Voorbeeldvraag 1 Welke uitspraak is JUIST: 1. De basisstelling van Nicolas Carr (auteur van "IT doesn't matter") is dat de investeringen die in IT gedaan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
INTERACTION DESIGN Week 3.
Advertisements

Rijk aan gezinsvriendelijk beleid?
Paul J. Dimaggio & Walter W. Powell
Interactieve sessie over de trends in de ICT
De inkoopoplossing voor kleine en middelgrote incidentele behoeftes
OASA College 3 1 H2Informatiemanagement H3Informatietechnologie en strategisch voordeel.
Henk Stultiens voorzitter OBSV Governance groep.  IT-Governance oftwel IT-besturing richt zich op de besluitvorming rond Informatie Technologie i.c.
Privacy lezing, arre zuurmond, 3 juli 2007, p.1 Arre Zuurmond, © Zenc, 2007 Privacy en ontwikkelingen De rol van ICT-architectuur.
1 Demo of Praktijk Over de problematiek bij het ontwerpen van informatiesystemen Mark Dumay Afstudeervoordracht 15 oktober 2004.
Formele Technieken in SWE - Petri Nets 16 feb 2007.
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
Kwaliteit en betrouwbaarheid van simulaties ir. Rudolf van Mierlo Efectis Nederland BV.
Adobe formulieren : stand van zaken.
Software Engineering les Procesmodellen en Use Cases
Deel I Hoofdstuk 5: Modelleren van toestand -- gevorderd
1 Orientatie InformatieSystemen K.M.van Hee hgl. architectuur van informatiesystemen dir. Deloitte & Touche Bakkenist TU/e 2001.
INTERACTION DESIGN Week 2. VANDAAG Wat hebben we ook al weer gedaan Usecase vormen Bouwstenen Spelregels Briefing voor werkcolleges Q & A.
De kracht van Herke ICT Group Herke is gespecialiseerd in automatisering en optimalisatie van bedrijfsprocessen in de bouw. Als marktleider in rolgebaseerde.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
Introductie 28/07/2014 Digitaal Archief Vlaanderen.
Is ict alleen maar enabler? Darco Jansen. Gezamenlijke verkenningstocht Welke ict wordt ingezet in het onderwijs? Hoe wordt ict (didactisch) gebruikt.
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Cloud voor uw bestuur? Wij gaan samen met u op onderzoek. Nabespreking.
Welkom bij de presentatie van CodeMunity. Voorstellen Khai Pham Corné Strijkert Sebastiaan Wezenberg.
Van JBF via Degelijkheid naar Pro-actief Beheer
Netwerken / Internet ICT Infrastructuren David N. Jansen.
Waarom applicatie rationalisatie een slimme keus is
Tweede Kamer Dienst Informatievoorziening een snelle blik vooruit
Bas Kruiswijk Amersfoort 12 september 2009 Service Oriented Architecture Deel 1: Basisconcepten.
Service Oriented Architecture
Minicollege Service Oriented Architecture
Implementatie van een service georiënteerde architectuur
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Procesmodellen en Use Cases als Basis voor Zorgvuldige Componentselectie E. Maij M. Poerschke M. Kalshoven J. Zwetsloot DEMO UML MIC2000.
Belgacom Bizmail ONEway voor Leveranciers
Toelichting op Informatiemodel AMW / Maatschappelijke Dienstverlening 2008 Bert van Putten KWIZ.
Risk Based Testing van pakketsoftware
HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Computersystemen 2 (TIRCCMS02 - Operating systems)
Datamodellering en –verwerking 8C020 college 6
De kracht van NACHON Sinds 1991 zijn wij specialist in transportautomatisering. Transportmanagement zit in ons DNA. Onze focus ligt volledig op de ontwikkeling.
Eenheid in bedrijfsprocessen binnen het sociaal domein
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
1 IT Service Management Theorie (1). 2 Van ‘Beheren van dozen’ naar ‘Beheer van bedrijfsprocessen’ Bron: white paper van BMC Software. Leverancier van.
MINOR BUSINESS PROCESS MANAGEMENT
De inzet van BPM en SOA in een organisatie
Relatie tussen Architectuur en Beheer. Inleiding  Architectuur:  Inzicht in samenhang en beheersing van verandering;  Actuele problematiek  Architectuur.
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2011/2012 Opdracht 3.
Project Architectuur en Beheer BI2-DT en Inf2-DT Module CMIPRJ25DT George Pluimakers en Jacques Wetzels Studiejaar 2010/2011 Opdracht 3.
1 IT Service Management George Pluimakers Theorie (3)
Quality Management: METHODEN TECHNIEKEN PROCESVERBETERIN G
1 IT Service Management Theorie (2). 2 “Op zoek naar balans tussen dienst en klant” Bron: artikel uit IT Service Magazine van Robert den Broeder en Aad.
Start Inhoud introductie BiSL Informatiesysteem, gegeven Informatiebeleid Positionering: Beheer informatiesystemen BiSL als informatiearchitectuur.
De WKR in de zorg: zorg voor belastingvoordeel Datum:6 juni 2014 Door:Martijn Thissen – Commercieel Manager.
Media en Kennistechnologie 19 april 2002NIOC vision on e-mission Media en Kennistechnologie een nieuw ICT-curriculum Erik Jansen Faculteit.
Business Process Management
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Hoe Kan je met vrienden en familie chatten in Gmail
ZOOM IN OP DE TYPISCHE PlanetPress-GEBRUIKER.
14 november 2017 ISPT Amersfoort
Process Mining.
BEDRIJFSCULTUUR.
OPENINGSCASE: Fast fashion, ‘hot systems’
Business case Enterprise Service Bus
Harmonisatie Bedrijfsvoering (BV) & Dienstverlening (DV) door ISHW
OPENINGSCASE: De Victoria Country Fire Authority in Australië geeft hulp met nieuwe informatiesystemen.
OPENINGSCASE: HSBC Malaysia: meester in veranderingsmanagement
Besturingssystemen Ga verder met een muisklik..
OPENINGSCASE: De flexibele supply-chain van DaimlerChrysler
Stap drie bij projecten
Transcript van de presentatie:

