De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

O&O voor de onderzoekers en ontwerpers van de toekomst

Verwante presentaties


Presentatie over: "O&O voor de onderzoekers en ontwerpers van de toekomst"— Transcript van de presentatie:

1 O&O voor de onderzoekers en ontwerpers van de toekomst
Hand-outs voor iedere docent printen!

2 Welkom: eerst even voorstellen!
Michelle Sparnaaij Technator

3 Programma Informatie: 19.00-19.30uur Koffie/thee
Zelf aan de slag: uur proefles

4 Wat is het technasium? Landelijk concept, stichting technasium
80 scholen Netwerken: netwerk Zuid-Limburg

5 Onderzoek en Ontwerpen (O&O)
Projecten: Onderzoek of Ontwerp Uitdagend, levensecht vraagstuk Echte opdrachtgever (bedrijf/instelling) Leerling in de rol van beroepsbeoefenaar! Denken en doen!!! Samenwerken, plannen, presenteren, feedback geven/ontvangen Landelijke opdrachten (Voorbeeld TTA waterverspilling: ) Het technasium is een formule voor versterkt beta-onderwijs, waarbij het vak O&O centraal staat. De opdracht is gebaseerd op de beroepspraktijk en is uitdagend en aansprekend voor een leerling Het betreft een levensecht en complex vraagstuk en er wordt een reëel eindproduct gevraagd. Om dit probleem op te lossen wordt van de leerlingen zowel vaardigheden als kennis gevraagd. De beoordeling betreft zowel product (meestal door opdrachtgever) als het proces. Evaluatie geschiedt ook door leerlingen zelf.

6 Competenties onderzoekers & ontwerpers
Samenwerken Plannen & organiseren Inventief zijn Productgericht werken Individueel werken Doorzetten Kennisgericht werken Procesgericht werken

7 O&O Onderbouw: Bovenbouw Kennismaken met de 7 bètawerelden
Verwerven (studie-)vaardigheden Bovenbouw Verdieping Bepalen van eigen richting Grote betrokkenheid HO

8 Het technasiumpredikaat
Kwaliteitscontrole Adviesgesprek en audit door stichting Technasium Intervisie en overleg op netwerkniveau Netwerkcoach Gecertificeerde docenten Scholingen Alle projecten goedgekeurd door stichting technasium of door schrijverscoach Contacten HO en bedrijven Leerlingen ontvangen technasiumcertificaat

9 Technasium op het GHC Havo, atheneum én gymnasium

10 Technasium op het GHC Jaar 1: proeven (half jaar) Jaar 2: kiezen
Havo/atheneum/gymnasium: 2 projecten van 8-9 weken O&O: 4 lesuren per week Jaar 2: kiezen 4 projecten per jaar O&O: 5 lesuren per week Bovenbouw: examenvak O&O als keuzevak bij N-profielen Meesterproef Helft van de projecten onderzoeksopdracht en de andere helft ontwerpopdracht. De totale omvang per project is 42 lesuur. Vanaf leerjaar 2: techasiumstroom. In de onderbouw heeft Onderzoek en Ontwerpen meer het karakter van oriëntatie en kennismaken, in de bovenbouw van verdiepen en verbreden. In de bovenbouw kiest een leerling onderwerpen die passen bij zijn ontwikkeling en interesse. Vanaf klas 3 nemen begeleiding en ondersteuning geleidelijk aan af en wordt er meer zelfstandigheid van de leerling gevraagd. Bovenbouw: Het technasium bestrijkt de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid. Onderzoek en Ontwerpen vervangt ANW en het keuzevak in de vrije ruimte. Klas 5 havo en klas 6 vwo De leerling werkt aan zijn meesterproef. Dit is een ontwerp- of onderzoeksopdracht die de leerling opstelt in samenwerking met een vervolgopleiding. De totale omvang in de tweede fase is voor havo 320 slu en voor vwo 440 slu.

11 Opdrachtgevers Beoordeling: product en proces

12 Voorbeelden projecten
Ontwerp een Teckle Diabetesspel Voorlichtingsspel diabetes De gekke app Zwerfvuilproblematiek

13 Voorbeeld: film Teckle project

14 De technasiumwerkplaats
Alle activiteiten in één omgeving.

15 Waarom op het Graaf Huyn College?
Sluit aan bij schoolplan Meer meegeven dan diploma Activerende didactiek Buitenwereld naar binnen Talentontwikkeling Aandacht voor vaardigheden Versterkt mentoraat ICT Betere aansluiting HO Zien, horen, zeggen en doen Doen Zeggen Zien Horen Lezen 90% 60% 50% 40% 30% 20% beta-excellente school?

16 Informatie over het technasium
Algemeen Vragen: Technator: /

17 Overige informatie Proeflessen: 25 en 26 januari: havo/vwo
27 en 28 januari: vmbo Open dag: 30 januari

18 En nu: zelf aan de slag! Een nieuw huis voor de chimps


Download ppt "O&O voor de onderzoekers en ontwerpers van de toekomst"

Verwante presentaties


Ads door Google