Kwalitatieve en kwantitatieve effecten van de demografie op de woningmarkt Johan Surkyn Interface Demography Vrije Universiteit Brussel 17 september 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Amsterdamse ambities middensegment huur Freek Ossel Maarten van Poelgeest 7 juni 2012 PROVADA.
Advertisements

Informatieavond Actieplan Wonen
Nieuwe woonvormen om levenslang thuis te wonen
Ambitie woningmarkt Limburg
Leefbaarheid & wonen en voorzieningen Anders organiseren in West Brabant.
Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd Hypotheek berekenen Waarschijnlijk is het.
Stelling Doelgroep Portaal moet zich beperken tot waarvoor zij op aarde is: het verhuren van woningen aan huishoudens met de laagste inkomens. De “markt”
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Leefbaarheid en Vitaliteit van dorpen: Mythes en Uitdagingen
Bevolkings- ontwikkeling Krimp Vergrijzing en Ontgroening
D4A en Toegankelijkheid
Workshop Wonen en zorg voor mekaar?!
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
Demografie, human capital, en de vraag naar woningen
Over steden en verstedelijking
Meerjarenplanning Lokale Besturen Verwachtingen en aandachtspunten van de eerstelijnszorg.
Wat houdt een (krimpend) dorp leefbaar en vitaal?
Vergrijzing, ontgroening en bevolkingskrimp in Brabant
Woningmarkt in demografisch perspectief
Presentatie sessie: Wonen: regionale afspraken
Vooraf: van - naar.
Actuele trends en ontwikkelingen aan de vraag- en aanbodzijde van de woningmarkt Stadsregio Rotterdam 21 november 2012 Jan Fokkema, NEPROM.
Presentatie HBV – Bergen op Zoom 30 oktober 2014
Trends en discussies op de woningmarkt
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Voorstelling van de resultaten van de Consultatie Thema: Toegankelijkheid.
Toekomstgerichte modellen voor wonen en zorgSien Winters – Benediekt Van Damme 12 oktober 2004HIVA - KULeuven ‘ Toekomstgerichte modellen voor wonen en.
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Symposium: (Geen) zorgen om leegstand #bbdebat. Uitdagingen in zorgvastgoed Willemijn Souren 24 september 2015.
Woningmarktonderzoek Resultaat 8 oktober. De vraag Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang van de vraag? Wat.
Regio West-Brabant Paul Vermeulen Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Leefbaarheid “Ontkoppelen behoud en bereikbaarheid voorzieningen”
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen: een inleiding DuWoBo Transitiearena 19 oktober 2015 Sien Winters onderzoeksleider.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Hoofdstuk 6 De Chinese bevolking.
Provinciaal beleid woningdelen Tom Raes diensthoofd wonen.
Onderzoek naar de interesse onder 55- plussers van Amerongen voor een woongemeenschap van ouderen 4 December 2015.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
1 Bevolkingsontwikkeling en Woningbehoefte Ir Wil Nuijen Stichting Beter Zeist 26 september 2009.
1 23 september 2008 Vastgoedontwikkeling Mark Nooij Woonwensen Senioren Son en Breugel.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
13252-WRG p BB Uitkomsten Woningmarktonderzoek 2014 Berry Blijie - ABF Research IJmuiden, oktober 2014.
Presentatie Raadscommissie, donderdag 8 maart 2007 Analyseresultaten woonwensenonderzoek Landerd Gemeente Landerd - Woonvisie.
Bevolkingsprojecties voor Regio Brugge - Oostende Johan Surkyn en Liza Lauwers 1.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
Sint-Oedenrode, mooi wonen in de Meierijstad Woonvisie in hoofdlijnen 23 april 2015.
Wonen in ruimte en tijd Een zoektocht naar sociaal-culturele trends in het wonen.
Mobiliteit en Transport LEF-sessie 1 8 maart 2013 Slimmer en ander mobiliteitsgedrag Inleiding Bert van Wee, TUDelft/TRAIL.
Verhuisbewegingen in Vlaanderen studiedag Ruimte voor Wonen
Woonvisie Vastgesteld Gemeenteraad Bergen-NH Uitwerking Woonvisie Presentatie aan raad 17 maart 2016.
1 Integratie en wonen dr. Vincent Smit Haagse Hogeschool/VROM-raad 28 september 2006.
Dorpsraad Herpen Thema-avond wonen 11 oktober 2016.
BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF
Doelgroepenvervoer en Openbaar Vervoer: naar een nieuwe balans
De woningmarkt in Zaanstreek/Waterland
Voorstelling kansarmoedeatlas
Over steden en verstedelijking
Wijkraad Oranjebuurt 1 maart 2018
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Woonproject Francesco Knokke-Heist
WoON 2012 Differentiatie woningaanbod in aandacht wijken
Nieuwjaarsbijeenkomst Huurdersbelangenverenigingen
SIGNAALNOTA LOP MIDDELKERKE.
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst Janine Meesters BAZ/O&S.
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst
Omgevingsvisie gemeente Heerenveen - thematafel wonen
Volkshuisvesting in 2019.
Transcript van de presentatie:

