Evolutie van de democratie in Nederland. 1500-1600 Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feodalisme en het hofstelsel
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
De tijd van de wereldoorlogen
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Industriële revolutie
Het socialisme Paragraaf 7..
4.1 De Pruikentijd.
Paragraaf 2.3 Arbeidersparadijs.
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Hoofdstuk 5.
Interbellum en Vrede van Versailles.
2.4 Het begin van de Gouden Eeuw
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
V AN H UNEBED TOT HEDEN Nederland wordt een parlementaire democratie – les 8.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Staatsinrichting van Nederland
Verlicht despotisme.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
De 19e eeuw Nederland.
§1 Nederland verzuilt.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wetenschappelijke revolutie
Kolonisatie en Dekolonisatie
4.2: De geschiedenis van de NL democratie Nakijken HC Opdracht vorige les afronden Huiswerk.
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Par 7.2 Van Republiek naar parlementaire democratie 4 De Nederlanden.
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Par 7.2 Van Republiek naar parlementaire democratie 4 De Nederlanden.
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
In 1568 begint Willem van Oranje een opstand tegen Spanje
Van gewesten naar eenheidsstaat
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Tijd van jagers en boeren
Het land van de farao Hoofdstuk 2.
Politieke situatie Europa rond 1800
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
H3 Democratie in de 20 e eeuw Hoe hebben de rechtsstaat en parlementaire democratie zich ontwikkeld tussen 1920 en 1980?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
CSE 2016 Havo tijdvak I Vragen CE 2016 en KA Drs. Robert de Oude namens de havo/vwo commissie van de VGN.
De Koude Oorlog
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen
Democratie in Nederland
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen - Ismen
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

Evolutie van de democratie in Nederland

Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop van de Tachtigjarige Oorlog werd erkend. Vanaf de Franse tijd aan het begin van de negentiende eeuw groeide Nederland met het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 en de Belgische Revolutie in 1830 uit tot het land dat het nu is: een moderne natie, een van de meest ontwikkelde landen.

Kooplui uit Amsterdam investeerden in de 17e eeuw hun kapitaal in de grote Noord-Hollandse droogmakerijen. Deze bedrijven waren winstgevend door drie factoren: Commerciële landbouw, bevolkingsgroei en de specialisatie en ontwikkeling van de nijverheid.

Mensen gingen op allerlei gebieden verlicht denken, over de macht van de koning, over godsdienstige tolerantie, over de plichten van de staat en over de inspraak in het bestuur. Verder werd er op natuurwetenschappelijk gebied veel onderzoek gedaan.

In de 19e eeuw raakten de democraten verdeeld over verschillende stroming. Ze kregen andere meningen over bijvoorbeeld de maatregelen die genomen moesten worden om de gelijkheid in praktijk tot stand te brengen. Ook over de mate van vrijheid ontstonden discussies. En over hoe snel de veranderingen in praktijk gebracht moesten worden. Sommigen ging het over de hele wereld anderen alleen om hun eigen land.

In een totalitaire staat is het individu volledig ondergeschikt aan de gemeenschap: de staat gaat voor alles. Ook het belang van de groep (volk, ras, partij) staat altijd boven het belang van de enkeling. Alle macht is geconcentreerd bij een leider, die als idool, een soort vervanging voor God beschouwd word. Vanuit het machtscentrum tracht de overheid het maatschappelijke leven te beheersen. Er wordt gebruik gemaakt van machtsinstrumenten (militair, psychologisch, economisch, technologisch). De totalitaire staat heeft een éénpartijenstelsel en heeft een afkeer van parlementaire democratie.

1950-NU Al na de eerste wereldoorlog waren er mensen van mening dat de Europese landen afzonderlijk niet zouden kunnen blijven opboksen tegen de groeiende macht van andere wereldstaten en na de tweede wereldoorlog was het duidelijk dat er een Verenigd Europa moest komen. Europa had door de oorlog grote klappen opgelopen en zat financieel volledig aan de grond. Daarom ontstonden er organisaties die hebben bijgedragen tot de vereniging van Europa.