Vlaamse overheid De integratie van klimaatverandering in de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 28 juni 2010 Afdeling beleid Departement internationaal Vlaanderen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
The future of the European labour markets: Transitions, Risks and Opportunities Neujobs Stakeholders Dialogue Programmatorische Federale Overheidsdienst.
Advertisements

KA2 voor de volwasseneneducatie. Strategische partnerschappen (KA2) • Van eenvoudige kleine samenwerking tot grootschalige projecten om innovatieve middelen.
Het belang van boerenorganisaties bij het Belgisch beleid voor duurzame landbouw en voedselzekerheid De concrete invulling van beleidsvoorstellen van NGO’s.
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Workshop IMCORE - CLIMAR 21 April 2009 “De mogelijke gevolgen van klimaatsverandering in het mariene milieu en de kustzone”
Financiële Samenwerking Basisbegrippen in het kader van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, praktijk en procedures.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
2.6 Ontwikkelingssamenwerking
Het innovatiemodel van IMEC
Klantentevredenheidsonderzoek Wat mag u verwachten ? Van Damme Marleen Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen Departement.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
Inhoudsopgave Aanleiding De Nationale Adaptatiestrategie (NAS)
Twinning 2011 Verruiming door kennis
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Inter-provinciale studie detailhandel
Leeftijdsbewust personeelsbeleid Werkgroep donderdag 14 juni 2007.
Buitenlands Beleid - Beleidsbrief 2003 ontvangst federale stagiair-attachés 14 maart 2003.
Internationale Activiteiten
Beleid rond korte keten in Vlaanderen
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
3 april 2009Dialoogdag hulp- en dienstverlening gedetineerden 1 Hulp- en dienstverlening aan (ex-)gedetineerden: wat doet het beleidsdomein WSE? Michiel.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Quick scan Janneke Delisse, Renée van Os, Jan Jurriëns
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Adaptatie aan overstromingsrisico Bestuurlijke aspecten van risicozonering in de RO Nico Pieterse, Joost Tennekes, Leo Pols en Kersten Nabielek.
Kwaliteitszorg in archieven
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Projectgroep: Opvolging onderwijs in de bi- en multilaterale ontwikkelingssamenwerking.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Klimaatverandering Voorkomen kan niet meer, beperken wel Dr. B.Metz RIVM.
Administrateur-generaal
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Opvang asielzoekers: een menselijk en daadkrachtig beleid 04/09/2015.
Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.
Politiek commitment voor adaptatie creëren en klaarmaken van stakeholderproces Analyse van effecten en kwetsbaarheden Verkennen van adaptatiemogelijkheden.
Somalia: Oxfam Novib’s engagement & perspectives Suying Lai & Hans van den Hoogen 8 april 2008.
De Nederlandse economie : vergroening en beleid EWI Focus op 7 september 2011 te Brussel Foppe de Haan.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
Vlaams Parlement, Brussel 10 december 2015 Onderzoeksresultaten en beleidsrelevantie.
Steunpunt Duurzaam Materialenbeheer (SuMMa) Stuurgroep Vlaams Materialenprogramma Maarten Dubois 16 oktober 2012.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Risicomanagement gemeente Delft 8 december Risicomanagement Doel Opzet Werking Voorbeelden Conclusies Thema: model grondexploitaties.
Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming.
Renovatiepact Studievoormiddag Vlaamse Woonraad 21 april 2015.
Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011.
Monitoring en evaluatie Onderzoekslijn 1. Monitoring Ruimte Vlaanderen Onderzoekslijn 2. Evaluatie van ruimtelijk beleid Partners:  KU Leuven SADL, IO.
Adaptatie in de wereld Johan Bogaert. Adaptatie in de wereldJohan Bogaert 28 juni 2010 Wat is klimaatverandering?
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
De weg naar een Belgisch adaptatieplan Maarten van Leest.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling REALISATIES VPWvO
Vlaams Parlement, Brussel 10 december 2015 Bewoners, ruimtelijke ontwikkelingen en overstromingsbeheer: een co- evolutionaire benadering WP2: Veerkracht.
Europees voorzitterschap Prioriteiten volgens de milieubeweging Trio-voorzitterschap Sp – Be - Ho Esmeralda Borgo.
Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving.
Naar een nationale REDD+ strategie voor Suriname
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Hervorming medefinanciering
Lokaal loket kinderopvang
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Evaluatie Leefmilieu Managementsrespons DGD D4.3/D2.4.
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
Lokaal loket kinderopvang
Onze regio, onze toekomst!
Marktconsultatie ‘1700-lijn ondersteund door AI’
Transcript van de presentatie:

Vlaamse overheid De integratie van klimaatverandering in de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 28 juni 2010 Afdeling beleid Departement internationaal Vlaanderen Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst Wat? Eind 2008: opdracht tot beleidsgerichte studie door het Steunpunt Buitenlands Beleid (E. Waeterloos) Doel: meer inzicht verkrijgen over de mogelijke specifieke methodieken, instrumenten en programma’s om de ‘aanpassing aan de klimaat- verandering’ zinvol (transversaal) op te nemen in programma’s rond landbouw/voedselzekerheid en/of gezondheidszorg. Uitvoering passage beleidsnota : “Ik zal specifieke instrumenten, programma’s en modules laten hanteren om de aanpassing aan klimaatverandering structureel te integreren in de werking van de Vlaamse internationale samenwerking.”

