6500 Informatici erbij in de Belgische economie (tussen mei 2007 en mei 2008)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

“In balans” met sociale netwerken
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Combinatie werk en gezin
Basisvorming Sensibilisatie van mensen ‘raken’ tot ‘activeren’ Dinsdag 17 maart 2009.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Profiel TI Scholingsdag
Toelating tot Geneeskunde in Nijmegen
René van Vianen Adviesbureau Van Montfoort. REFLECTIE OP DE REGIO ’ S RAAK Stand van zaken November 2005 Adviesbureau Van Montfoort.
De arbeidsmarkt verandert en Joulz ook
Het innovatiemodel van IMEC
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
De ICT-sector heeft nood aan uw profiel en kennis!
1 De wereld aan je voeten ! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
Opleiden van medewerkers
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
WELKOM.
Informatieavond CAE, Internationale Stage en IB voor 4VTTO 15 Februari 2013.
Een instrument om ouderparticipatie te meten
Case-study: analyse van de zwakke arbeidsstromen tussen de arrondissementen Doornik en Kortrijk Sylvie Vanoost 1BaOD.
Hoger Instituut voor de Arbeid Lanceringsdag Onderzoeksplatform Pulse Draagvlak Ontwikkelingssamenwerking Presentatie 27 november 2009 Onderzoeksinstituut.
10 tips Lees ook de Manpower White Paper!
Inhoud bespreking 1.Voorstelling 2.Sectorspecifiek cijfermateriaal – Belang van de cijfers – Aanpak en inventarisatie – Presentatie cijfers.
Sectorplan ICT 500 extra BBL-trajecten Desirée Frissen 29 januari 2015.
Alfons ten Brummelhuis
Commissie diversiteit 17/11/2014 Annemie Merckx Compaan – Sofie Drieskens Job-Link Samen maken we het verschil.
Strategische doelen van het hbo: kansen en bedreigingen Jaap de Koning Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op de zaak’, georganiseerd door.
Ambassadeurs Latent Talent. Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen.
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
ARBEIDSMARKT in de Vlaams-Nederlandse Delta Van knelpunt naar slimme kracht.
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
Social work Week 2.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Stroomopwaarts met doorstroom Aan de slag met de conclusies van het Lerend netwerk ‘Stroomopwaarts’. Katleen Van Waeyenberge – Koen Van Hee Binario #SamenStromen.
Er is veel en goed werk in ICT voor iedereen ! ( Enquête over de Belgische ICT-arbeidsmarkt, april-mei 2006)
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
5000 Informatici erbij in de Belgische economie (tussen mei 2006 en mei 2007)
GEZOCHT: ICT’ers op zoek naar werk 11 juni Agenda 1)Kadering project Agoria 2)Procedure, proces en resultaten VDAB 3)Rol vormingscentrum Cevora.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
Great Place To Work ® © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN voorlichtingsbijeenkomsten 11 november november november 2009.
Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector.
8 juni 2012 De gegeerde bachelor m/v. PBA = Gegeerd! NWWZ ( niet werkende werkzoekenden ) april 2011-april 2012: – PBA – 5,3% (ABA + 59%, Master + 3%)
Welkom Open podium GERRIT Thema: LSP 13 maart 2014.
           EXPERIA Wie wint goud op Olympische technologiespelen?
Welkom Open podium GERRIT Thema: e-Health 12 december 2013.
ICT: meer en beter. 1. De Belgische ICT-sector in 3 feiten n medewerkers =2,4% van alle Belgische werknemers n 4,25% van Belgisch B.B.P. in 2005.
SERR Meeting Naar een sluitende aanpak voor werkgevers.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Nieuwe initiatieven op stapel Frank Depoortere 28 oktober 2009.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
24/06/ Vlaamse technologiebedrijven met buitenlandse filialen groeien sneller.
1. Jobkanaal Gezamenlijk project van: UNIZO Verso VKW Voka 2.
COMPANY CONFIDENTIAL © LogicaCMG All rights reserved AGORIA PERSCONFERENTIE 01/06/2007 Sabine Fannes, HR Director, LogicaCMG Woluwedal 106 – 1200.
Indexering herberekening 2016 inkomenstarief. Aanleiding Context en cijfers Stand van zaken ICT Stand van zaken communicatie Stand van zaken Kind en Gezin-Lijn.
Vooruitzichten Felua-groep onder de Participatiewet
Regionale raadsbijeenkomst
Vooruitzichten Felua-groep onder de Participatiewet Gemeenteraad Apeldoorn 18 april 2013 Gerrie van Sunder Theo Beijer.
aantrekkingskracht van informatica
Stichting Lek en IJssel
Marktanalyse voor fysiotherapeuten. Marktanalyse voor fysiotherapeuten.
Sociale Vaardigheden / Conflicthantering
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Infodag onderwijs Welkom!
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Terugblik op 2015, vooruitblik naar 2016
Resultaten FEAD-enquête 2017
Opleiding Zorg technicus Ton Pagen Zorgtechniek Limburg.
VCLB Kernprocessen Waarom gemaakt
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Transcript van de presentatie:

