Denken in het wraparound care model Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam Kohnstamm leerstoel UvA Hogeschool Utrecht H&S Consult 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Internet webwriting. Leesgedrag Bron: Useit.com.
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Methodiek 16+: Meedoen is meewerken!
Wraparound Care Model Waarom ook weer?.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
De eerste bevindingen in de Regio’s Raak Jo Hermanns.
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
Opvoeden doe je samen Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam
Begeleidingsplannen GGZ
Lokale opvoedhulp en opgroeihulp en de Centra voor Jeugd en gezin Jo Hermanns CO ACT Consult UvA.
Opvoeden doe je samen Jo Hermanns H&S Consult H & S Consult.
Optimale Parkinsonzorg
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
Stagecoördinatie op De Rank
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
Burgerinitiatieven.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
H & S Consult Effectief werken aan opvoed- en opgroeiproblemen in De Ronde Venen Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam Kohnstamm leerstoel Hogeschool.
Meer inzicht en grip op financiële redzaamheid. Programma Welkom Inleiding Voorstelrondje Armoede/schulden Signaleringslijst Financien Afronding.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.
Interactieve Mantelzorgkamer Share&Care
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
Alle kinderen mogen meedoen!. “Maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor kinderen kan dit betekenen dat er onvoldoende geld.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Jeugdhulp naar gemeenten Kip met gouden eieren Workshop ‘ontbureaucratiseren’ Stadskanaal 12 juni 2014 Astrid Jansen.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
BRUSSEN Wat hebben zij nodig? Quick scan en de praktijk. Utrecht, Landelijke CP dag 3 oktober 2015 Mieke Vergeer, Nederlands Jeugdinstituut Sophie Wintels,
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Inhoud van de presentatie De wereld van ZuidZorg Hoe de Zorgvraag binnenkomt Maatschappelijke ontwikkelingen Scholingen mbt transitie in de thuiszorg.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland Workshop 2. Specialistische (bovenlokale) Jeugdzorg op nieuwe leest Inleiding van Mw. Van de Maat bestuurder.
H & S Consult Effectieve opgroei- en opvoedhulp Op weg naar een nieuw stelsel Jo Hermanns UvA HU H&S Consult.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
1Gezin1Plan BOJOZ 27 januari 2012 Partners in Jeugdbeleid Karel Diephuis.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis Inleiding door Aad Kouwenhoven.
Netwerkondersteuning - ondersteunend. Aanleiding Ouders of een gezin of jongeren zitten in een moeilijke fase. Voorbeelden: * Moeder dreigt oververmoeid.
Deprofessionalisering in tweevoud Kring Andragologie Amsterdam 29 maart 2016 Margo Trappenburg.
Familie netwerkberaad. Aanleiding Er is een situatie in het gezin ontstaan die onveilig is of kan worden. Familie netwerkberaad.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
CJG4Kracht Ambulante hulp “zonder indicatie” gemeente Apeldoorn Saskia Blom, vakinhoudelijk manager CJG Monique te Wierik, beleidsadviseur jeugdzorg gemeente.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Het terugdringen van geweld in gezinnen
Presentatie project POH-Jeugd Leeuwarden, Juni 2017.
P I T S T O P Tijdelijke woonvoorziening voor mensen die vastlopen
Agenda: Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.
Samenwerken tussen onderwijs, team jeugd en sociaal team.
Agenda: Vragen over het Wraparound Care Model Korte herhaling 10 principes, 5 vragen Wie schakel je in: Team Jeugd.
Agenda: Vragen over het Wraparound Care Model Korte herhaling 10 principes, 5 vragen 2. Intake – GIZ Ondersteuningsplan.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Eigen regie: niets voor deze doelgroep? Natuurlijk wel!
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Denken in het wraparound care model Jo Hermanns Universiteit van Amsterdam Kohnstamm leerstoel UvA Hogeschool Utrecht H&S Consult 1

Als het om hulp bij problemen gaat, is het dominante denkmodel in beleid en praktijk: Signaleren Verwijzen Diagnostiseren Behandelen 2

Dit leidt tot echelonnering en ketendenken in de zorg 3

Vaak is dit model effectief en wordt het terecht toegepast, bijvoorbeeld: bij enkelvoudige vragen en problemen bij specifieke stoornissen en ziekten 4

