Erik Satie https://www.youtube.com/watch?v= S-Xm7s9eGxU Gymnopédie no 1 Gnossiens.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De tijd van de massacultuur
Advertisements

Literaire ontwikkelingen in de 16de en 17de eeuw
Montage DADA en Film.
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
Loverboys.
Luna.
Pablo Picasso Lynn Meulenhof 6de leerjaar Mater Dei Centrum
Kerstnachtdienst Spoedcursus engel Voorganger: ds. A. Nicolai
Kunstproject over Pablo Picasso
ABSTRACTIE inleiding.
Boekbespreking van: Damon Dekker.
Boudewijn De Groot Verdronken Vlinder.
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Sjakie en de chocoladefabriek
Muzische vorming Les 6 Muzisch evalueren Meerstemmigheid.
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
Cultuur van het moderne
E SCHER IN HET PALEIS Tentoonstelling van een geniale kunstenaar.
Op dit schilderij van de franse kunstenaar Matisse zie je mensen afgebeeld die een dans uitvoeren. De mensen zijn niet alleen verbonden met hun lichaam.
Hints In groepjes worden de begrippen uit de geschiedenis les geraden aan de hand van het spel ‘hints’. Welke team scoort het hoogst?
Copyright © 2014 Tommy's Window. Alle rechten voorbehouden.
2rootje ‘Dat is uit de kunst’
Kerstnachtdienst Waarom kerst? Voorganger:ds. A. Elverdink Muzikale medewerking:New Creation.
Vernieuwing van het bovenbouwonderwijs zonder kwaliteitsverlies
STRAVINSKY LE SACRE DU PRINTEMPS
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
10 verschillende kunststromingen
Opdrachten en eindopdracht
Gehoorzamen is cool.
“Dada” Waar heb je dit geluid ooit eerder gehoord? Wat gebeurd hier?
2 Het verhaal van Maarten en zijn mama 3 Reacties van Maartens mama “ o nee ” : mond-vol-tanden, verbijstering “ plichtmatig ” : de vraag ernstig nemen.
Le sacre du printemps – Les Ballets Russes 1913 Muziek: Igor Stravinsky (CD1-38) Choreografie/sterdanser: Vasiav Nijinski Veroorzaakt opschudding Oerritueel:
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Voorganger:Ds. J. E. de Groot Welkom in deze dienst Schriftlezing:Johannes 16: 1 – 15.
Podiumkunsten.
Muziekgeschiedenis 21 e eeuw Stijlen Een muziekstuk.
DIY MET KUNSTENAARS MAAK EEN ZELFPORTRET MET ANOUK KRUITHOF.
DIY MET KUNSTENAARS MAAK EEN POSTER MET PHILIPPE APELOIG Zie notities voor meer informatie voor de docent.
MALEVICH EEN POOLSE KUNSTENAAR UIT OEKRAÏNE. In 1917 vond de Russische Revolutie plaats. Dit was eigenlijk een soort oorlog De heersende macht ontzet,
In deze dienst zal Ds. A. Verbree voorgaan Na de zegen zingen we Ps. 9: 1, 5, 7, 8 Schriftlezing: Lev. 24: Tekst: Zondag 36 en 37.
Is het mistig in je leven, waardoor je het licht van God niet herkent? Matthijn Buwalda herkende in de mist het beeld dat hij van God had. Zijn zoontje.
PILOT ROTTERDAMS CKV: Manifest Professioneel leergemeenschap
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Parade Ontwerp: kostuums Picasso 1917
DADA.
Blok I Jezus ontmoeten – toen
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Psalm 139: 1-18 en 23,24 Heer, u weet alles van mij, u kent mij.
Les 13 De training Wat doe ik hier vandaag?
Karel de grote Cultuur en invloed
Lucas 10 : Er kwam een wetsleraar naar Jezus toe. Hij wilde Jezus iets verkeerds laten zeggen. Hij vroeg: ‘Meester, wat moet ik doen om het eeuwige.
Lucas 7: Jezus was op weg naar Jeruzalem.
Luke van der Palen Paul Basten C4
Lucas 19: Jezus kwam de stad Jericho binnen.
Hoofdstuk 4 Schrijven en formuleren
Verdronken Vlinder Boudewijn De Groot.
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Inleiding Modernisme Eerste helft 20e eeuw.
Les 1 ruimte vangen in de klas
De stad van de neoclassicistische kunstenaars
De geschiedenis van Sint en Piet.
Het Christendom Circa het jaar 0.
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. M Dubbelman
Lessenserie kubisme les 1 Theorie en praktijk 2D
Les 1 ruimte vangen in de klas
Kunst zonder grenzen Les 2C en 2D Non-conformisme.
Pablo Picasso.
Sol Lewitt, Hartford 1928 Sol LeWitt (Hartford (Connecticut), 9 september 1928 – New York, 8 april 2007) was een Amerikaans beeldhouwer, schilder en.
Transcript van de presentatie:

