Red hen die geen verweer hebben Huub Oosterhuis H. O OSTERHUIS, Red hen die geen verweer hebben, Utrecht, Ten Have, 2012, p. 7-9. “Theologen moeten luisteren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
De beroemdste persoon die er is …
SABBAT NOVEMBER Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Voor je iets zegt tegen iemand ,vraag jezelf drie dingen af :
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
HET IS NU PRECIES 13:16.
Een man lag uit te rusten in het gras en keek naar de lucht
Godsdienst.
Na de verschillende «grappen » die we mekaar toesturen om te kunnen lachen,is dit een beetje anders. Het is niet de bedoeling je aan het lachen te brengen,
Het is precies 19:06.
“Op een dag...”.
Dienen en liefhebben Romeinen
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Echt of nep?.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Dierenwereld door Jeanne en leo door Jeanne en leo.
‘voor de kinderen’.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
“De andere kant van de medaille”
Zondag 15 oktober 2006 Vandaag is het Micha Zondag! Het is bijzonder om samen met vele christenen wereldwijd ons heel gericht bezig te houden met discipelschap.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Christelijke Vrijheid
Op Weg Naar Pasen De Zeven Kruiswoorden
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Welkom op TOV!.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Genade schenken 1.
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Druppels van gedachten
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Welkom in ‘De Voorhof’ Zondag 23 HC Franeker 3 oktober 2010 Thema: Wanneer ben je blij met jezelf?
Preek Jakobus 2:
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Kaarten op tafel.
Om soms eens dieper over na te denken
VASTEN.
De doop in de Heilige Geest
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
WAT HEBBEN WIJ AAN DIT VERHAAL?. GODS VERLOSSINGSPLAN GAAT VERDER.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
4G De moeite van de rijken … Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: 'Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen.
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
1 Pinksteren De Heilige Geest als onderpand. 2 Wie immers van de mensen weet wat er in de mens omgaat? Alleen de geest van de mens die in hem is! Zo ook.
Multivitaminen voor uw geestelijke weerstand Preek n.a.v. Efeziërs 6:10-20.
Teleurgesteld in mensen Teleurgesteld in God Teleurgesteld in zichzelf  
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Geef ons vandaag ons..... brood. BIDDEN OM ……BROOD 1.koninkrijksbrood 2.dienstbrood 3.samen-brood.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad
Hoe is uw naam, waar zijt Gij te vinden?
(solo) Hoe is Uw naam, waar zijt Gij te vinden? Eeuwige God,
Transcript van de presentatie:

Red hen die geen verweer hebben Huub Oosterhuis H. O OSTERHUIS, Red hen die geen verweer hebben, Utrecht, Ten Have, 2012, p “Theologen moeten luisteren naar wat mensen zeggen over God. En zich afvragen: wat werd toen en toen en wat wordt vandaag ‘God’ genoemd – en door wie? Sinds mensenheugenis is er sprake van god. En ‘God’ is het woord bij uitstek voor wat in een samenleving als het hoogste, belangrijkste, eerste en laatste geldt, waar mensen achteraan lopen en of onder zuchten, wat de dienst uitmaakt. Theologen stellen de vraag: wat of wie functioneert in deze wereld als ‘God’. Het antwoord luidt, vandaag en ik vrees ook morgen: Het Neoliberale Economische Systeem”. “Hoe moeilijk is het te erkennen dat dit schaamteloze Systeem onze wereld regeert, onze beschaving uitverkoopt, ons oorlogen opdringt en onze publieke moraal steeds verder aantast. Wij worden dagelijks verleid om hierin mee te gaan, het te accepteren, het goed te praten, te denken dat het niet anders kan, en ons geweten aan te passen, te verdoven. Met groot, geraffineerd vertoon van consumptiegoederen, begeleid door ingenieuze media, wordt geprobeerd ons verstand te benevelen, zodat wij massaal vergeten hoeveel stervende kinderen per dag de prijs betalen voor ons redelijk welvarende, rijke, schatrijke leven”. “De god van dit systeem wordt in de joodse Bijbel ‘Baäl’ genoemd, ‘Bezitter’. En in de evangeliën van Matteus en Lucas ‘Mammon’, dat betekent ‘geldgod’”. “Het neoliberalisme is in de loop van dertig jaar een gevestigde ideologie en de alom heersende mentaliteit geworden. Het vertoont de trekken van een ‘godsdienst’: blind geloof in een onzichtbare hand, diepe buigingen voor het ondoorgrondelijke, onverstaanbare orakeltaal en een kaste ingewijden”.

