Het verteringsstelsel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Overzicht van de stofwisseling
Hoorcollege Voeding en Vertering
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Wat voedt jou, deel 2 Les 2.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voel je wel in je vel !.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Het verteringsstelsel

Voedingsmiddelen

Voedingsstoffen Zetmeel Eiwitten Mineralen Water Suikers Vetten Vitamines

Waarom verteren? Water, Mineralen  Opnemen Bloed en vitamines Eiwitten, vetten  en koolhydraten (zetmeel en suikers) Eerst klein maken daarna opnemen

Vertering  Verteringsstelsel

Het verteringsstelsel

De vertering Verschillende organen bij betrokken. Sommige organen produceren een vloeistof waarin enzymen zitten die nodig zijn voor de vertering.  klieren

De mond

De mond Kauwen  Voedsel in stukken hakken. Speekselklieren produceren speeksel Functie enzym: zetmeel (koolhydraat) afbreken. Sommige bacteriën gaan dood in de mond.

De keelholte

De keelholte Tong duwt voedsel naar de keelholte.

De slokdarm

Peristaltische bewegingen De slokdarm - Produceert geen verteringssappen. Vervoert het voedsel naar de maag. Peristaltische bewegingen

De maag

De maag Maag is tijdelijke opslagplaats. Maagwand is erg gespierd  Kneden Maagwand maken maagsap Functie enzym: gedeelte van de eiwitten afbreken. Bacteriën gedood door hoge pH (zuur).

De galblaas

De galblaas De galblaas is een opslagplaats voor gal. Functie gal: vetten kleiner maken van grote vetdruppels kleine druppels maken  beter bereikbaar voor Andere verteringssappen

De alvleesklier

De alvleesklier De alvleesklier produceert alvleessap. Alvleessap verteert eiwitten, koolhydraten en vetten.

De twaalf-vingerige darm

De Twaalf-vingerige darm In de twaalf-vingerige darm komen 3 dingen bij elkaar: - de voedselbrij vanuit de maag - het gal vanuit de galblaas - het alvleessap vanuit de alvleesklier Hier werken de het gal en alvleessap dus op het voedsel in.

De dunne darm

De dunne darm Is 4 meter lang. Produceert darmsap, Functie verteringsenzym: Laatste stukjes klein maken In het water lossen de voedingsstoffen op en worden opgenomen door de darmwand ofwel in het bloed. Darmwand is sterk geplooid  groter oppervlak.

De blinde darm

De blinde darm Aan de blinde darm zit het wormvormig aanhangsel ofwel appendix vast. Ontstoken  niet zomaar meer weghalen. Onbekende functie.

De dikke darm

De dikke darm 1,5 meter lang. Voedsel uit dunne darm bevat veel water  neemt het op  vastere brij (poep). Bij diarree gebeurt dit niet.

Endeldarm & Anus

Endeldarm & Anus Endeldarm  opslagplaats. Beetje bij beetje naar de anus. Anus (kringspier) zorgt ervoor dat de ontlasting naar buiten gaat en in de wc belandt.

Het verteringslied

Animatie Longen