‘Hoe we blijvend leren’ Peuterspeelzalen Rijnstad 12 Juni 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Werkbijeenkomst Resultaatafspraken Vroegschools
Advertisements

School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Voorschool voor iedereen
Informatieavond 22 april 2013
Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool, Onderwijsraad, mei 2010.
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Presentatie IKC Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Borger-Odoorn, Borsele, Delft, Den Helder, Diemen, Dordrecht, Eersel, Eindhoven, Enschede, Gaasterlân-Sleat,
Lea-conferentie 12 januari 2010
Het jonge kind, VVE en doorgaande lijn Waar gaan we heen? OKE wet Beleidsplan VVE “en nu is het OKE” Ombuigingsbesluit peuterspeelzalen Kwaliteitseisen.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Begeleiding startende leraren
Waarom ”vernieuwingsonderwijs” noodzakelijk is!
Harmonisatieplannen kabinet
senior beleidsmedewerker onderwijsbeleid
‘Kwaliteitsversterking Voor- en Vroegschoolse Educatie’
Bestuursafspraken VVE,
Dordtse agenda “VVE en verder!” Wat pakken partners en gemeente n.a.v. de bestandsopname in 2011 en 2012 aan? Presentatie t.b.v. G33/G4 6 december 2011.
Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
1 m aa oo t oe s k l i b en. m aa oo t oe s k l i b voor groep 1 t/m 4 van de basisschool De Weerklank, school voor kinderen met spraak- en taalmoeilijkheden.
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
CAO en Combinatiefunctionarissen
Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Voorstellen Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Pedagogisch.
OKE-wet, inspectietoezicht en de gemeenten
Over kwaliteit valt te twisten GIA bijeenkomst 23 november 2010 Arnhem Kansen van het onderwijsachterstandenbeleid Zeki Arslan Programmamanager Onderwijs.
Een project van de Korengroep
Startgroep Peuterica & obs Valkenhorst.
Onderwijs op de Masten in
Stagecoördinatie op De Rank
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
VAN OPVANG NAAR ONTWIKKELING
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Voorlichting nieuwe CAO PO
Pedagogisch werken in de wijk Kwartaal 1 Les 1 Kamer L
Alle peuters naar voorschoolse voorziening….. een gemeentelijke verantwoordelijkheid?
QUICKSCAN BELEID. HELP!!  leerling moet er zelfstandig mee aan het werk kunnen.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Welkom Dinsdag 2 april uur Andere schooltijden.
Zorg voor peuters Vroeg Erbij in Assen Zorg voor jonge kinderen.
CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt
Opbrengstgericht werken en jonge kinderen: hoezo?
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
CMWW Peuterspeelzaalwerk Voor wie de taal niet beheerst blijft de wereld een gesloten boek Marjo Hoek
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
“Dordrecht gaat verder met het bestuursakkoord G33/G4”, Presentatie aan de Adviescommissie, 13 maart 2012.
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
CMWW Peuteropvang Marjo Hoek September versus kinderopvang Peuteropvang: het kind en zijn ontwikkeling staat centraal nauwe samenwerking met ouders.
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Ontwikkelingen Peuterspeelzaal
voor Rotterdamse kinderen
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Doubleren.
Doorlopende leerlijnen PCOU
Samenlevingsschool / KC
Doubleren.
Ouderavond voor ouders en verzorgers van de leerlingen van CBS de Tarissing
Kenniskring GOAB regio noord
Transcript van de presentatie:

‘Hoe we blijvend leren’ Peuterspeelzalen Rijnstad 12 Juni 2013

Peuterspeelzalen Rijnstad Omvang 8 VVE peuterspeelzalen 1 tot 7 groepen 260 kinderen - 31 medewerkers Opleidingsniveau 9 MBO-3 12 MBO-4 8 HBO 1 Universitair

Scholingsplan afdeling Peuterwerk Kwaliteitszorg Samenwerkingsverbanden Brede School (MT-VVE) Speerpunten VVE op basis kwaliteitshandboek/ onderwijsinspectie Wet OKE Individuele jaargesprekken Zelfevaluatie Vakgroep / ‘Omdenkers’

Scholingsplan EHBO/BHV Instructie vernieuwd ontwikkelings Training LOGO 3000 volgmodel EVC-trajecten Kaleidoscoop VVE ICT in relatie met Kidsmart VIB interactie kind-volwassene Intervisie Cultuur Instroomtraining Met Woorden in de Weer Vreedzame school Taalstimulering

‘Een leven lang leren’ Organisatie: training, cursussen VVE Met elkaar (vakgroep, studiedag, teambijeenkomst, kindbespreking); Individueel (coaching, V.I.B.)

Inhoudelijk leiderschap Structurele kwaliteit (voorwaarden voor VVE); Inrichten van de proceskwaliteit (individu, team, organisatie). – ‘Omdenkers’ – ontwikkelen beleid – Zelfevaluatie en observatie – Jaarwerkplannen – Teambijeenkomsten

Inhoudelijke plannen Opbrengstgericht werken: OGW Onderwijs geven dat past bij de onderwijsbehoeften Maximale leeropbrengsten voor allen 1 Goed beeld van de startsituatie 2 Doelen stellen voor alle kinderen 3 Route bepalen voor het bereiken van de doelen

HBO-gekwalificeerde medewerkers Om de kwaliteit van vve te verbeteren, investeer ik in de professionalisering van de pedagogisch medewerkers. Voor een betere kwaliteit van vve is continue coaching op de werkvloer en uitwisseling tussen leidsters en leerkrachten nodig. Een hbo-gekwalificeerde medewerker (hbo’er) kan hier een belangrijke rol in vervullen. Bovendien is de hbo’er nodig om het opbrengstgericht werken vorm te geven. Daarom komt er een forse uitbreiding van het aantal hbo’ers. De G37 streven naar een uitbreiding van in totaal circa 640 fte aan hbo’ers in Naar verwachting worden er 2920 vve-groepen in peuterspeelzalen en kinderopvang bereikt. Concreet betekent dit dat in 2015 circa 85 procent van de groepen waar vve gegeven wordt, gebruik maken van een gekwalificeerde hbo medewerker. De meeste gemeenten zetten deze hbo’ers in voor het coachen en begeleiden van de pedagogisch medewerkers op de werkvloer, of als medewerker op een vve-groep. De gemeente Den Bosch kiest ervoor om de hbo-geschoolde coach zowel in de voorscholen als in de vroegscholen in te zetten. Op deze manier wordt gewerkt aan het optimaliseren van de doorgaande ontwikkelingslijn. De inzet van hbo’ers is nodig om het opbrengstgericht werken vorm te geven en de kwaliteitzorg op de vve-locaties te verbeteren. Uit: Basis voor Presteren, Actielijn 5: Effectief benutten van extra leertijd voor jonge kinderen. 16 maart 2012

Hoe zet Rijnstad extra Hbo’ers in? Wat is hun toegevoegde waarde? Coach? In relatie met het Bao? Op de werkvloer? Wat te doen met de aanwezige Hbo’ers?