De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017
Innovatieve Actie Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017

2 De gezondheidsvouchers voor mensen met een ongezonde levensstijl
Korte beschrijving De gezondheidsvouchers voor mensen met een ongezonde levensstijl mensen toelaten om gezondheidsprogramma’s te volgen m.b.t. voeding, beweging en middelengebruik ( tabak, alcohol en druggebruik) en veerkracht. Het concept “gezondheidscheques” past in de actie patiënt-empowerment aanmoedigen”.

3 gezondheidscheques doeltreffend om de gezondheidskosten te verminderen (studie van Sarah Vansteenkiste, onderzoekster van de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven ) gezondheidscheques geven mensen de kans om wie zijn aangenomen levensstijl wil veranderen hierbij te ondersteunen.

4 Met de gezondheidscheques kunnen deze betrokkenen deelnemen aan coaching trajecten met het oog op meer bewegen, sport-, voedings- en antiverslavingsprogramma’s. Individueel aanbod & groepsaanbod De cheques worden uitbetaald als het programma volledig wordt afgewerkt.

5 gedragsverandering op vlak van levensstijl heeft nood aan ondersteuning en coaching, wat wij met de gezondheidscheques willen faciliteren. patiënten worden actief toegeleid tot gezondheid bevorderende programma’s maar maken zelf de beslissing in hoever zij aan de slag willen gaan met hun eigen levensstijl. De aanpak met gezondheidscheques wordt gesteund door inzichten uit de gedragseconomie (behavioral economics).

6 Betrokken actoren, wat is hun taak
Huisartsen: infodoorstroming en promotie; toekenning Eerstelijnswerkers : info & toeleiding Ziekenhuizen: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop; Ziekenfondsen: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop;

7 Lokale besturen: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop; Apothekers: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop; BOV coachen: BOV-trajecten begeleiden; Diëtisten: Move XL-trajecten begeleiden; Tabakologen: rookstoptrajecten begeleiden; Faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven: expertise ter beschikking stellen mbt gezondheidscheques en uitvoeren van effectmetingen; Obesitaskliniek AZ Groeninge: expertise ter beschikking stellen; Eetexpert: expertise en methodieken ter beschikking stellen; Logo Leieland: expertise en methodieken ter beschikking stellen, initiatiefnemer en trekker van dit project.

8 Bewegen Op Verwijzing (beweegcontext),
Concrete acties Werkjaar 2017: Uitwerken van het concept en werkwijze van gezondheidscheques en operationeel maken van het aanbod : Bewegen Op Verwijzing (beweegcontext), Fit In Je Hoofd (geestelijke gezondheid), Move XL (voedingscontext) Rookstop (verslavingscontext).

9 2018 gezondheidsvouchers voor 55+ of cardiovasculaire patiënten
2019 toevoegen COPD-ziekte van Alzheimer 2020 toevoegen diabetespatiënten Afhankelijk van beschikbare middelen

10 Welke middelen zijn nodig
De financiering van de cheques gebeurt via vermindering van gezondheidsuitgaven of via financiering van partners. De middelen worden aangewend om uitgaven (persoonlijke aandelen) te dekken of om niet terugbetaald aanbod te voorzien

11 Wat is de verwachte impact
Stijging van motivatie om aan gevalideerde begeleidingstrajecten deel te nemen en ze volledig af te werken Kosten: stijging van het aantal begeleidingstrajecten BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en Rookstop. Efficiëntiewinsten: minder patiënten met verergering van gevolgen van te weinig bewegen, overvoeding, mentale problemen en roken. Daling aantal ziekenhuisopnames Uitstel opname residentiële settings Comfortwinst patiënt Gezondheidswinst en gewonnen levensjaren.


Download ppt "Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google