Röntgenologie in oorlogstijd “ Door het vlees heen en dat in oorlogstijd” algemeen overzicht bijzondere feiten P.J. van Wiechen J. Vermeij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
PowerPoint over Anne Frank
Advertisements

Natuurkunde – Yaela Pardoel – A2a
Senegal Senegal.
de genezing te Bethesda
Hitler aan de macht Paragraaf 2.
Internationale organisaties
Nederland bezet neutraliteitspolitiek.
Bestemming God eren ….
Anne frank Anne Frank die is geboren in 1921
Historische context Duitsland 3
EUMO Wim Stoop Den Haag 2009.
Een ‘Bedreigd Bestaan’ in Noord-Groningen?!
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Nederland tijdens de bezetting
Dinsdag PASSIE met PETRUS Marcus 14 vers
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
Nederland Bezet!.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
Kenmerk 42 De Duitse bezetting van Nederland Les 41 – De Bezetting
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
WO II in Nederland.
Historisch overzicht hoofdstuk 4 WO II
Agressieve politiek van Hitler.
Speurtocht hoofdstuk 5 Oorlog en wederopbouw
Wij doen onze geschiedenis studie over Anne Frank.
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Parijs 2012 HAVO 4 Informatie over Street art Street art is een stroming binnen de graffiti-beweging. Onder street art valt alle illegaal aangebrachte.
Anne Frank.
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Anne Frank.
Anne-Frank is in Duitsland geboren in Frankfurt, ze had ook een zusje die heette Margot.
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Ledenenquête 2013 Uitkomsten. Statistieken 23 vragen 91 leden begonnen 50 volledig ingevuld.
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8
Klaar voor de toekomst 1 november 2014.
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
Opdrachten 3VA.
Historische overzicht: de Tweede Wereldoorlog.
Algemene Leden Vergadering GV Brinio dd 7 april 2014 Opening.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
H3.3 Nederland tijdens de Duitse bezetting
Herinneringskamp Westerbork
Hoofdstuk II: De Tweede Wereldoorlog
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog
De Vlaamse beweging (tijdens de WOI)
Dienstdoende schutterij van ‘s-Hertogenbosch
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan? § 1.3
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Klachtenbrieven schrijven Oefening 4.6 p
De Tweede Wereldoorlog
SPECIAL EDITION: DE TWEEDE WERELDOORLOG Speciale editie: de Tweede Wereldoorlog.
Poort ‘Arbeit macht frei’ gestolen (nrc.nl 3 november 2014)
Presentatie Stichting Bootvluchteling. Inleiding Algemeen over de stichting Werkwijze (verkenning, opzetten team etc.) evt. opbouw organisatie Status.
Hoe zag het plaatsje Ootmarsum er in de oorlog uit? Wij probeerden hier achter te komen en dat is ons gelukt. Wij gaan jullie er over vertellen.  Dit.
Longchirurgie tijdens de bezettingsjaren
Zonder spieren en botten kun je niet ravotten Jacob van der Veen.
De Duitse bezetting van Nederland. Nederland was niet klaar voor de oorlog Hoop op respect voor neutraliteit Bezuinigingen op defensie Maar kun je je.
De Wereld- oorlogen H12.2 DE DUITSE BEZETTING (DEZE BESPREKEN WE NA 12.3)
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
De ziekenhuiszorg in Zeeland en Schouwen- Duiveland Algemene ledenvergadering 15 november 2011.
Vrucht van de Geest ZESDE THEMADIENST IKZELF EN DE ANDER.
Mijn nieuwskring gaat over: Sobibor overlevende Jules Schelvis is overleden.
De wereldoorlogen 5.4 Nederland bezet
Kenmerk 42 De Duitse bezetting van Nederland Les 1 – De Bezetting
Tijd van wereldoorlogen,
Transcript van de presentatie:

Röntgenologie in oorlogstijd “ Door het vlees heen en dat in oorlogstijd” algemeen overzicht bijzondere feiten P.J. van Wiechen J. Vermeij

Opgericht 16 april 1901 In 1940: 114 leden Bestuur: van Ebbenhorst-Tengbergen (v) Van Heukensfeldt Jansen (s), in 1942: Keyser (v). CV van de NVVE en R in Schets: T. Wertenbroek, college 1942

Vergadering NVvE en R. April, nov.1941, 1942, ong. 25 aanw. In nov 1942 een congres met NV voor natuurkunde en biofysica over stralen en stralentherapie. Geen vergaderingen in de jaren Begin 1943 telde de NVVR 92 gewone leden waarvan 42 voltijds radioloog waren (11 Joodse radiologen waren toen geen lid meer!)

