Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Skip Intro. Het hoofdmenu bestaat uit 8 onderdelen Druk een toets voor het vervolg.
Advertisements

De kantine van <naam school>
Waarom Edu-gaming? Presentatie over Edu-gaming door MAD multimedia.
Uitslag VERON / VRZA afdeling ‘t Gooi enquête januari 2012 Bestuur van VERON en VRZA afdeling ‘t Gooi presenteren de uitslag van de enquête welke gehouden.
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Van idee tot digitaal materiaal
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
INSTRUCTIE 1: Verzamel zoveel mogelijk verschillende soorten gekleurd papier en pakpapier. Vergeet geen zwart en wit papier. Zorg dat ieder van jullie.
Snoepen Bron: jmouders.nl.
Voortgangspresentatie Jonatan Bruggeman
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
MEDMEC02 – periode 1 – jaar 1 Creative Tools VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Mail: Aanwezig: di/wo/do/vr Lokaal: PH Elske Revelman de.
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Thema 2: Voeding en Vertering
Verpakkingen lezen.
Qompas SectorKeuze De online gids voor keuzes binnen het vmbo en loopbaanoriëntatie Informatieavond voor ouders.
Klikdemo: CRM maken van contactmomenten en werkafspraken Versie: Academie Werkbedrijf Doel klikdemo In deze klikdemo leer je hoe je contactmomenten.
UNIE NOORD NOORDRAND COLLEGE ROTTERDAM. 2 DE DEELNAME  Wij zijn een school die al langer bezig is met een gezondere leefstijl. Wij zijn begonnen met.
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
Wikiwijs.
Wat voedt jou deel 1..
Voedingsbeleid [naam school]
Lekker en Gezond de Quiz
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Tutti Frutti Europese schoolfruitactie Tutti Frutti – Fruit op school is een initiatief van: met steun van:
Inrichten van de webwinkel. Meest voorkomende fouten in-e-commerce-design-and-how-to-avoid-them/
Het jaar van de waarheid!
Kerntaak 3. Voorwaarden scheppen voor opvoeding en ontwikkeling.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
stap 6: Unieke toegevoegde waarde bepalen
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
* 1F = BASISSCHOOL * 2F = VMBO * 3F = HAVO & MBO.
De Gezonde Sportkantine NHC 25 januari AGENDA Introductie Wat is een Gezonde Sportkantine? Stellingen & discussie Resultaten leden enquête Verenigingsondersteuning:
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Hfst.2 §1: Soorten water Je kunt na deze les: -5 verschillende soorten zoetwater en -vertellen hoe de waterkringloop gaat.
De Gezonde Sportkantine 4 juni 2014 Erwin Bloeming Elissa Halbesma Lisette Luimstra.
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
Met een uniek en onderscheidend verhaal jezelf presenteren!
IDDINK BOEKENSERVICE.
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Hoofdletters en leestekens
Waarom doet onze club mee aan Team:Fit
Voedingsbeleid [naam school]
Evaluatie 11 scholingsessies: 358 deelnemers (scholen, GGD’en, cateraar samen met school) Evaluatie Brigade: intervisiedag Evaluatie deelnemers: enquête.
Voorbereiding op de Rekentoets
Bunnik,
Daniël 1:3-16 Koning Nebukadnezar zei tegen zijn knecht:
Presentaties maken Wat zijn de eisen?.
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Factsheet Voedingscentrum
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Kiezen voor keuzedelen
Waarom doet onze club mee aan Team:Fit
Voedingsbeleid [naam school]
Schijf van vijf.
Verpakkingen lezen.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Periode 4 – IBS 3 De gezonde kantine
Informatieavond 3 havo september 2018 Welkom
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
MODE BLOK 2 PERIODE 1.
Voedingsbeleid [naam school]
Boodschappen doen.
Opdracht product-PP Maak een PowerPoint over een product naar keuzen.
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Schijf van Vijf.
Gesloten settings in de zorg
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1

Basisregels  De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.  Op alle opvallende plaatsen staan betere keuzes.  De kantine stimuleert water drinken, zowel bij de balie als in de automaten.  De school heeft een visie op een gezonde kantine vastgelegd. 2

Basisregel1: Productgroepen, minimaal 1 betere keuze per productgroep  Productgroepen zijn te zien in de kantinescan  Voorbeelden van productgroepen zijn groente, zuivel en belegde broodjes  Minstens 1 betere keuze als alternatief voor de uitzondering 3

