De sector “zorgboerderij” GESCHIEDENIS, CIJFERS EN TOEKOMST.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
1.
KBS Petrus en Paulus.  104 (van 324)  Ouders zijn gezien hun rapportcijfer gemiddeld genomen iets minder tevreden dan andere ouders  7,4 tegenover.
Markten in het zuiden Waar begin je ?. De eerste vragen •Wat is de lokale vraag ? Zijn alle groepen hierbij betrokken (m/v; GO/NGO/bedrijven etc) •Wat.
Begeleiden in de BPV.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
Paragraaf 1.3 Jagers worden boeren.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Pedagogisch Sociaal Werk Stichting Midden-Limburg
  Droogbed (+) cursus.
Levensvragen Over geluk…..
Hoofdstuk 5. par 5 Help! De wereld krimpt!
Andere Tijden? Informatie over een continurooster met gelijke schooldagen voor alle kinderen van de Twirre.
Zorg en Paard, wie gaat het doen?
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Begeleiding en onderwijs.  Allereerst voorlichting over de aard en ernst van de oogafwijking  Vaak is er ook nood aan inzicht in het toekomstperspectief.
Groene zorg op kaart gezet.
Mm-dd-yy | 1 › Dirk Strijker › Mansholt leerstoel RuG – Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Veranderende markten en platteland Dag van LTO Noord provincie.
Indonesië.
Productie en distributie van VitaMeal ™ Lumbadzi (Malawi) Tekst en foto's: Marcus Westberg.
Opleiden van medewerkers
Samen werken aan duurzame productketens Dromen, durven en doen…
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Van werk naar werk trajecten
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
5.1 Wat kun je doen met groen?
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Animal events Locatiedirecteur Introductie dia – nog niets uitleggen.
Medezeggenschap & ARBO Het bedrijf ziet Arbo alleen als kostenpost en wil er niet in investeren. Het bedrijf stelt zich ten doel om te voldoen aan de.
Inhoud Introductie Pameijer Doelgroepen Dienstverlening
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Gezamenlijk naar efficiënter en veiliger betalingsverkeer Pinnen bij sportclubs Ook iets voor u? René de Wit Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.
V AN STAL NAAR BORD Bij deze publicatie komen van alles en nog wat over de vee houderij.
Bodegraven Noord Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
De financiële setting na 1 januari 2015 en de consequenties voor de zorgboerderij Hans Pietersma.
Evaluatie Cursus.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
STAGE INFORMATIEAVOND Woensdag 11 mei VOOR WIE IS DE INFORMATIE AVOND BEDOELD Voor ouders / verzorgers van de komende vierde en vijfde jaars leerlingen.
Betekenis van zorgboerderijen Jan Hassink en Reina Ferwerda Wageningen-UR.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten Nieuwe Wet wajong per 1 januari 2010.
Werkconferentie `... Respijt op maat Drenthe’ Uitkomsten onderzoek Respijtzorg.
Wettelijke taak: Het bieden van aangepaste arbeid aan personen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
Tafel 4: AFRONDING FASE 1. Agenda – Verslag – Toelichting tarieven Open eindjes uitgelicht – Doorlopen.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Naam afbeelding Verdana 20 DIK Coöperatie Limburgse Zorgboeren CLZ, Steegstraat 5, 6041 EA
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Wat gaan we doen in 2012? We zoeken nieuwe oplossingen. En we vertellen er over.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Financiering van de zorg
Stage informatieavond
Talent in beeld.
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
Eindopdracht kwaliteitszorg.
Tariefstelling 2018 Jeugd.
De zorgboerderij.
De Wiekslag werkt samen aan veiligheid
Marktconsultatie beschermd thuis
Toolbox Ongunstige werkhouding
FC Abcoude zijn we met z’n allen !!!
Resultaten onderzoek Maatschappelijke Waarde Voorschoten Wassenaar
Wmo beleid in de Drechtsteden
Loopbaanpaden Een verkenning.
Versterk de Jobcoach IN de school
Transcript van de presentatie:

De sector “zorgboerderij” GESCHIEDENIS, CIJFERS EN TOEKOMST

Geschiedenis - Niets nieuws; van oudsher waren boerderijen al een plek waar mensen “waarmee iets was” welkom waren om mee te helpen. - Agrarisch werk is; buiten zijn, regelmaat, hard werken, zorgen voor planten en dieren, leven met de seizoenen, samen werken en samen leven - Ontwikkeling gaat heel hard de laatste jaren; aan de ene kant door de veranderingen in de zorg, aan de andere kant doordat boeren op zoek zijn naar andere (aanvullende) inkomsten.

