Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
….een blik achter de schermen van “BedenkTV”
Advertisements

Cliëntenraden en Veiligheid
Bedrijfsverbetering met de Code
De gemeentelijke overheid p
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Staatsinrichting Kabinet. Inhoud n Leden van het Kabinet –De Minister-President De Minister-PresidentDe Minister-President –De Ministers De MinistersDe.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
Burgers regelen het zelf
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Wet inburgering Heleen Veringa
Wie heeft het meeste te zeggen? Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
burgemeestersreferendum
Welkom Met raad en daad. Aanleiding De gemeenteraad wordt zichtbaarder voor burgers De individuele gemeenteraadsleden worden herkenbaarder voor burgers.
DE GEMEENTERAAD!!.
PGO! In PGO ligt het accent op het zelf doen, je gaat actief aan de slag met vragen uit een beroep, je bestudeert praktijksituaties en leerstof die daar.
Hebben jullie je ook al afgevraagd waarom MAROKKANEN veel gemakkelijker een huis kunnen kopen dan de BELGISCHE werkende mens ?
Een Antilliaanse vrouw komt binnen om een uitkering aan te vragen
Leerlingenraad Wat ging er aan vooraf.
Een werkstuk maken.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Herhaling Staatsinrichting
Wie heeft het meeste te zeggen?
Baas boven baas.
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
België en Europa in verkiezingstijd Stellingenspel.
Les 9 Wat gaan we doen? 1.Werkblad bespreken. 2.Film over de oude Grieken. 3.Schema bespreken. 4.Afsluiting.
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Revoluties in Europa. Doelen van dit blok Je leert waarom het Franse volk in 1789 in opstand kwam. Je leert hoe de bestorming van Bastille verliep. Je.
Revoluties in Europa.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
DOOR! & SIEN Inspiratiesessie culturele veld CantaYoung ervaringen Toon Peerboom 30 januari 2016 ECI Cultuurfabriek Roermond.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Thuis in mijn provincie Vlaams-Brabant Hoe wordt mijn provincie bestuurd ?
Mijn gemeente Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Waar of niet waar?. De burgemeester is de baas in de gemeente Niet War.
Stencil omzet kosten winst H3 18 MEI Wat gaan we vandaag doen?  - HW controle  - Wat heb je tot nu toe gedaan?  - Huiswerk klassikaal nakijken.
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
De nieuwe woningwet. Wat betekent dat voor u?
Vmbo 2 economie Overheid overbodig?
Blok 2 Vrijheid in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
H1 Wat is politiek?.
Politieke Bingo Openingsdia Beeld op de positie van dit grijze kader.
De macht in de gemeente ? ? ? ? ? Burgemeester Regering Wethouders
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Film: Nederland is een democratie
Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: Verkiezingen en de gemeente
ProDemos schuift aan: Democratie leeft!
Krachtenveld gemeente & provincie Overijssel
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Democratie en Dictatuur
Hier de titel van de presentatie invoegen
Voorbereiding op bezoek aan het gemeentehuis
Transcript van de presentatie:

Revoluties in Europa

Les 4 In het Gemeentehuis

Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je kunt uitleggen hoe je burgemeester, wethouder of raadslid wordt. Je weet welke taken er door de gemeentelijke diensten wordt uitgevoerd. Je kunt uitleggen wat er bij de burgerlijke stand gebeurt.

Instructie Napoleon -> burgerlijke stand invoerde. Deze les leren we hier mee over.

In het gemeentehuisIn het gemeentehuis… Gemeentehuis -> alle inwoners staan hier ingeschreven. Die gegevens staan op een kaart zoals naam, adres en geboortedatum. Als er iets verandert -> burgerzaken Dit alles wordt bijgehouden sinds dat Napoleon de baas was van ons land (ongeveer 200 jaar) Napoleon -> iedereen moest zich inschrijven bij de gemeente

Andere taken van de gemeente… Andere taken van de gemeente: vuilnis ophalen, parkeerplaats en straten onderhouden, plannen maken voor nieuwe wijken, scholen of industrieterreinen. Mensen die geen inkomen hebben krijgen van de gemeente een uitkering. Dat kost allemaal veel geld -> krijgen ze van de regering in Den Haag. Ander deel betalen de mensen die in de gemeente wonen -> belasting

De gemeenteraad Gemeente -> Gemeenteraad Raad -> neemt belangrijke beslissingen. Om de paar weken is er een vergadering Raadsleden -> bespreken problemen gemeente En beslissen ze wat er gaat gebeuren. Raadsleden -> belangrijk werk, zij bepalen het! Iets besproken is -> gestemd. Plan met de meeste stemmen wordt uitgevoerd.

Hoe word je raadslid? 1x in de 4 jaar zijn er verkiezingen Inwoners van de gemeente (18 jaar en ouder) -> kiezen wie ze in de raad willen hebben. Gemeenteraad wilt -> lid zijn van een politieke partij. Partij -> maakt een lijst van geschikte personen. Uit die lijst kan de kiezer 1 persoon kiezen die zij graag in de raad willen hebben. Hoe groter de gemeente, hoe meer mensen erin de raad zitten.

De burgemeester Burgemeester -> voorzitter van de gemeenteraad Hij zorgt ervoor dat de raadsleden om beurt hun mening kunnen geven. Zorgt voor de stemming In de weken voor de vergadering -> samen met de wethouders nieuwe plannen maken. Na de vergadering -> besluiten worden uitgevoerd. Andere taken: gebouwen openen, mensen feliciteren die iets bijzonders gedaan hebben -> burgemeestersketting om. Grote ongelukken/ gevochten wordt -> burgemeester erna toe als hoofd van de politie en brandweer.

De wethouders Wethouders zijn raadsleden met een speciale taak. Raadsleden -> te maken met moeilijke problemen. Geen tijd om zich daar in te verdiepen -> daarom zijn er een paar leden die tijd krijgen om zich met het bestuur bezig te houden (aangewezen door de gemeenteraad) Wethouders overleggen met ambtenaren die verstand hebben van de problemen in de gemeente Samen met de burgemeester -> vergadering van de gemeenteraad voorbereiden. Raadsleden advies geven welke beslissing het beste is. Praten met inwoners van de gemeente die een probleem hebben.

Werkblad maken Samenwerken in tweetallen. Samen tot een antwoord komen. Klaar? Wat heb je geleerd lezen -> elkaar overhoren

Nabespreken Werkblad nabespreken

Evaluatie Wat hebben geleerd? Hoe is het samenwerken gegaan?

Toets Toets op 13 maart 2014 (na de vakantie) Toetspakketje mee naar huis. Bekijk de PowerPoints!! Succes met leren!