Spelen met vuur De effecten van bezuinigingen op brandweerzorg in de praktijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zorg voor Amstelveen 29 januari 2012.
Advertisements

Samen ouder worden in en rondom De Bron 10 oktober 2013 Werkconferentie.
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Werkplaats Brandweerdoctrine Introductie vrijdag …
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OnderhoudNL congres 25 november Marc Calon Voorzitter.
Presentatie Brandweer Naam Regio/Gemeente…
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
ALGEMENE INFORMATIE KAZERNE DUIVENDRECHT Je wilt er bij …….
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Invloed vanuit de cliëntenraad
Werk-privé balans.
Samen Werken aan een (Brand)Veilig Leven
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
ZINGEVING EN ONDERSTEUNING: MEEDOEN…HOE DAN OOK!
1 Gewoon boeiend om daar in bezig te zijn. Inleiding op de stellingen Köhler Je zou elke bijeenkomst willen beginnen met de woorden: “… In den beginne.
Presentatie landelijk pedagogencongres “Ontmoeten en verbinden” 23 januari 2013.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Verkenning Strategische personeelsplanning voor [uw organisatie]
Beleidsinformatie Jeugd
Veiligheidszorg op Maat Augustus / september 2012 Dhr. Röell, dhr. Swillens, mevr. van ‘t Veld.
Taalakkoord: Zet in op Taal!.
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Veolia Transport Limburg
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
Informatiebijeenkomst nieuwe medewerkers
Brand in een appartement is altijd complex Door H.P. Schuttevâer / J. Blom Adviescentrum Brandveilig Wonen Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2015.
Terugkoppeling Werkatelier GGZ 8 december 2015 Meetinghouse Dordrecht.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Welkom In het nationaal gevangenismuseum. op eigen kracht.
Informatiebijeenkomst nieuwe medewerkers
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Introductieavond voor bestuursleden Beleidsvorming binnen een Scoutinggroep.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Leeftijdsfasebewust HR-beleid Rick Brugts, directeur.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Een brandveilig Valkenburg aan de Geul Simone Gijsen 30 november 2015.
1 Brandweer Gelderland-Midden Vergadering Commissie Bestuur 26 mei 2015.
REGIO RONDE NAJAAR 2015 Bergen op Zoom, 21 oktober 2015, uur Dagvoorzitter: Maartje Janssen.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de gemeenteavond Algemene Kerkenraad 24 mei 2016.
Brunssum op eigen kracht Beleidskader Rekenkamercommissie Brunssum 7 januari 2014 Etienne Lemmens Jean-Paul Essers.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
1 Gemeente Barneveld Raadscommissie 1 december 2015.
Taalakkoord: Zet in op Taal!. Teksten begrijpen Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? A. 70% B. 90% C. 100% Bron:
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Van harte WELKOM op INDABA
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Nadere uitleg gewenst()
Conclusies evaluatie Regieraden
Energiebesparing zorginstellingen
Ambassadeursnetwerk Jan Bartling, Leo Bakker 27 september 2017.
Duurzame inzetbaarheid
Samen broeden: MBO Barneveld en de beroepspraktijk
11. Ongevallen 11.1 Wat te doen bij incidenten?
Opleiding Zorg technicus Ton Pagen Zorgtechniek Limburg.
KBO en omgaan met privacy
Toelichting stand van zaken Harnehal
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
<naam bedrijf> & <naam school>
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
De kerk als plek van hoop en herstel - Syrië
D&P P1 Organiseren van een activiteit Hoofdstuk 6 - Veiligheid
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Spelen met vuur De effecten van bezuinigingen op brandweerzorg in de praktijk.

Programma 1. Inloop vanaf met koffie. 2. Woord van welkom door vz. Karenanna (19.00 u). 3. Inleiding: doel bijeenkomst, Gian Kerstges, ns. vakbonden 4. Samenstelling uitrukploeg (Dennis Damen) 5. Vroeger en nu (Hans Koopman, ploegchef) 6. Innovatie versus huidige praktijk (Frans vd Weerden) 7. Uitruktijd analyse (Mark Verkerk) 8. Investering in schijnveiligheid (Mark Verkerk) 9. Achterstallig onderhoud (Gian Kerstges) 10. Praktijksituatie in beeld…… 11. Conclusies, aanbevelingen en einde rond u. 12. Napraten.

3. Doel voorlichtingsbijeenkomst Adequaat informeren van raadsleden en bestuurders m.b.t. het brandweervak in de praktijk. Risico’s en kansen in kaart brengen. Bijdrage leveren aan een gezonde en evenwichtige besluitvorming, straks in de raden. Dat allemaal in het belang van onze gezamenlijke veiligheid!