Bij opgroei- en opvoedproblemen die ingewikkelder zijn, werkt dit denkmodel echter vaak niet En heeft het risico van marginalisatie Sleeboom, I., Hermanns, J., & Hermanns, V. (2010). Meedoen leer je door mee te doen. Een inventarisatie van de wijze waarop in zorg voor kinderen van 0-12 jaar met beperkingen aandacht besteed wordt aan (toekomstige) maatschappelijke participatie. Den Haag: ZonMw/CrossOver. 5

Het denkmodel van het huidige, probleemgerichte jeugdbeleid past in een ‘ziektemetafoor’: problemen van gezinnen hebben behandeling of educatie nodig (liefst evidence-based interventies) nodig Het WAC-model gaat uit van het herstel van zelfregulatie en past in een metafoor van vraagsturing Waarom? 6

Centraal begrip Ontregeling 7

Doel hulp: herstel van zelfregulatie zodat ook in deze gezinnen de zaken weer ‘vanzelf’ gaan lopen ‘herstel van het gewone leven’ 8

Wraparound care integreert hierbij vraaggestuurde en diagnosegestuurde hulp Wraparound care is geen ‘interventie’ maar een metamethodiek Hoe helpt het de ontregeling op te heffen? 9

10 De empowermentcyclus

Empowerment met als doel:

De vijf vragen 1.Wat wilt u veranderen? 2.Wat moet u veranderen? 3.Hoe gaat u dat doen? 4.Hoe kan ik u helpen? 5.Wie hebben we nog meer nodig? 12

Home-Start oudercursus sportvereniging onderwijs kinderopvang schuldhulpverlening opvanggezin Familie netwerkberaad Posttraumatische stresstherapie 13

Wie is deze ‘generalist’? Ouders en/of jongeren zelf Maatschappelijk werker Jeugdhulpverlener Gezinsvoogd Verpleegkundige jeugdgezondheidszorg Sociaal psychiatrisch verpleegkundige (Jeugd)reclasseringswerker Vrijwilliger (Home-Start, Mentor) Schoolmaatschappelijk werker Mantelzorger Etc. 14

15 De generalist is geen casemanager, maar een ’coach’, ondersteuner van gezinnen Hij/zij helpt het gezin zelf weer regie te nemen: ook over de inzet van gespecialiseerde professionals Ook over benutten van het eigen netwerk

16 En daarmee wordt ook de versnippering, het gebrek aan samenwerking en de efficiency bestreden

17 Wat ervaringen

18 Een werkbegeleider in de WAC-pilot Utrecht: “ Het leek ons niet zo’n goed idee om de gezinnen waar wij mee werken uit te nodigen bij het zorgoverleg. Weet je, ze drukken zich vaak niet zo subtiel uit…. We willen onze netwerkpartners niet tegen ze in het harnas jagen. Het pakte toch goed uit. Doordat het gezin aanwezig was ontstond er een andere dynamiek en kwamen de hulpverleners sneller to the point.”

19 De plannen en doelen worden per gezin gemaakt en zijn afhankelijk van de doelen van de cliënt. Ze zijn dus toegesneden op de situatie van de cliënt en niet inwisselbaar met anderen. Het is zodanig opgesteld, met zowel heel kleine als verder in de toekomst gelegen doelen, dat deze ook gehaald kunnen worden en voor de cliënt een succesgevoel geven.’ Uit evaluatie WCM Utrecht:

20 “Cliënten geloven niet dat je samen huishoudelijk taken wil doen, maar er ontstaat dan juist een prachtige gelegenheid voor een goed gesprek”.

21 Behandelcoördinator stichting Timon: “Sommige meiden beschrijven nu zelf de doelen waar ze aan gaan werken. Ik ben blij verrast want ik had niet gedacht dat ze dat zouden kunnen.”

22 Uit evaluatierapport UJC Utrecht: Zowel in Utrecht als in Amersfoort hebben werkers in het contact met de gezinnen steeds meer hun eigen „agenda ‟ laten vallen. Ze hebben er steeds meer voor gekozen om aan te sluiten bij het perspectief van het gezin, gezinsleden te ondersteunen bij het stellen en realiseren van hun eigen doelen en samen op te trekken met het gezin in plaats van te handelen namens het gezin. Zodoende wordt effectief bijgedragen aan „empowerment ‟ en aan toename van de regie van gezinsleden over hun eigen leven.

23 Vraag Biedt het werken met het wraparound care model in het voorkomen van onderwijsachterstanden ook mogelijkheden?