6500 Informatici erbij in de Belgische economie (tussen mei 2007 en mei 2008)

Agenda 1)Stand van zaken: de kwantitatieve evolutie Resultaten van de Derde Arbeidsmarkt-enquête 2)Wat hebben we het afgelopen jaar gedaan om de arbeidsmarktschaarste aan te pakken? Bespreking van de zeven oplossingspistes

De kwantitatieve evolutie: Resultaten van de 3de arbeidsmarktenquête

Wat is een "Informaticus"? n Een breed kluwen van profielen die de diagnose (helpen) maken van de informatie- en communicatiestroom van de bedrijven en organisaties en deze in conditie houden en/of trachten te genezen. n Vergelijkbaar met de term "medicus"  Specialist(e), chirurg, huisarts, kinesist(e), tandartsen, verple(e)g(st)er, radiolo(o)g(e), kinderverzorg(st)er, diëtisten, apothekers, enz… n Het gaat met andere woorden over een breed gamma van beperkt aanwezige zeer gespecialiseerde profielen tot veel aanwezige algemene profielen.

De ICT-arbeidsmarkt

De ICT-jobprofielen Een volledige beschrijving is te vinden op

Conclusies van de enquête 2008 n De resultaten van de enquête 2008  De ICT-a rbeidsmarkt = personen Arbeidsmarkt bestaat uit 4 segmenten overheid, industrie, diensten & ICT-sector  vacatures  Top-3 van de profielen met het meeste vacatures ICT Business Analyst & Consultant ICT Infrastructure Analyst & Architect System Developer

Top 5 ICT-profielen en top 5 ICT-vacatures in 2008

Resultaten van de 3 arbeidsmarktenquête In 2006 besloten we dat er mensen werkten op de ICT-arbeidsmarkt en dat er ruimte was voor vacatures In 2007 besloten we dat er mensen werkten op de ICT-arbeidsmarkt en dat er ruimte was voor vacatures In 2008 besloten we dat er mensen werkten op de ICT-arbeidsmarkt en dat er ruimte was voor vacatures

Drie conclusies i.v.m. arbeidsmarktenquêtes ) Toename van 6500 informatici op ICT-arbeidsmarkt 2) … maar quasi-stabilisatie van de schaarste 3) Top-3 van de open profielen ongewijzigd

Wat hebben we de afgelopen jaren gedaan om de schaarste op de ICT-arbeidsmarkt aan te pakken? Analyse van 7 pistes

1. Pas afgestudeerden overtuigen van de aantrekkelijkheid van ICT-jobs n Voortdurende communicatie  Economische situatie op ICT-arbeidsmarkt  Goede duiding over ICT-profielen en inhoud jobs  Het cijfer “14000” was het meest voorkomende getal in de ICT-pers in  We hebben altijd nadruk gelegd op feit dat naast informaticatechnische, ook communicatieve en bedrijfseconomische vaardigheden belangrijk zijn.

