald) werk? Voor wie is een longziekte een uitdaging bij het werken? Weten ze op uw werk.
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
SZamen|Gezond 15 oktober 2014.
Maak werk van gezondheid
Slechtziendendag 17 januari 2014 Dick Spreeuwers
ARB(eids)O(mstandigheden
Handelen bedrijfsarts bij werknemers met ischemische hartziekten
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
VERZUIMBELEID EN REGISTRATIE VERZUIMDREMPEL EN HERVATTINGSDREMPEL
Wat is Lean? Dit is uw organisatie met alles wat daarbinnen gebeurt:
Werk en kanker, re-integratie
De domeinen & Niveau bij ABB.

CHRONISCH ZIEKE KINDEREN. DEFINITIE CHRONISCH, LANGDURIG ZIEKE KIND * heel veel uiteenlopende definities * aantal voorwaarden vermeld om van een chronische.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Camille Coussée 1 BaTP B2 DEPRESSIE PREVENTIE.  Betekenis: voorkomen van een ziekte  Doel:  meer kwaliteit van leven  mensen minder/korter ziek 
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
*Welzijn. Medewerkers met een gezonde levensstijl en voldoende uitdaging in hun werk zijn over het algemeen gemotiveerd en productief. *Ziektekosten *Preventief.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
De Ziekte van Huntington
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Innovatief sociaal werk MO groep, NBC Nieuwegein, 26 november 2014 Jord Neuteboom & Arin van Zee - Viatore.
WELKOM#WZW16 “Iedereen gelukkig” – 15 maart 2016.
Wat kun je doen tegen werkdruk
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Leidinggeven voor eerste verkoper Hoofdstuk 4 Personeel en planning.
Gezondheid en gezond gedrag
Project Interculturele Palliatieve Zorg
Werkconferentie Leren in de zorg
Gezondheid en gezond gedrag
Meten is weten, maar wat wil je meten? En vooral, wat wil je weten?!
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
Financiële Gezondheid november 2017
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Duurzame inzetbaarheid
Stelsel sociale zekerheid
ARBO-dienst.
Gezondheid en gezond gedrag
Leerfase 1 Periode 1 BOL Docent 1 Bouke Cuperus Les 1
5 valkuilen & Tips.
Wat is gezondheid? ‘Een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere.
ARBO-dienst.
Transcript van de presentatie:

In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed Evert Visser 16/03/2016

De uitnodiging Hoe behandelt een bedrijfsarts situatieve arbeidsongeschiktheid? Wat voor invloed heeft de bedrijfsarts bij de communicatie met de werkgever? En hoe komt een bedrijfsarts precies tot een oordeel dat iemand ziek is? (Bij deze lezing zal er genoeg ruimte zijn voor vragen). Als toekomstig (arbeidsrecht) jurist zal je veel te maken krijgen met de bedrijfsarts, daarom is het zéér interessant hier alvast meer over te weten te komen!

Over ArboNed ArboNed maakt werkend Nederland gezonder en vitaler door: Preventie, verzuimbegeleiding en vitaliteitbevordering. Getoetst en gebaseerd op een wetenschappelijk fundament 350 bedrijfsartsen 70.000 werkgevers en ruim 1 miljoen werknemers

Ons doel

Over mijzelf

De geschiedenis van de sociale zekerheid in Nederland Kinderarbeidwetje van Van Houten 1901 Leerplicht 1966 WAO 1994 Arbowet en wet TZ 2004 WVP 2005 WIA

Wat is gezondheid? De definitie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor gezondheid is verouderd: gezondheid als toestand van ‘compleet welbevinden’. Volgens die opvatting zou praktisch iedereen een patiënt zijn die doorlopend behandeling nodig heeft. Nieuwe conceptdefinitie van Gezondheid: Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Wat is ziekte? Ziekte is een schadelijke lichamelijke of psychische afwijking van een organisme. Meer specifiek is het een verstoring van de homeostase, het zelfregulerend proces waarbij biologische systemen hun stabiliteit bewaren door zich aan te passen aan de omstandigheden. Dit gaat vaak gepaard met symptomen die wijzen op de abnormale toestand. Gezien de vele verschillende ziekten is een eenduidige definitie echter niet goed mogelijk en is een scherpe afbakening tussen ziekte en gezondheid niet altijd duidelijk. Daarbij speelt ook een rol dat het begrip ten dele cultureel is bepaald

Ziekteverzuim in Nederland

Hoe zien wij Burnout? (los van de persoonskenmerken) Negatieve + Burnout Energie _ _ _ Positieve + Bevlogenheid

Hoe behandelt een bedrijfsarts situatieve arbeidsongeschiktheid Wij mogen de term ‘situatief arbeidsongeschikt’ niet gebruiken. Destijds was dat een rechtstreekse weg naar ontslag met behoud van een mogelijke uitkeringsrecht. Wat wel? De ziekmelding is arbeidsgerelateerd. De ziekmelding is het gevolg van een arbeidsconflict. Van ons mag verwacht worden dat wij het probleem demedicaliseren. Daarbij adviseren we hoe het probleem opgelost kan worden. Dit volgens de STECR werkwijzer ‘arbeidsconflicten’.

Wat voor invloed heeft de bedrijfsarts bij de communicatie met de werkgever Ziekteverzuim kost geld en interventies om het verzuim op te lossen kosten ook geld. Het is aan de bedrijfsarts om inzichtelijk te maken dat de baten opwegen tegen de kosten. De medische geheimhoudingsplicht is geen belemmering in die communicatie. Eerder juist een voorwaarde om het gesprek succesvol te laten zijn. De bedrijfsarts als verkoper van goede arbeidsomstandigheden?

Hoe komt een bedrijfsarts precies tot een oordeel dat iemand ziek is “Als iemand durft te zeggen dat hij ziek is, dan vind ik dat behoorlijk ziek”. De vraag is natuurlijk of iemand arbeidsongeschikt is. Het gaat om de balans tussen belasting en belastbaarheid. Je kijkt naar de mogelijkheden om dat weer in balans te brengen. Dit met interventies die je in een volgorde van de arbeidshygiënische strategie aanbiedt.

In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed Datum Pagina 16/03/2016