Kwalitatieve en kwantitatieve effecten van de demografie op de woningmarkt Johan Surkyn Interface Demography Vrije Universiteit Brussel 17 september 2010 Studiedag Ruimte voor wonen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Inhoud Demografie en woningmarkt Kwantitatieve effecten Kwalitatieve effecten Een blik op de toekomst Effecten in omgekeerde richting

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Demografie en woningmarkt Demografische thema’s: bevolkingsaantallen, verdeling in leeftijdsgroepen, regionale verspreiding en huishoudens,... En alle gebeurtenissen die daarin verandering brengen: geboorten en overlijdens, verhuisbewegingen en migraties, de vorming en de ontbinding van huishoudens Al deze thema’s houden verband met wonen, en dat zowel in kwantitatieve (aantal woningen, woonruimte noodzakelijk per gezin, …) als in kwalitatieve termen (noden en preferenties in termen van leeftijd, gezinsfase en gezondheidstoestand van de bewoners) Relatie loopt in twee richtingen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography 1: Kwantitatieve effecten Een huishouden staat gelijk aan een woning? Tautologische redenering die de correcte statistische telling van beide concepten hindert De realiteit is dat huishoudens steeds meer pluriform worden, en soms zelfs moeilijk af te bakenen (co-ouderschap, semi-collectieve woontypes, huishoudens versus gezinskernen) Idem voor het domicilie-concept (alternerende woontypes, tweede verblijven, LAT-relaties) Idem voor het residentieel vastgoedpatrimonium (tourisme, handel, landbouw, nijverheid) Bij gebrek aan beter gaan we er van uit dat het rijksregister-domicilie een huishouden bepaalt, en een bebouwd kadasterperceel met “woongelegenheden” een woning aanduidt

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens en woningen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens en woningen Een vrij constant surplus van ca 10% kadasterwoningen: (frictie-)leegstand, tweede verblijf, niet-geregistreerde bewoning, woningen anders gebruikt dan bestemd, of anders bestemd dan bij kadaster bekend Grote regionale verschillen: aan de kust bedraagt het “surplus” meer dan 100 In sommige stedelijke gebieden is er geen surplus maar een “deficiet” Grote tendensen zijn dus bekend, maar door problemen inzake conceptualisering, meting enz. blijft er een marge van onzekerheid, zeker voor lokale of meer diepgaande studies

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Wat met de nieuwbouw? Gelijkaardig meetprobleem “residentiële uitbreidingsbouw”? Toename van aantal huishoudens wordt grotendeels gedekt door de nieuwbouw

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Aangroei huishoudens en nieuwbouw

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Aangroei huishoudens en nieuwbouw Aantal huishoudens volgt niet strikt de bevolkingsgroei Cyclische bewegingen: gestuurd door conjunctuur, druk op woningmarkt, regelgeving wonen en ruimtelijke ordening, … Elasticiteit in gebruik bestaande voorraad woningen en andere gebouwen Laatste jaren een vrij snelle toename van het aantal huishoudens Voor grofweg 2/3 verklaard door bevolkingsgroei en 1/3 door gezinsverdunning

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography 2. Kwalitatieve effecten Leeftijds- en huishoudensstructuur bepalen de woningvraag, nieuwe trends geven vorm aan deze vraag: Studeren, werken en “Nestverlaten”, wanneer en naar welke leefvorm? Koppels en alleenstaanden, ouderschap tijdens en na partnerrelaties Huwelijk, echtscheiding, LAT en mengvormen Een huis in de zon, tweede verblijf, beroepsgebonden “pied-à-terre”, … “Woonmode”: wonen in de stad, lofts, nieuwbouw flat voor medioren, renovatie Ouderen en “levenslang wonen”

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Singles en appartementen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Medioren:verhuiskansen naar leeftijd

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Verschuivingen op gezinsvlak Stedelijk wonen wordt aantrekkelijker voor jongeren Ouderen leven langer samen als koppel Nieuw samengestelde gezinnen: in 2006 leefden ca. 10% van de kinderen in een nieuw samengesteld gezin, vertoont een stijgende trend Co-ouderschap MediorenTrends vooruitzichten geven een bevolkingstoename met 7 à 8% in het volgende decennium. Bovenop deze puur demografische groei zorgt de gezinsverdunning voor een bijkomende huishoudenstoename van 3 à 4%. Componenten van de gezinsverdunning: echtscheiding, lage vruchtbaarheid, verdwijnen van huishoudens met meerdere gezinskernen, vergrijzing,... Dus: toename van vooral singles, éénoudergezinnen en kinderloze koppels (kinderloos=geen inwonende kinderen) De gezinsverdunning heeft de voorbije jaren al een duidelijke invloed gehad op de woningvraag: zie figuur