Ontwikkeling in Nederland

Welke bedrijven bieden zorg aan? - Binnen elke bedrijfsvorm mogelijk; van akkerbouw tot varkenshouderij -Van oudsher was zorg iets voor biologisch-dynamische bedrijven en biologische bedrijven, maar tegenwoordig is dat onderscheid bijna niet zichtbaar. De meeste zorgbedrijven zijn gangbare agrarische bedrijven met extra zorg voor mensen.

Welke vormen van zorg zijn er? - Dagbesteding; mensen komen overdag een dagdeel of dag meewerken - Combinatie van wonen en werken; mensen werken en wonen (tijdelijk) op het bedrijf - Arbeidstoeleiding; mensen komen voor een traject op het bedrijf, om de weg naar de arbeidsmarkt weer te vinden. - Logeren; een weekendopvang of juist gedurende een aantal dagen in de week verblijven mensen dag en nacht op het bedrijf. -

Zes typen bedrijven; tussen zorg en landbouw Type 1; Het bedrijf staat open voor deelnemers op het bedrijf. Ze kunnen er in contact komen met dieren, deelgenoot zijn van de sfeer op de boerderij en op vrijwillige basis meehelpen als hulpboer. De zorgboer verricht zijn dagelijkse werkzaamheden, de aanwezigheid van deelnemers vraagt minimale aandacht. De begeleiding ligt bij externe begeleiders. Voorzieningen zijn gericht op veiligheid. Type 2; Een efficiënt productiebedrijf waar drie of vier deelnemers de boer helpen bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. De deelnemers kunnen redelijk zelfstandig werken en worden door de boer begeleid. De agrarische activiteiten zijn de belangrijkste inkomsten. Aanpassingen in bedrijfsvoering zijn minimaal. Type 3; Een efficiënt productiebedrijf waarbij de zorgtak enigszins is verweven met de productietak. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden hebben de deelnemers meer dan een toeziend oog nodig. Meestal neemt de vrouw van de boer deze taak op zich. Aanpassingen zoals een kantine en een sanitair zijn aanwezig. Minder commerciële takken zoals een moestuin of een geitenweide worden ontwikkeld.

Zes typen bedrijven; tussen zorg en landbouw 2 - Type 4; Een bedrijf waarbij in het productiegedeelte zodanige aanpassingen zijn gemaakt dat deelnemers optimaal kunnen deelnemen aan het proces. Toch blijft een efficiënte landbouw- productie een belangrijk doel. Er zijn meer dan zes deelnemers, de zorg is in handen van de zorgboer en externe begeleiders. De inkomsten uit zorg en landbouw zijn ongeveer gelijk. - Type 5; Een agrarisch bedrijf waarbij de zorg centraal staat en het productiegedeelte daarop helemaal aangepast is. Veel tijd en aandacht gaat naar het ontwikkelen van een gevarieerd werkaanbod voor de deelnemers. Er zijn meer dan zes deelnemers, de begeleiding ligt bij externen en de zorgboer kan daar deel van uitmaken. De inkomsten komen uit de zorg, de argrarische tak is meestal slechts kostendekkend. - Type 6; De boerderij is onderdeel van een zorginstelling. Zorg staat centraal en het productieproces is aangepast voor de deelnemers, agrarische productie is geen doel. De inkomsten komen uit de zorg en landbouw is een middel om zorg te bieden.

Kosten? - De zorgboerderij kost geld voor de “hulpboer” - Prijs verschilt per bedrijf en manier van zorg - Wordt betaald uit PGB (persoonsgebonden budget)

Kwaliteitswaarborg - Keurmerk voor zorgboerderijen Boerderijen die het keurmerk hebben voldoen aan de volgende eisen: - kwaliteitswet zorginstellingen - ARBO wet - Wet klachtenrecht - Wet bescherming persoonsgegevens - Wet medezeggenschap van cliënten zorginstellingen

Voorbeelden Dagbesteding met ouderen Wonen en werken op de Novalis hoeve Welk type bedrijven zijn dit?

De sector “zorgboerderij” Vragen?