Erik Satie S-Xm7s9eGxU Gymnopédie no 1 Gnossiens

Anekdotes Satie Bohemien Barpianst Liep vijftien kilometer van zijn appartement naar zijn werkruimte en weer terug Was lid van de Rozenkreuzer Stichtte een eigen Kerk

In dit café stelde Satie zich voor als Gymnopédiste hier ontmoette Satie Debussy, Ravel en Jean Cocteau

E Picasso and Dance Parade 1917 In 1916 werd Satie door de kunstschilderes Valentine Hugo in contact gebracht met de schrijver Jean Cocteau. De eerste uitvoering van zijn ballet Parade (voor orkest en typemachine) dat jaar veroorzaakte een schandaal. Daarmee was in één klap zijn reputatie als componist gevestigd. Satie schreef het ballet samen met Cocteau en Picasso, voor de Russische impresario Djagilev, leider van de Ballets Russes.

Les Ballets Suédoi: Le Creation du Monde 0 Rolf Maré, Jean Börlin, Darius Milhaud en Fernand Léger (1923)

Satie had grote invloed op de muziek van Claude Debussy en op die van Maurice Ravel en later John Cage. Omstreden is zijn overwegend uit pianomuziek bestaande oeuvre van meet af aan geweest. In het Frankrijk van het savoir le métier werd de eenvoudige muziek van Satie nogal eens afgeschilderd als die van een dilettante analfabeet, maar ook als de uitingen van een genie. Satie ontdekt niet zozeer nieuwe samenklanken of maar hij zette bekende klanken op een andere manier achter elkaar. En hij streek met ’verkeerde’ basnoten of akkoordopeenvolgingen of - oplossingen de muziektheorie tegen de haren in.

“Satie had gevoel voor stilstand en voor herhaling die ver voorbij laten we zeggen Andy Warhol gaat”, zei Cage ooit. De melodische eenvoud van de na te zingen melodietjes, de wiegende stilstand, het plaisir voor de speler en luisteraar en tegelijkertijd de mystiek die de kleine-maar-fijne composities als een aura omgeeft:

Examenvraag 2015 In 1918 publiceerde hij Le cocq et l’arlequin (De haan en de harlekijn), een bundel notities waarin hij onder andere aangaf hoe de muziek van de nieuwe tijd volgens hem zou moeten klinken. Hij verklaarde: ‘Weg met die wolken, golven, aquariums, watergeesten en nachtelijke geuren.’ Geef aan wat Cocteau met deze uitspraak bedoelde?

Kurt Schwitters werd in 1887 in Hannover geboren en stierf in een onbeduidend plaatsje in het Engelse Lake District in Schwitters schilderde, beeldhouwde, dichtte, deed performances, schreef verhalen, ontwierp reclames, was uitgever van tijdschriften en boekjes, organisator en impresario. Al dit werk in al die verschillende disciplines werd gemaakt en verricht vanuit één vaste grondgedachte: vergeet alle geboden en verboden die er bestaan rondom kunst. Verwerp de grenzen tussen disciplines, tussen wat banaal is en van belang, tussen kunst en kitsch, zin en onzin.

tch?v=PXtDkAnJx7o Ursonate Kurt Schwitters By Michael Schmid tch?v=6X7E2i0KMqM Kurt Schwitters

Hoe noemt men deze kunstvorm ?

Small Sailor’s Home, 1926 Kurt Schwitters

Opdracht! Maak groepjes van vier/vijf personen Bespreek met elkaar wie welke discipline onderzoekt. En laat voorbeelden zien. Onderzoek tot welke stroming Schwitters behoorde, wat beoogde deze stroming? Zou Kurt Schwitters ook tot de massacultuur gerekend kunnen worden? Zoek hedendaagse kunstenaars die beïnvloed zijn door Kurt Schwitters.

Geëngageerde Kunst Sarah Lucas Edward Kienholz Guerilla Girls Erwin Olaf Bruce Nauman Jeanne van Heeswijk Dan Perjovichi