4. Wat doet de brandweer? Uitleg door Dennis Damen, Brandmeester.

gedrag van mensen bij brand gedrag van mensen bij brand Mensen vluchten via de dichts bijzijnde nooduitgang. Mensen raken in geval van brand in paniek. BHV ‘ers zijn overbodig: de technische veiligheidsmaatregelen zijn veel belangrijker. Mensen kennen de gevaren van brand. Mensen vluchten zodra ze een brandalarm horen. Mensen maken gebruik van de groene vluchtrouteaanduidingen. Mythen omtrent zelfredzaamheid ontkracht

6. Stand van zaken innovatie (Frans vd Weerden) Cdt. G. van Klaveren in het filmpje vertelt op basis van een toekomstplaatje, met hoogwaardige technische ondersteuning via robots e.d. Echter, zover zijn we nog niet. Laten we eens inzoomen op de infrastructuur in stad (bijv. Maastricht of Heerlen) en een dorp in het Heuvelland. Grote verschillen t.a.v. behoeften en accenten brandweerzorg! Uitruktijd staat onder grote druk! 4 vragen over inovatie 4 vragen over inovatie

7. Uitruktijd: een kleine analyse (Mark Verkerk) Verschillen geografische situatie. Drukkere maatschappelijke omgeving: meer verkeer e.d. Onvoorziene omstandigheden ter plaatse bij calamiteit: elke seconde telt! Gevolgen van kleinere uitruk via SIE onder de huidige omstandigheden (techniek!) e.d. Opleiden en competenties.

8. Hoe de overheid geïnvesteerd heeft in schijnveiligheid (Mark Verkerk). In 1995 waren er in Zuid Limburg 700 brandweermensen. Op 1 januari 2011 zijn er 700 brandweermensen in Zuid Limburg. Bron CBS. Er is zwaar geïnvesteerd in preventie en proactie toch zijn het aantal binnenbranden gestegen in Nederland waren er en in binnenbranden. Bron CBS.

gevolg: stapeling van risico’s Kleinere TS / bemensing heeft gevolgen. Geen piket in Maastricht betekend dat het materiaal niet meer inzetbaar is.

9. Achterstallig onderhoud (Gian Kerstges) De organisatie heeft door de jaren heen keuzes gemaakt rondom inzet van mensen. Combinatie: beroepskrachten en vrijwilligers. Maastricht bijvoorbeeld ging daar anders mee om dan Parkstad. Investeringen in “dubbele petten”: medewerkers kunnen zowel beroeps als vrijwilliger zijn. Gevolg: er ontstond een “zwarte” formatie. Arbeidstijdenwet werd en wordt veelvuldig overtreden! Tijdvak juli 2010 – heden: > 500 overtredingen van alleen al 1 enkele spelregel van de Atw. Dossiers liggen bij de rechter.

Praktijksituatie in beeld…. (diverse medewerkers laten zien, ter plekke in de zaal, wat er rondom een calamiteit zoal gebeurt) Door: Mark Verkerk en collega’s.

10. Conclusies en aanbevelingen (Gian Kerstges) Uitgaan van kwaliteit en inhoud: welke eisen stellen wij aan de brandweerzorg?? Zijn wij bereid de uitkomst onder de streep open te houden, totdat we samen de normen bepaald hebben?? Zijn wij bereid zonodig investeringen te doen, om op lange termijn de vruchten te plukken?

Conclusies Brandweer vereist investeringen en geen kale bezuinigingen. Brandweer is de enige instantie in ons land die binnen 8 minuten voor uw deur staat! Sneller dan welke andere hulpverlener of instelling dan ook. Veiligheid / kwaliteit heeft zijn prijs. Er zijn bedrijfsonderdelen die beter kunnen functioneren en tevens “goedkoper” kunnen. D.w.z. de “instabiele” onderdelen en niet het meest stabiele deel, de uitruk! Wegsnijden overbodige bureaucratie. Bezuinigingsdoelstelling 3,5 miljoen is uit de lucht gegrepen. Wie zich verdiept in de materie kan niets anders concluderen. Bent u bereid in te leveren op uw brandweerzorg? Kortom: willen wij brandjes blussen of de brand meester worden?

Aanbevelingen Stel vast dat er meer onderzoek nodig is naar risico’s en kansen. Neem daar de tijd voor! Leg nadruk op de vraag: welke eisen stellen wij als maatschappij aan veiligheid en goede brandweerzorg! Realisme is nodig: veiligheid leent zich niet voor experimenten.

Balans zoeken tussen kwaliteit en budget Hartelijk dank voor uw komst. Wij wensen u veel wijsheid bij de keuzes die gemaakt moeten worden.