Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
‘Makelaar Informele Zorg’
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Lezing n.a.v podiaproject 9 februari 2013 over een participatieve gemeente Over het hoe en waarom van lokale participatie: iedereen mee?
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
“Hoe kom ik aan klanten?”
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Workshop: ‘Opvoedcoach vanuit eigen praktijk’
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
WRAP Wellness Recovery Action Plan Annette Furnemont Saskia Storimans
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Hogescholen in Dialoog
Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.
De kaart is niet het landschap
Hoofdstuk 4 Omgaan met verschillen
Triple P Divers Ervaringen met een opvoedprogramma in
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Informeren van ouders en kinderen - CBJ Inleiding Toelichting van de organisatiestructuur Traject van de hulpverlening Instemming met de hulpverlening.
Welkom op onze thema-avond
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Aan de slag met de BETERapp
Welkom bij deze mini-beurstraining.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Beveiligde online polikliniek
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Sterke Verhalen uit het Ziekenhuis De ervaring van de patiënt ter verbetering van ziekenhuiszorg Zorgbelang Congres ‘De toekomst van het cliënten-perspectief’
Stichting Visible Results
Hoe gaat het verder na Bethel?
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Aanvaarding en tolerantie
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Het leukste verhaal van cars.. Morgen is het het belangrijkste race van het jaar. Daar moet ik naar toe.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Jamila Achahchah Wie zorgt voor mantelzorgers van niet westerse afkomst.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Mentale begeleiding Theoretische inleiding Zelfvertrouwen
Stress bij kinderen J. Van der Ploeg
Welkom ik maak me sterk.
Voelsprieten Informatieavond
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
“Hoe zet ik Systems Engineering effectief in?” Praktijkbijeenkomst Systems Engineering Deventer 6 juni 2013.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Zo ga ik door door Bep Ik ga door het leven zo goed als ik kan al weet ik echt niet overal iets van.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Welkom op onze thema-avond
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Meedoen of meetellen? Conferentie Actieve Burgers, Vitale Wijken 28 januari 2010 Jale Simsek INOVA.
Ouders met (ernstige) psychische aandoeningen hebben kracht voor ouderschap. Lectoraat Rehabilitatie Groningen.
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Kleurloos hulpverlenen
Disclosure belangen (Potentiële) belangenverstrengeling Geen
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!

Waarom werkt zelfhulpgroep juist goed voor allochtonen? Wat is dan nodig om zelfhulp voor allochtonen beter op de kaart te brengen? Waarom werkt zelfhulpgroep juist goed voor allochtonen? Wat is dan nodig om zelfhulp voor allochtonen beter op de kaart te brengen?

Even voorstellen… Ayse Ustun (advies & trajectbureau) Begeleid (tijdelijk) een zelfhulpgroep voor Turkse moeders over opvoeding tussen twee culturen Deze groep is georganiseerd binnen het 3 jarig (pilot) project Allochtonen op weg naar Zelfhulp van de ZHNW

Ik ga u vertellen waarom het werkt! Bij mij heeft het ook gewerkt! (30 jaar terug) Wat ik zie bij mijn zelfhulpgroep

Algemeen Algemeen Onbekendheid, zelfhulpgroepen, reguliere instellingen Taal en angst vormen knelpunten Zij voelen zich niet gehoord, niet begrepen, niet erkend Opvoedingsproblemen zijn groot Sterke sociale controle > veel problemen ‘achter de voordeur‘. Dit leidt tot veel psychosomatische of psychische problemen bij zowel mannen/vrouwen waardoor regelmatig bezoek aan huisarts en ziekenhuis en veel medicijngebruik. Oorzaak wordt niet aangepakt> problemen worden doorgegeven aan de volgende generaties.

Grote en onnodige belasting! voor de reguliere voorzieningen in Nederland, de hulpverlening, het zorgsysteem, de zorgverzekeringen etcetera!!! Zelfhulp biedt OPLOSSINGEN!

Ervaring deelnemers zelf Ik kan hier mijn verhaal kwijt omdat ik vertrouwen heb in de groep Niemand kijkt vreemd op tegen de problemen waar ik tegenaan loop. Wij hebben veel met elkaar gemeen en toch is iedereen anders Voel mij nergens toe gedwongen Ik leer door ervaringen van anderen in de groep, door vanuit verschillende kanten naar een situatie te kijken Kijk anders naar het opvoeden; opvoeden is erg leuk! Kijk anders naar mijn positie en naar mijn kinderen. Leer mijzelf beter kennen, kijk anders naar mijn relaties en mijn contact met mensen. Ik heb het gevoel dat ik mijzelf aan het ontwikkelen ben, krijg meer zelfvertrouwen en voel mij beter in mijn vel. Kijk positiever naar de toekomst Zie de voordelen in plaats van de nadelen van het leven tussen twee culturen

Zelfhulp… Herkenning … Erkenning … Vertrouwen … Je veilig voelen… Start van een ontwikkeling…

Zelfhulp & empowerment Ontwikkeling in alle opzichten In plaats van afstand… Positief opvoeden (opvoeden is leuk) Behouden van eigen identiteit (wij, de groep is belangrijk) en waarderen van de westerse kijk (ik ben ook belangrijk) Openstaan voor veranderingen (voordelen zien) Zelfhulp en integratie van allochtonen

Samengevat: interculturele verbinding opvang en empowerment men ervaart de eigen kracht herkenning en een stem onuitgesproken hulpvraag relevante informatie veilig en anoniem; want men ontsnapt aan de sociale controle. op maat gesneden aanpak van specifieke problemen die met hun positie in Nederland te maken hebben eigen oplossingen

Voorwaarden voor succes van de zelfhulpgroepen: Bekendheid en vertrouwen is basis Specifieke kennis van de problematieken Toegesneden begeleiding van mensen die de eigen achtergrond kennen is voor de opstart van belang Allochtone projectleiders Zij hebben meer draagvlak in de organisaties nodig voor hun ideeën en kennis

Zelfhulpgroep voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroep voor allochtonen werkt!