Red hen die geen verweer hebben Huub Oosterhuis H. O OSTERHUIS, Red hen die geen verweer hebben, Utrecht, Ten Have, 2012, p. 14 – 49. “Er bestaat ook een andere religie: die van protest en verweer, van opstand en uittocht. Religie als tegencultuur en vorming van ‘innerlijke tegenkracht’”. “In het Bijbelse verhaal is de inhoud van de Naam van God: Bevrijder: opstand tegen onderdrukking en onrecht, uittocht uit alle verhoudingen waarin mensen vernederd worden, ontroofd aan zichzelf, misbruikt, klein gehouden, kansloos gemaakt. ‘De Naam’ is: oproep tot sociale gerechtigheid, pleidooi voor nieuwe menselijk verhoudingen en profetisch toekomstvisioen”. “Het is noodzakelijk steeds opnieuw de Naam van de Bijbelse god uit te leggen en met elkaar af te spreken dat wij met God bedoelen: die ene die het kermen van mensen hoort en niet harden kan dat zij vernederde, geknechte, verlaten en verachtelijke wezen zijn – en daarom iemand, jou, mij, stuurt naar hen toe, om ze te bevrijden uit de macht van hun onderdrukkers”. “In de Bijbel wordt God omschreven, genoemd, als: hij is afgedaald. In een wereld waarin het woord ‘god’ nog altijd ‘allerhoogste macht’ en ‘opperwezen’ betekent, en waarin miljoenen smadelijk afhankelijk zijn van allerhoogste machten, is een god-die-afdaalt-om-te-bevrijden een volstrekt onvoorstelbare”. “Daarmee is, tegen alle machthebbers en geldgiganten in, een norm gesteld aan alle machtsuitoefening en leiderschap, en aan alle menselijke verhoudingen. ‘Afdaling’ is de gang van de liefde. ‘Afdalen om te bevrijden en te ontfermen’ – dat is de strekking van heel de Bijbel. ‘Afdalen’ is een woord voor een geest, een stijl van leven, een dienstknecht-leven”. “God-Bevrijder verschijnt in mensen die ‘afdalen’, uit hun hemel, hun verte, hun onbereikbaarheid, hun bevoorrechte positie, hun erfelijke status, hun bezittingen, hun aanspraken en hun rechten, hun gelijk, hun zelfbeeld – afdalen om te redden wat er nog te redden valt”.

Red hen die geen verweer hebben Huub Oosterhuis H. O OSTERHUIS, Red hen die geen verweer hebben, Utrecht, Ten Have, 2012, p. 22. “Het visioen van een nieuwe wereld is allesomvattend: wapens omgesmeed tot ploegen, tot dingen waarmee je iets goeds kunt doen – maar ook de cynische rede en het postmoderne eeuwige egoïsme omgesmeed tot hoop en solidariteit. Het omspant de hele wereldpolitiek, maar ook de meest persoonlijke verzoening van de een met de ander, dat eenzaamheid verzacht wordt, dat de wanhopige verwikkelingen tussen mensen worden doorgelicht en afgewikkeld, en dat die doffe knoop in jezelf zachtmoedig wordt ontknoopt. Dat wij niet gedoemd blijven tot twee-drie-vier gevechten, dat je opnieuw geboren kunt blijven worden tot je honderdste – dat alles omvat het visioen. Het is de schoonheid van het visioen dat het meer omvat dan je eigen geluk alleen – en dat evident is, onmiddellijk herkenbaar en tot iedereen gericht, zoals de woorden ‘hebt elkander lief’.”