Basisregel 2: Uitstraling, op alle opvallende plaatsen staan betere keuzes Deze 3 uitstralingspunten zijn verplicht:  Op opvallende plaatsen op de balie, in de vitrine en in de rekken staan betere keuzes (groente en fruit horen altijd op opvallende plaatsen te liggen)  Op opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes.  Bij de kassa staan uitsluitend betere keuzes. (producten op grijpafstand wanneer je als klant bij de kassa staat) 4

Opvallende plaatsen, uitgestald aanbod  Op de opvallende plaatsen uitsluitend betere keuzes 5

Opvallende plaats, automaten 6  In de bovenste helft uitsluitend betere keuzes

Basisregel 3: Water drinken stimuleren  Indien uitgestald aanbod en automaten aanwezig, op beide plaatsen (kraan)water aanbieden (en/ of watertappunt)  Indien alleen uitgestald aanbod, dan ook op momenten dat balie gesloten is water aanbieden (bijvoorbeeld watertappunt)  Indien alleen automaten, dan altijd water beschikbaar in de automaat (en/ of watertappunt) 7

Basisregel 4: Visie vastleggen in beleid  Kantine voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum o Binnen iedere productgroep een betere keuze o Op alle opvallende plaatsen de betere keuze o Water drinken wordt gestimuleerd 8

Uitstraling: overige uitstralingsregels  Groente/fruit presenteer je op een aantrekkelijke manier.  Op de looproute door de kantine zie je de betere keuzes eerst.  Bij (prijs)acties bied je uitsluitend betere keuzes aan.  Op beeldmateriaal van eten en drinken laat je in de kantine uitsluitend betere keuzes zien.  Het merendeel van de menukaart of de assortimentslijst bestaat uit betere keuzes.  De reclames op automaten van eten en drinken, bestaan uitsluitend uit betere keuzes. 9

Uitstraling zilver / goud  Zilver: Nog 3 van de 6 uitstralingsregels bovenop de eerste 3  Goud: Nog 5 van de 6 uitstralingsregels bovenop de eerste 3 10

Verhouding betere keuze/ uitzondering  Bij Zilver 60% Betere Keuze – 40% Uitzondering  Bij Goud: 80% Betere Keuze – 20% Uitzondering Dit zowel aan de balie (alle zichtbare producten) als in automaten (alle facings) 11

Groente en/ of fruit  Bij Zilver: in ieder geval groente of fruit  Bij Goud: groente en fruit 12

Een kijkje nemen! 13

Zelf oefenen! (in Chrome of Safari) Mailadres: Wachtwoord: Akkoord1! 14 Rechter bovenhoek kiezen voor: Kantines Daarna kantine A bekijken Team 1: 14 MRT: 16.10Team 6: 14 MRT: Team 2: 14 MRT: 16.11Team 7: 14 MRT: Team 3: 14 MRT: 16.12Team 8: 14 MRT: Team 4: 14 MRT: 16.13Team 9: 14 MRT: Team 5: 14 MRT: 16.14Team 10: 14 MRT: 16.19

15 Rechter bovenhoek kiezen voor: Kantines Daarna kantine A bekijken Team 11: 14 MRT: Team 12: 14 MRT: Team 13: 14 MRT: Team 14: 14 MRT: Team 15: 14 MRT: Mailadres: Wachtwoord: Akkoord1!

Opdracht  Voeg een watertappunt toe in tabblad “Basis”.  Maak een nieuw broodje aan in de “broodjesbouwer” bij het uitgestalde aanbod aan de balie: Volkoren pistolet met halvarine en 30+ kaas (2 plakken, geen saus). Er liggen 2 van deze broodjes in de vitrine op een opvallende plaats.  Voeg in de automaat 3 facings Coca Cola light toe en geef aan dat deze bovenin geplaatst zijn.  Het toegevoegde watertappunt telt als 15x water dus voeg deze toe bij de automaten.  Probeer een (realistische) gouden kantine te creëren! 16

Basis = brons (niet school) Basis + alle onderdelen minstens 60% = zilver Basis + alle onderdelen minstens 80% = goud Basis + alle onderdelen 100% + geen zoete snacks of hartige snacks of ijs = ideaal 17

Geen basis + alle onderdelen % voldoende = geen niveau Maar wel al inzicht in de kantine + advies Je kunt al aan de slag 18

Wel basis + niet alle onderdelen % voldoende = geen niveau Maar wel al inzicht in de kantine + advies Je kunt aan de slag 19

Adviezen op maat Overzicht van producten 20

Vragen? 21