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst Waarom? 1.Watertekorten, overstromingen, erosie, groeipotentieel van planten, de verspreiding van ziektevectoren en de blootstelling aan rampen zullen wereldwijd verder in negatieve zin evolueren 2.Klimaatseffecten komen sterker tot uitdrukking in ontwikkelingslanden 3.Ontwikkelingslanden zijn gevoeliger aan deze effecten: -Meer afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen -Lagere aanpassingscapaciteit 4.Verscherpt mondiale ongelijkheid Noord-Zuid 5.Internationaal engagementen KP, Art 4§4: Bijstand aan ontwikkelingslanden in de dekking van de kosten van aanpassing aan nadelige gevolgen van klimaatverandering OESO-DAC-EPOC verklaring aangaande integratie van klimaat in de ontwikkelingssamenwerking Millennium-Ontwikkelingsdoelen

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst Hoe? -Het hanteren van een transversale klimaatlens die zowel specifieke klimaatbestendigheid (climate proofing) als ontwikkelingsgerichte nadruk op algemene weerbaarheid voor klimaatverandering toelaat (climate resilience). -Veronderstelt een mainstreaming op elk interventieniveau (multilateraal, nationaal, sectoraal, projectmatig, noodhulp)

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [multilateraal] Donorharmonisatie in gelijke sectoren en regio’s -Puur technocratische aanpak volstaat niet -Verschillende instrumenten voor screening en proofing verder uittesten en ervaring uitwisselen -Cfr: KLIMOS, DANIDA, WeAdapt, OESO-DAC-EPOC policy guidance, Adaptation Learning Mechanism, Climate Change Data Portal, …

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [nationaal] De rol van klimaatverandering in de dialoog met partnerlanden De betrokken nationale actoren identificeren en engageren Toegang tot landenspecieke klimaatinformatie Motiverend voor het ontvangende land om verder te investeren in klimaatimpactanalyses en downscaling van informatie naar lokaal niveau (cfr. NAPA’s) Overzicht van de bestaande beleidsplannen (op middellange en lange termijn) en initiatieven om klimaatverandering te integreren door de autoriteiten zelf en/of de donorgemeenschap

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [sectoraal] Een klimaatlens in de sectorale planning, programmering en allocatie. -VL: actief in de sectoren Landbouw en Gezondheidszorg -Steun aan SWAp’s in Malawi en Mozambique -Uitstekend forum voor dialoog rond klimaatverandering -Vroegtijdige inplanting van alle potentiële risico’s voor de sectorale doelstellingen -Sectorale planning: versterking capaciteit

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [project-programma] Climate proofing & climate resilience Waarom? Projecten/programma’s kunnen kwetsbaar zijn voor klimaatverandering (direct of indirect) Projecten/programma’s kunnen de weerbaarheid van natuurlijke of menselijke systemen aan klimaatverandering versterken of verzwakken => In kader van efficiëntie van de hulp

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [project-programma] Climate proofing & climate resilience Hoe? Gebruik van een klimaatlens: in de fasen van identificatie, formulering, –Directe en indirecte effecten –Afweging kost van het niet toepassen van klimaatsadaptatie –Levensduurte project –Betrokkenheid stakeholders –Duurzaamheid: lokale middelen voor opvolging? –Capaciteit ontwikkelingspartner voor opvangen effecten? –Prioritisering passende klimaatadaptatiemaatregelen In de fasen van monitoring en evaluatie –Belang van kennisopbouw

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [noodhulp] Disaster Risk Reduction

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst [noodhulp] Disaster Risk Reduction -Meer en meer (klimaatgebonden) natuurrampen -Gelijktijdig met het beleidsvoornemen om noodhulp meer af te stemmen op GHD-principles en EU Consensus aangaande humanitaire hulp

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst Additionaliteit De totale bestedingen van klimaatgerelateerde projecten die voorheen niet werden gefinancierd De totale extra kosten binnenin een project of programma om de ontwikkelingsresultaten klimaatbestendig te maken ! Problemen m.b.t. opmeting: climate resilience of traditionele ontwikkelingssamenwerking?

Vlaamse overheid Adaptatie aan klimaatverandering: Leven met een toekomst Meer info Ontwikkelingssamenwerking en aanpassing aan klimaat- verandering, Evert Waeterloos, febr 2010, online beschikbaar op “Klimaatverandering en het Belgische beleid van ontwikkelingssamenwerking: uitdagingen en mogelijkheden”, J.P. Van Ypersele, juni 2008, online beschikbaar op Danish Climate and Development Action Programme, online beschikbaar op