Voorbeeldvraag 1 Welke uitspraak is JUIST: 1. De basisstelling van Nicolas Carr (auteur van "IT doesn't matter") is dat de investeringen die in IT gedaan worden niet opwegen tegen de voordelen ervan. Het gebruik van IT is niet efficiënt. Het is dus beter zelf geen investeringen te doen in nieuwe IT maar gewoon de anderen te volgen. 2. Een tegenargument op Carr's stelling "IT doesn't matter" is dat als iedereen over een bepaald type software beschikt, je er zelf ook in zal moeten investeren. Bovendien kan je er beter niet te lang mee wachten, want de introductie van een nieuwe software gaat gepaard met een leercurve en dus duurt het een tijdje eer de software rendeert. 3. De financiële en zakelijke dienstverlening heeft veel geïnvesteerd in ICT maar heeft er relatief weinig rendement uit gehaald. Een verklaring is dat het gebruik van ICT beperkt is tot een gering deel van de taken: het grootste deel van de tijd wordt besteed aan het oplossen van klantenproblemen. 4. De productiviteitsparadox kan onder meer verklaard worden door de "technology lag" en de snelle veranderingen in de technologie. Bij het invoeren van een nieuwe technologie duurt het een tijd voor de gebruikers er goed mee kunnen werken en is er dus niet meteen een productiviteitswinst. Maar tegen dat er wel een verhoogde productiviteit kan verwacht worden, voert men vaak reeds een vernieuwde technologie in, wat opnieuw leidt tot productiviteitsverlies.

Voorbeeldvraag 2 Welke uitspraak is JUIST 1. In het raamwerk van Zachman kan men de kolommen en de rijen in gelijke welke volgorde beschouwen. Elke kolom en elke rij bieden een volledig onafhankelijk perspectief op de organisatie en de architectuur van de informatiesystemen. 2. Een informatie-architect staat in voor de implementatie en het programmeren van de door de eindgebruiker gespecificeerde informatiebehoeften. 3. In het Zachman raamwerk voor Enterprise Architectuur biedt de horizontale dimensie telkens een volledig beeld van de organisatie en haar informatievoorziening vanuit een welbepaald perspectief. De verschillende perspectieven gaan van abstract en ICT onafhankelijke tot de technische en gedetailleerde specificatie van informatiesystemen. 4. De informatie-architecten zijn verantwoordelijk voor de "WAT"-kolom binnen het raamwerk van Zachman: ze modelleren de informatie eerst op abstract niveau en vertalen dit dan naar een technisch model. Zo vormen ze een brug tussen de gebruikers en de informaticadiensten

Voorbeeldvraag 3 Welke uitspraak is NIET WAAR? Een groot probleem bij business process enactment is dat bedrijfsprocessen typisch georganiseerd zijn per functioneel domein, terwijl informatiesystemen overheen ‘silo’ processen ontwikkeld zijn. Kleine graduele procesverbeteringen duidt men aan met de term Business Process Improvement. Het volledig herwerken van de thesisrichtlijnen en het thesisproces in het kader van de Bachelor Master hervorming is een voorbeeld van Business Process Reengineering. Het nagaan of een aanvraag tot vrijstelling voor een vak in een universiteitsadministratie correct ontvangen en in verwerking is, is een voorbeeld van Business Activity Monitoring.

Voorbeeldvraag 4 Welk van de volgende uitspraken is waar ? In een petri net kan met een individuele case (bv. één dossier) meer dan één token overeen komen. Een BPMN inclusive gateway laat toe om juist één pad te kiezen afhankelijk van data (condities) of events (berichten). Met BPMN worden zowel taken als toestanden gemodelleerd, terwijl Petri-netten enkel toestanden modelleren. In een Petri-net kan een transitie pas vuren indien alle output plaatsen een token hebben.

Voorbeeldvraag 5 Gegeven zijn onderstaande figuren die kaderen in het productieproces van een leverancier: - Petri-Net Diagram dat het procesmodel weergeeft: - Toestandsdiagram dat het informatiesysteem weergeeft:

Welk van onderstaande uitspraken is af te leiden uit bovenstaande figuren? In het bovenstaande voorbeeld is er geen volledige verticale compatibiliteit. In het bovenstaande voorbeeld is er volledige verticale compatibiliteit. In het bovenstaande voorbeeld is er geen volledige horizontale compatibiliteit. In het bovenstaande voorbeeld is er volledige horizontale compatibiliteit.