Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Didactische ICT-bekwaamheid van docenten
Advertisements

De onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM
Maaike Vervoort & Ellen van den Berg
Wat is goed onderwijsonderzoek?
Kom verder. Saxion. Leergang digitale didactiek in een ICT rijke omgeving.
ICT-PORTFOLIO Teun Kaptein NHL
`Onderwijsinnovatie die werkt …`
Mediaopvoeding.
“Jongens, vandaag krijgen we les van een professional!” Wetenschappelijk onderzoek op een middelbare school Amber Walraven.
Drieslag functioneel rekenen
ICT-monitor Hoger Onderwijs
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Focus-Fontys Sneed het mes van twee kanten?.
Faculteit Sociale Wetenschappen
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
Zorgen rond informatica De Codi omscholing is een project Geen structurele lerarenopleiding Geen onderzoek en ontwikkeling van vakdidactiek Weinig structurele.
Brainstorm sociale media in het onderwijs
Samen Deskundiger met de Pabo HAN Fac. Educatie Marijke Kral Jos van der Woude Nieske Coetsier Bas van Lanen
Kennis-maken door self-study onderzoek
HAN Faculteit Educatie.
VERLEIDEN TOT LEREN Velon 2007
Onderzoek door lerarenopleiders: praktijkgericht en academisch?
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Verbinden van Onderwijs en Onderzoek De kennisvraag centraal? Community of practice 12 juni 2007.
De kwaliteit van het aardrijkskundeonderwijs op de pabo
ICT-competentieprofiel lerarenopleiders
Digitale Didactiek Onderwijs anders organiseren, anders onderwijzen: andere kwaliteiten voor medewerkers 1digitale didactiek.
moderniseren van het curriculum.
Spreekt iedereen al digitaal? gebruikersdag 16 april 2014.
Kom verder. Saxion. Kijk op de praktijk! HSN- Brugge -15 november 2014 Maaike Vervoort.
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
De lerarenopleider gepositioneerd
OFC28 mediawijsheid les 2. Toetsopdracht voor deze week was: Beantwoord de volgende vragen (je levert ze in bij je docent en bewaart ze in een aparte.
HET BEROEPSPROFIEL VAN DE LERAAR ALS BLACK BOX
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
De lerarenopleider als rolmodel
Maturity Scan HAN en nu verder! Presentatie Maturity Scan HAN
Training digitale didactiek
Toepassing van ICT Martijn De Vlaemynck.
Startcollege B2 Psychologie
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
TOF Mariaschool Reutum nov Situatie mbt ICT Mariaschool Leerlingen groep 7/8 een Macbook (28) Overige en groepen 1 t/m 6 bezig met ICT-Microsoft.
Afstuderen Woensdag
SPH deeltijd jaar 2 onderzoeksvaardigheden.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Onderzoek naar gebruik en effectiviteit van de WERK-portal Saskia Verstegen.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 B ETER ONDERWIJS MET DIGITAAL LEERMATERIAAL : DROOM OF WERKELIJKHEID ? Alfons ten Brummelhuis Arrangeursdag.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Studie-uitval in nuance Een onderzoek op zes Academies van De Haagse Hogeschool Rick Wolff en Sabine Severiens Risbo/EUR.
Informatie EN-VO-LWS1. Activiteiten in de school Leerwerkstage Studieloopbaan- begeleiding Leerwerktaken vak Leerwerktaak onderwijskunde/drama onderzoek.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
‘De waardering en behoefte van PABO-studenten t.a.v. de begeleiding in het afstudeeronderzoek’ HAN Pabo Harry Stokhof, Marc Zegers.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Jo Tondeur, Jasmine Hacquaert (UGent) Jeroen Thys (Groep T) Luc Vandeput (KHLeuven) Wouter Hustinx (PHLimburg) Velov/A’pen, februari 2012 iTeacher Education:
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR) Rekendidactiek op het CPI Een onderzoek naar het effect van een lessenserie rekendidactiek, waaronder.
Het onderzoeksverslag
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
ICT-integratie in de lerarenopleiding: TPACK als oplossing?
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Docentvaardigheden ICT Mediawijsheid
VAD bijeenkomst 1.7 Welkom, mededelingen
Wat leren docenten en onderwijsondersteuners online van goede voorbeelden van ICT-gebruik en hoe waarderen ze dit online leren? Gerard Baars
Richard West University of Georgia
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
INFO-AVOND VMBO T3 Dinsdag 27 februari 2018.
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Activernde didactiek & passende werkvormen
Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met
Transcript van de presentatie:

Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop de Vries DE KENNISBASIS ICT & DE LERARENOPLEIDINGEN

CONTEXT & ONDERZOEKSVRAGEN De Kennisbasis ICT (2013) bestaat uit vier thema’s: 1. Attitude 2. Digitale basisvaardigheden 3. Digitale media- en informatiemediageletterdheid 4. Didactisch handelen Het management van de lerarenopleidingen wilde antwoord op deze twee vragen: 1.In hoeverre is de Kennisbasis ICT geïmplementeerd bij de lerarenopleidingen? 2.Afhankelijk van de uitkomsten: Hoe kan het beleid worden aangepast? Bachelor lerarenopleidingen voortgezet onderwijs, lerarenopleiding basisonderwijs, technische lerarenopleidingen.

