Welkom, leuk dat je er bent!.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezonde en ongezonde voeding
Advertisements

borstvoeding in de eerste week een goed begin is het halve werk
Narcose door middel van een prikje
Voeding Ons dagelijks eten is een van de belangrijkste energie bronnen van het lichaam, Maar ook een van de belangrijkste bronnen van ziekte.
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
MEI/JUNI 2013 Dag dag!Hiep Hiep Hoera ThijsDouwe1 jaar! Scott Rover 3 jaar! Naar de basisschool! Benjamin 3 jaar! Lauranne 4 jaar! Alexander 3 jaar! Louise.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Bettie Oosterhoff, Inge Hutter, Hinke Haisma
Elke maand buikpijn! Wat is endometriose?.
Manuele expressie van de moedermelk
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
zuigelingenvoeding: wat zal dat kindje eten?
Onderwijs en kinderarbeid
Dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 bijscholing borstvoeding voor verloskundigen eurolac.
 Een uitvoerder is ongeveer de baas als er iets gebouwd moet worden. Hij/zij regelt de plannen en zorgt voor alle benodigheden. De uitvoerder werkt.
De geboorte.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
De Tijger.
Ingreep met kapje.
Luca’s spreekbeurt over Maine coons
Lesmateriaal van: Kind en Hond Lesmateriaal van: © Tinley 2013.
De medische bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis.
De voedsel en kracht quiz
Met een handicap.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
MD-richtlijn Borstvoeding
Mijn kind gaat naar de basisschool Themabijeenkomst.
Jarna Jelles.  Doel presentatie  Start cijfers  Redenen keuze kunstvoeding  Redenen stoppen borstvoeding  Overeenkomsten, verschillen, verandering.
Vitamine B12 2. Waar zit vitamine B12 in? 1. Wat doet vitamine B12?
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Wet Arbeid en Zorg 2015 Actualiteitendag Quizzzzzzzz 1.U bent op uw werk. U krijgt een dringend telefoontje van de kinderopvang: uw kind is (besmettelijk)
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Lesavond 1 gevorderden Onderwerpen: Verslikking Beknelling Scherfwond
Help! Mijn kind eet niet! “Eerste hulp” adviezen Kris Vliegen Logopediste Symposium 20 jaar kindergastroenterologie, 17/09/11.
Powerpoint presentatie.
COMPUTERLES 3 Werken met PowerPoint. Inhoud ■Hoe maak je een goede presentatie? ■Voorbeeld van een presentatie ■Ik ga voor doen hoe je het zelf kan maken.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Voeding bij zuigelingen Soetkin Thijssen. Inleiding Algemene opvattingen omtrent voeding Moedermelk Artificiële melk.
Obstipatie Definitie: Ontlasting komt minder vaak dan normaal en is hard(minder dan 3 maal per week), Gevolg: Verstopping.
Borstvoeding en een hartafwijking Conny Mooij
Onbedoelde zwangerschap
Lieve schat! Uitknippen op de stippellijn en thuis ophangen ( dit papiertje natuurlijk )
Covey trainingsavond.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Geboorte regeling Anticonceptie/voorbehoedsmiddelen
Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Voel je wel in je vel !.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Hoofdstuk 1 Leeftijdgebonden diëten
Hoe voorgelicht ben jij?
Spreekbeurt PKU door:.
Thema 2 Voeding en vertering
Project om kinderen in Nepal weer naar school, te laten gaan
Transcript van de presentatie:

Welkom, leuk dat je er bent!

Programma Borstvoedingsquiz Een goed begin Hoe werkt borstvoeding Hongersignalen en aanleggen Wat kun je tegenkomen Waar vind je hulp Afsluiting

Waar of niet waar? Als je borstvoeding geeft, mag je geen ui, knoflook, kool, sinaasappels etc. eten. Als een baby goed aan de borst ligt, mag hij zo lang drinken als hij wil. Er klopt iets niet als een baby wel twaalf keer per dag om een voeding vraagt

Waar of niet waar? Het is normaal dat borstvoeding geven pijn doet. Je mag geen fopspeen geven als je borstvoeding geeft. Een baby verdubbelt zijn geboortegewicht in een half jaar tijd Soms zitten er onvoldoende vetten en voedingsstoffen in moedermelk.

Wat heeft een baby nodig? Je baby wil dichtbij jou en je partner zijn, dan voelt hij zich veilig en dat er van hem gehouden wordt. Hierdoor komt het hormoon oxytocine vrij, groeien zijn hersenen en voelt hij zich prettig als baby maar heeft ook meer zelfvertrouwen als kind en volwassene. Als je je baby vasthoudt, naar hem lacht en tegen hem praat, komt bij jou ook oxytocine vrij waardoor ook jij rustig wordt en je goed voelt.