2. Werkzoekenden screenen en (bij/her)-scholen Projecten ism VDAB, Forem en Actiris  Pilootprojecten om werkzoekende informatici te screenen  om juist beeld te krijgen op aantal werkzoekende  Om juiste her/bij-scholing te kunnen aanbieden.

3. De internationale component n Activiteiten uitbesteden naar Oost-Europa & Z.O.Azië  Is vaak een oplossing voor schaarsteprobleem …  …maar vaak ook niet omwille van onvoldoende contact met klanten.  Vaak vergroot uitbesteding het probleem doordat een bedrijf productiever wordt in de uitvoering van zijn projecten en (nog) meer mensen nodig heeft dan ervoor … n Buitenlanders aanwerven om hier aan de slag te gaan  Economisch, cultureel en administratief moeilijk  … maar is zeker ook een mogelijke oplossing.  Economische migratie voor knelpuntberoepen…  Uitbreiden van deze mogelijkheid van EU-burgers naar burgers uit alle landen van de wereld.  Vanaf 1 mei 2009 gaan Belgische grenzen sowieso open voor alle EU- werknemers voor alle beroepen.

4. Oudere werknemers langer op de ICT-arbeidsmarkt houden n Enkele voorbeelden:  Specifieke opleiding voor medewerkers bvb. Fod Financiën organiseert zowel dit jaar als volgend jaar een cursus JAVA voor 200 COBOL-programmeurs  Paritaire opleidingsfondsen Doen zeer specifieke acties voor opleiding van 45+ (en de communicatie hierrond).  Inzetbaarheid medewerkers verhogen: Loopbaanbegeleiding is hierbij cruciale factor.

5. De curricula van hogescholen & universiteiten beter afstemmen op de noden van de ICT-arbeidsmarkt n Dialoog met nederlandstalige en franstalige hogescholen en universiteiten  Analyseren van het aanbod en de noden van ICT-scholing  Doorgeven informatie rond arbeidsmarkt  Duiding rond evolutie ICT-profielen  Uitwisseling best practices over curricula-hervormingen & leermethodologie  WG ICT-sector ontmoet Hogescholen & Universiteiten  Aanwezigheid in tal van resonantiecommissies van hogescholen

6. Instroom in ICT-richtingen verhogen n Jongeren sensibiliseren zodat ze weten waarover ICT precies gaat n Jongeren informeren zodat ze een bewuste studiekeuze kunnen maken met een correct inzicht in mogelijke jobprofielen voor later. n Enkele voorbeelden van concrete acties:  Imago van ICT bij jongeren (16-18 jaar)  Imago-studie (juni-september 2007)  Informatiesessies voor lidbedrijven over ICT-perceptie van jongeren en hun wensen op het vlak van privé-leven en werk (oktober-december 2007)  Voorbereiding grootscheepse imago-campagne door Agoria en zijn ICT-leden (januari – april 2008)  Uitvoering van deze campagne (mei – november 2008)  Ollie wordt PC-technicus (i.s.m. Syntra en TMF)  Steun aan project Go4IT (2007) & be creative (2008)  Eerste teken van een nieuwe lente?  In oktober 2007 steeg de instroom van jongeren in ICT-richtingen in hogescholen en universiteiten stijgt met meer dan 10% t.o.v. vorig academiejaar

7. Jongeren warm maken voor wetenschap & technologie n Partnership van Agoria met 6 groeperingen:  Technopolis (  Le Pass (  RvO Society (  Hypothèse (  JCW (  JSB (  Jongeren van 10 à 14 jaar wetenschap en technologie laten beleven.  Op 10 juni 2008 start grootscheepse campagne.

Eindconclusie n De arbeidsmarkt groeit alweer fors.  …ditmaal met 6500 medewerkers n De arbeidsmarktschaarste blijft nagenoeg constant  vacatures ! n Hoeveel vacatures zouden er zijn geweest zonder de vermelde initiatieven ???  Er is nog steeds geen mirakeloplossing, maar gezien grootte-orde van het probleem, blijvende noodzaak om waaier van maatregelen en oplossingen te realiseren.