METHODEN Beleidsdocumenten & Management Interviews Analyse van beleidsdocumenten Lerarenopleiders Interviews Vragenlijsten Lesobservaties Analyse van modulen in de Electronische leeromgeving Studenten Interviews Vragenlijsten Lesobservaties KWALITATIEF & KWANTITATIEF (uitgevoerd cursus 2014 – 2015)

RESULTATEN (1): BELEIDSDOCUMENTEN & MANAGEMENT - Beleidsdocumenten laten op overkoepelend niveau strategie en uitvoering zien. - Managers geven aan: - - ICT van groot belang te vinden voor het onderwijs maar ook een complexe aangelegenheid - - ICT de verantwoordelijkheid te vinden van de individuele lerarenopleider - (er is geen duidelijke en herkenbare verantwoordelijkheid in de organisatie)

RESULTATEN (2A): LERARENOPLEIDERS EN STUDENTEN ONDERWIJSGEBONDEN ATTITUDE ICT DIGITALE BASISVAARDIGHEDEN “Vanuit Windesheim is er geen aandacht voor technische vaardigheden. Je wordt als student geacht handig te zijn met (internet, Word, PowerPoint, Prezi, etc.).” Van de 48 onderzochte modulen in de ELO bleken 15 een vorm van samenwerkend aan te bieden.

RESULTATEN (2B): LERARENOPLEIDERS EN STUDENTEN MEDIA- EN INFORMATIEGELETTERDHEID DIDACTISCH HANDELEN Lesobservatie: Sommige LVO-studenten laten zien dat zijn online kunnen samenwerken en communiceren en daarnaast creatief te zijn met digitale media.. “In de meeste vragen wordt gevraagd of ik ICT kan integreren in mijn onderwijs. Door mijn reis naar de BETT vorig jaar en het bezoek aan scholen waar ik allerlei ICT toepassingen heb gezien heb ik kennis van diverse ICT toepassingen en zou ik ze kunnen toepassen. Het is echter een bewuste keuze om dat in mijn vakken slechts minimaal te doen, gezien de aard van mijn vakgebieden. “

RESULTATEN (3): STUDENTEN OVER DE OPLEIDING Een CALO-student geeft aan dat de opleiding “nauwelijks iets doet aan ICT in de les”. Een student geeft aan dat lerarenopleiders “vooral hun eigen dingen doen” Lerarenopleiders geven aan in het focusinterview dat “ICT een feestje is van de individuele docent”

CONCLUSIES & AANBEVELINGEN (1) Beleidsdocumenten & Management CONCLUSIE -Alleen op domeinniveau visie- en beleidsvorming, geen implementatiebeleid ADVIES -Laat visie en beleid op alle niveaus vormgeven, betrek lerarenopleiders -Zorg voor een institutioneel uithangbord voor ICT Lerarenopleiders CONCLUSIE -Lerarenopleiders halen de norm van het management niet -Lerarenopleiders laten individueel goede voorbeelden zien. ADVIES -Geen ‘knoppencursus’ -Van en met elkaar leren -Maak gebruik van de expertise en faciliteiten van LAB21 -ICT-portfolio Studenten CONCLUSIE -Studenten halen de norm van het management niet en geven de opleidingen een onvoldoende ADVIES -Laat studenten gezamelijk ontwikkelen, discussie aangaan, toepassen, feedback geven en krijgen, -bij voorkeur middels een ICT-portfolio

FOLLOW-UP/PILOTSTUDIE (tweede semester cursus2015 – 2016) - Drie docentontwikkelteams, elk samengesteld uit een lerarenopleider geschiedenis, docent/vakcoach geschiedenis en stagestudent, die - een ICT- rijke en betekenisvolle WebQuest ontwikkelen - ondersteund door een vakinhoudelijke expert en een technologie expert. CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN (2): VERVOLGONDERZOEK ONDERZOEKSVRAAG: Welke waarde heeft een professionaliseringsstrategie om ICT-competenties van lerarenopleiders, docenten en studenten te verbeteren door middel van docentontwikkelteams binnen de context van betekenisvol geschiedenisonderwijs?

Preparing pre-service teachers to integrate technology in education: A synthesis of qualitative evidence Jo Tondeur, Johan van Braak, Guoyuan Sang, Joke Voogt, Petra Fisser, Anne Ottenbreit-Leftwich (2011) SQD (Synthesize Qualitative Data)-model