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Een woonvorm voor elke generatie: trends en evenwichten Terugkeer naar de stad? Zie Gent Kopen i.p.v. huren? Fluïditeit op de koopmarkt? Woonalternatieven voor ouderen: Levenslang wonen: bestaande woning aanpassen versus verhuizen naar een geschikte woning (ligging, onderhoud, voorzieningen) Woonzorgzones De laatste levensjaren: thuis, rusthuis, of verzorgingsinstelling? Een meer fluïde woningmarkt? Fluïditeit stimuleert renovatie? Statische markt stimuleert nieuwbouw? De medioren: een nieuwe generatie van bouwers en verbouwers?

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Een blik op de toekomst: huishoudens Evolutie van de gezinssamenstelling aan de hand van huishoudensvooruitzichten

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 1991 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 1996 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2001 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2006 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2011 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2016 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2021 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2026 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2031 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2001 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Huishoudens: LIPRO 2031 (Vlaanderen)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Een blik op de toekomst: Medioren Een historisch hoog aantal jarigen maakt nieuwe woonkeuzen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography 28 Herhaling titel van presentatie Verificatie Lipro vlaanderen a.d.h.;v. NIS

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography 1: Evolutie medioren (projecties PB)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Blik op de toekomst: Conclusies Leeftijdsbewust bouwen is belangrijker dan ooit: Vandaag is 17% van de bevolking ouder dan 65; binnen 20 jaar zal dat 23% zijn De trend naar levenslang wonen betekent dat woningen voorzien moeten zijn op personen met fysieke beperkingen, en met zorgvragen die in het verleden doorgaans enkel in instellingen beantwoord werden Oudere alleenstaanden vormen een specifiek aandachtspunt: nadat hun aandeel decennialang daalde is er weer een toename in zicht Innovatieve bouwconcepten die een compromis vormen tussen zelfstandigheid en privacy enerzijds, en nabijheid van formele en informele zorgverstrekking anderzijds, zullen in de toekomst ongetwijfeld succes kennen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Blik op de toekomst: Conclusies Dit heeft ook implicaties voor woon- en zorgbeleid en ruimtelijke ordening: Bouwvoorschriften in verkavelingen staan soms haaks op de woonbehoeften van ouderen De overheid heeft er belang bij naast levenslang wonen ook de woonmobiliteit van ouderen te bevorderen: hoe kan ze dit ondersteunen? Er moet ook gedacht worden aan publieke infrastructuurwerken die de mobiliteit van ouderen bevorderen: kwaliteit van de voetpaden, ontsluiting door openbaar vervoer Een preventief en duurzaam beleid mag niet aan de doelgroep van de medioren voorbijgaan

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Wonen: noden en wensen van de ouderen Zelfstandig wonen Belang van mobiliteit (zie voetpaden) Bereikbaarheid van het zorgaanbod (formeel en informeel) Aangepastheid van de woning (liften, toegang voor rolstoelgebruikers)

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography EINDE

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Demografie en bouw: hoe hecht is de band? Invloedrijke factoren Totale bevolking Type en grootte huishoudens Leeftijdsgroepen Verhuisbewegingen Enz.

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Toenemend aantal gezinnen creëert toenemende vraag naar woningen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Woningproductie volgt demografie niet automatisch

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Gezinsverdunning en appartementen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Belang alleenstaanden neemt verder toe

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Steeds meer ouderen

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Woonwensen van ouderen Zelfstandig wonen  Belangrijk: Vervoersinfrastructuur Commercieel aanbod Zorgaanbod Toegankelijkheid Functionaliteit Enz.

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Omgeving en leeftijd: ouderdom maakt veeleisend

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Een grotere behoefte aan aangepaste woningen komt er aan

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Verhuizen na 50 jaar: een nieuwe trend?

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Blik op de toekomst: uitdagingen voor de bouw Van 17% naar 23% 65 plussers Trend naar levenslang wonen met nieuwe wooneisen Compromis tussen: Leefbaarheid met fysieke beperkingen Zelfstandigheid Privacy Nabijheid van formele en informele zorgverstrekking  Ongetwijfeld succes voor innovatieve bouwconcepten

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Uitdagingen voor het woonbeleid Bouwvoorschriften: verzoenen met de noden van ouderen Vervoersinfrastructuur: afstemmen op mobiliteit van ouderen Woonmobiliteit: overstap naar gepaste woningen bevorderen Verbouwing: aanpassing van bestaande woningen stimuleren Er is een preventief en duurzaam beleid nodig dat niet voorbijgaat aan de medioren!

Vrije Universiteit Brussel Interface Demography Evolution des 50 – 64 ans