Toestemming was nodig voor wetenschappelijke vergaderingen GEEN POLITIEKE ONDERWERPEN!!!

Röntgenologische publicaties NTvG in oorlogstijd Bartelink Den Hoed 8x Van Ginneken Ebbenhorst 7x Keijser 3x Steenhuis 7x Van der Plaats 1x Arendsen Hein 1x Griethuysen 1x

proefschriften : 13 proefschriften met een röntg. onderwerp sept. 1942: Aron Kropveld promoveerde in A’dam (cascademaag} Bron: K Simon

Joodse radiologen Per 1/11/42 bedankten de vlg. leden voor het lidmaatschap van de NVVE en R.: Diamant, Blankenstein, Kropveld, mevr. Levie, Marsman, Neuberg, Polak en Vos. Als reden gaven zij op gedwongen te zijn “wegens nieuwe verordeningen” dan wel door niet toegestane “deelneming van Joden”.

Hospitaalbunker Seyss Inquart Clingendael Den Haag

Bunkers Bethesda ziekenhuis Vlissingen

Gebrek films, contrastmiddelen, onderdelen toestellen Glasgebrek (buizen Philips) Uitval stroom voorziening Nakomen afspraken radiotherapie door spoorwegstaking extra moeilijk Medio 1944 toenemende schaarste

Hervatting NVVE en R. na de oorlog Op zondag 27/1/46 in het Binnengasthuis eerste vergadering. Notulen van de verg. dd. 29/11/42 werden goedgekeurd. Herdenking overigens zonder commentaar de ontvallen leden: Dietz, Broertjes, Fesevur, Frank, Quartero, Polak, Blankenstein en Kropveld. Kropveld is later doorgestreept, was nog in leven, Frank bleek ook nog te leven.

Conclusie zuivering KNMG Brief dd 8 april 1946 Geen enkel lid uwer Vereeniging is NSB’er of lid van het Medisch Front geweest. »Getekend dr J.J. Brutel de la Riviere, arts Ledenlijst teruggestuurd met de opmerking dat de met de zwart aangekruiste leden de aanmeldingskaart voor de Ned. Artsenkamer hadden ingevuld. (ledenlijst niet meer in archief aanwezig!)

Brief dd 1/3/1946 Aan dr B.Levie, dr A Kropveld, dr H. Vos, dr J. Neuburg Houding t.o.v. Joodse collegae

Geachte collegae, In verband met de gwijzigde omstandigheden kom ik namens de Vereeniging voor Electrologie en Röntgenologie terug op uw lidmaatschap dezer Vereeniging. Destijds is u van de officiele ledenlijst afgevoerd in verband met het feit dat de ledenlijst onder controle stond, doch u bleef als lid beschouwd. Het is dus nimmer de bedoeling van de Vereeniging en haar bestuur geweest U het lidmaatschap te ontnemen. Namens het Bestuur verzoek ik daarom mij mede te delen of u zich in de toekomst lid onzer Vereenigng beschouwd wenst te zien, hetgeen door onze Vereeniging op prijs wordt gesteld…

Bijzondere feiten

Afscheid prof Lameris 1943 Eppo Doeve Rontgenologie: Opiumkit der geneeskunde

“Pathologie maken” Zilverpapier slikken- maagulcera Barium op de huid: maagulcera Op thoraxfoto’s cavernes maken Door manipulatie in de DOKA pleuravocht creëren Angst voor TBC Zr Peters

Geen X foto’s bewaard gebleven? Zwolle februari 1943

Röntgenologie concentratiekampen Kamp Vught

Ziekenhuis kamp Vught Oktober 1943: plaatsing mobiel X app door Philips Röntgenonderzoek door internist Van Overeem en Kampberg, Abeg uit Breda Zomer 44: doorlichtingen per week: indien tb dan geen transport naar Duitsland

“Genezen verklaard voor ……transport” Doorgangskamp Westerbork

Ziekenhuis situatie Westerbork juni röntgenkamer,kamer Spanier 9Schouwburg 3,4,5,6, ziekenhuisafdelingen 1Operatiebarak S Kommandatur

conclusies NVvE en R. gedroeg zich in oorlogstijd conform de meeste Nederlanders: meegaand tot het niet meer kon en dan van het toneel verdwijnen De röntgenologie kende enkele specifieke omstandigheden die mogelijkheden tot sabotage/verzet hulp boden NVvE en R. afstandelijk t.o.v. joodse leden Geschiedenis Duitse medisch dienst tijdens de bezetting is nog een onontgonnen terrein