De eerste kennismaking bijzonder…. Huid-op-huidcontact De eerste voeding bloot op bloot Neem na de geboorte je baby gelijk en zo lang als je wilt op je blote borst. Dit zorgt ervoor dat hij rustig wordt en dat jullie allebei kunnen uitrusten, opwarmen en elkaar leren kennen. Als je borstvoeding wilt geven is dit een goed moment om daarmee te beginnen. Je baby zal zelf richting de borst bewegen en zelf een goede manier van drinken zoeken.

Neem de tijd Ontspan en laat de hormonen hun werk doen Ook een eerste flesvoeding lekker bloot op bloot geven Opmaak aanpassen Borstvoeding zorgt ook voor veel oxytocine bij zowel jou als je baby, wat ervoor zorgt dat jullie je één en verbonden voelen. Wanneer je flesvoeding wilt geven, en je de eerste voeding met je baby bloot tegen je aan geeft, zorgt dat ook voor een goede band en kun je hem tijdens het voeden in zijn ogen kijken.

Hoe werkt borstvoeding?

Melkaanmaak en hormonen Oxytocine Werkt voor of tijdens de voeding Laat melk toeschieten Laat baarmoeder samentrekken Prolactine Zorgt voor genoeg melk ‘s Nachts meer prolactine Na de geboorte van baby en placenta begint de melkproductie Komt op gang onder invloed van hormonen Blijft daarna bestaan door vraag en aanbod 98% van de vrouwen is in staat voldoende melk te produceren voor hun kind(eren) Oxytocine Werkt voor of tijdens de voeding Zorgt voor toeschieten van de melk Zorgt voor samentrekken baarmoeder Remmende factoren noemen Prolactine Prolactine zorgt voor de productie Zorgt voor genoeg melk ‘s Nachts meer prolactine

Colostrum Rijk aan antistoffen en vitamines Zeer rijk aan eiwit Geelachtige dikke vloeistof Licht verteerbaar Laxerend Beschermlaag in de darm

De eerste dagen Huid-op-huidcontact Liefst binnen een uur aan de borst Minimaal 8 -12 keer per dag aanleggen Baby verdubbelt geboortegewicht in ongeveer zes maanden en weegt 3x zoveel aan het eind van zijn eerste jaar Links en rechts afwisselen Rooming-in Trek aan de bel bij problemen of pijn! Liever geen bijvoeding, speen

Hongersignalen

Hongersignalen

Hongersignalen

Aanleggen Benadrukken dat dit de basis is en hoe ouders aanleggen, dat welke houding ze gebruiken eigen keuze is op basis van deze kennis

Kinnetje duwt tegen de borst waardoor de tepel het mondje in kantelt Kinnetje duwt tegen de borst waardoor de tepel het mondje in kantelt. Tepel moet voorbij het harde (geribbelde) gehemelte van de baby.

Invoegen: foto goede hap + filmfragment

Tekstkleur aanpassen

Hoe weet je of je baby genoeg krijgt? Je baby is tevreden Je hoort je baby slikken Volle borst vóór, soepele borst ná de voeding Voldoende plas- en poepluiers Groei: 150-200 gram per week Regeldagen, clustervoeden Inloopspreekuur Luiers: minimaal 6 natte en 2 poepluiers per dag (de eerste 4 weken) Groei: 150-200 gram per week eerste drie maanden

Wat kun je tegenkomen Stuwing Pijnlijke tepels Vlakke en/of ingetrokken tepels Als de baby niet aan de borst gaat Verstopt melkkanaaltje of borstontsteking Teveel of te weinig melk Hulplijn plaatje (telefoon, computer)

Afkolven Als de baby niet drinkt of moeder en kind gescheiden zijn binnen 12 uur beginnen met uitdrukken druppels colostrum Bij langdurig of vaak afkolven wordt een dubbelzijdige elektrische kolf aangeraden Ander woord voor uitdrukken????

Stellingen: borstvoeding en werken Mijn werkgever moet zorgen voor een geschikte ruimte om te kolven/voeden, anders mag ik dat thuis doen Als mijn baby niet uit een flesje wil drinken, kan het niet naar de opvang Afgekolfde moedermelk moet je direct invriezen, anders bederft het Als ik ga werken moet ik de borstvoeding vanaf een week of zes gaan afbouwen Ik mag voor afkolven of voeden tot 25% van mijn werktijd per dag gebruiken en die tijd krijg ik doorbetaald

Hulp en informatie tijdens zwangerschap en kraamtijd Kraamverzorgende/-verpleegkundige Verloskundige Lactatiekundige Borstvoedingsorganisaties

Hulp en informatie voor elk moment! Het consultatiebureau Ervaringsdeskundigen: LLL en VBN www.borstvoeding.nl Indeling + links naar facebookpagina’s VBN/LLL + site rechten werkende moeder

Hulp en informatie voor elk moment Borstvoedingsspecialisten: lactatiekundigen www.nvlborstvoeding.nl Betrouwbare informatie op het internet: www.borstvoeding.com

Borstvoeding is onbetaalbaar Gelukkig is het gratis……….. Vermelding folder digitaal Bv.com Vrijwilligers handhout

Het evaluatieformulier, de hand-out en de folder over afkolven worden per mail toegestuurd.