De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een kijkje in het leven van een vissersvrouw!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een kijkje in het leven van een vissersvrouw!"— Transcript van de presentatie:

1 Een kijkje in het leven van een vissersvrouw!

2 Helaas kon ik er zelf vandaag niet persoonlijk bij zijn!
Goedemorgen allemaal! Ik ben Maria Romkes en afgelopen donderdag 29 jaar geworden. Al 5 jaar heel gelukkig getrouwd met visserman Bas Romkes van de NG19. Samen zijn we de trotse ouders van een zoon Luke (3) en een dochter Mirte (1). Ik werk parttime met heel veel plezier in een verpleeghuis als Verzorgende IG. Sinds kort schrijf ik korte verhalen uit ons leven op de site: Helaas kon ik er zelf vandaag niet persoonlijk bij zijn! Vandaar dat we gekozen hebben voor een PowerPointpresentatie. Ik heb mijn best gedaan alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik hoop dat jullie met plezier naar deze presentatie zullen kijken!

3 Kom je zelf uit een vissersfamilie?
Jazeker kom ik uit een vissersfamilie. Eigenlijk moet ik zeggen, een vissersgezin. Mijn vader is 25 jaar visserman geweest. Hij was wel de eerste in die familie die ging vissen. Zijn vader werkte zelf aan de wal. Mijn moeder voedde in haar eentje 3 jonge kinderen op. De laatste paar jaar is mijn vader ook aan de wal en werkt als leraar. Toen hij aan de wal ging werden er nog 2 nakomertjes geboren, een jongen en een meisje. Zo kreeg ik dus nog een zusje terwijl ik zelf al 19 jaar was!

4 Hoe heb je dat ervaren? Tja hoe heb ik het ervaren dat ik uit een vissersgezin kom? Eigenlijk is het antwoord heel makkelijk, want je weet namelijk niet anders. Ik weet wel dat het elk weekend feest was omdat vader dan thuis kwam. Soms was hij erg moe, als ze de hele week op de benen gestaan hadden. Als moeder uit de kerk kwam, lagen we soms samen met vader te slapen op de bank. Ik sliep jarenlang doordeweeks naast mij moeder. Half in de nacht kwam mijn broertje ook naast ons liggen. Als we ‘s morgens wakker werden, lag mijn andere broertje aan het voeteneind. Zo lagen we samen in het ouderlijk bed en was mijn moeder nooit alleen doordeweeks. Toen mijn vader aan de wal ging en er nog 2 kindertjes geboren werden zei hij vaak: nu zie ik pas wat ik van mijn oudste 3 kinderen allemaal gemist heb!

5 De nadelen van het vissersvrouw zijn . . .
De moeilijke kant van het vissersvak is toch wel dat je overal alleen voor staat. Nu we kinderen hebben merken we allebei dat je toch wel heel veel leuke dingen mist. Meest mis je natuurlijk nog gewoon het samenzijn als gezin. Voor Bas is het ook moeilijk zijn vrouw en kinderen iedere week te moeten missen. De kinderen missen hun vader ook, vooral nu ze wat groter worden. Verder heeft Bas eens een ernstig ongeluk gehad op zee, waar we beiden erg van geschrokken en door stil gezet zijn. Het hele verhaal en bijbehorende foto’s en een filmpje kunnen jullie lezen op mijn website. Wat ik persoonlijk erg moeilijk vond, en nog steeds jammer vind, is dat Bas de bevalling van ons tweede kindje gemist heeft. Ik kwam 6 uurtjes te vroeg in de kraam. De hele zwangerschap had ik al gezegd dat ik zo’n vermoeden had het alleen te moeten doen. Hij was helaas nog op zee, onderweg naar huis maar kwam te laat. Het was erg naar om dit mooie moment niet samen als ouders mee te maken. Maar ook dit is een risico van het vak. Des te mooier was het natuurlijk toen hij thuis kwam en zijn dochtertje in zijn armen kon sluiten! Ook mijn bevallingsverhaal kan je lezen op mijn website.

6 De voordelen van de vissersvrouw!
Natuurlijk zijn er naast de nadelen, ook veel voordelen aan het vissersvrouw zijn. Ook hierover schreef ik een kort verhaal, dat ik hieronder samen zal proberen te vatten. Je hebt ontzettend veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Als vrouw beslis je bijna alles in het gezin omdat de man er gewoonweg niet is. Ik denk dat veel vissersvrouwen de emancipatie ver vooruit liepen. Aan tijden hoef je je niet te houden, je man komt immers toch niet thuis. Iedere avond de deur uit is ook geen probleem, vriendinnen genoeg die ook vissersvrouw zijn en alleen zitten. Je beheert zelf meestal de financiën, niet handig als je een gat in je hand hebt. Het bed, de auto en de afstandsbediening zijn van jezelf, je hoeft het met niemand te delen. Je bepaalt voor een groot gedeelte de opvoeding van de kinderen en hebt ze de hele week 100 procent voor jezelf. Geen wasgoed, rommel, gesnurk of wekkers van je man dorodeweeks. Alle post en pakketjes zijn als eerst voor jou. Een groot voordeel is dat je iedere week opnieuw verliefd bent op je eigen man als hij weer thuis komt! Je leert elkaar waarderen doordat je elkaar iedere week weer missen moet. Ook het verhaal over de voordelen van een vissersvrouw staan op mijn website!

7 Hoe heeft het je gevormd?
Het vissersvrouw zijn heeft me gevormd tot een sterke zelfstandige vrouw. Onafhankelijk van haar man doordeweeks en dolblij als hij thuis is in het weekend. Een echtgenote die boven alles, onvoorwaardelijk houdt van haar man, al is hij maar 2 dagen per week thuis. Zo word je iedere week weer opnieuw verliefd op je eigen man! Een huisvrouw die het huishouden runt, de financiën beheert en zorgt dat in het weekend alles klaar is zodat het feest is als man en vader thuiskomt. Een trotse moeder die 200 procent voor haar kinderen gaat. Die de opvoeding en normen en waarden aan haar kinderen doorgeeft. Ik vind dat alle vissersvrouwen trots mogen zijn op zichzelf. Omdat het echt niet altijd meevalt om alles alleen te moeten doen.

8 Welke rol speelt mijn geloof?
Mijn geloof speelt zeker een rol in het leven als vissersvrouw. Juist omdat je veel alleen moet doen is het fijn te weten dat je het niet helemaal alleen hoeft te doen. We mogen weten dat Hij voor ons zorgt. Ook mogen we weten dat we een biddende man en vader op zee hebben. Het is fijn ons geloof te hebben om zelf ook te bidden voor onze man en vader op zee. Dit doe ik ‘s avonds met de kinderen als ik na hun avondgebed dit vers met ze zing, dat ik zelf voor de kinderen verzonnen heb: Wees met vader op de zee, Heere vaart U met hem mee. Stuur de vissen in zijn net. Heere hoor naar dit gebed (op de wijze van ik ga slapen ik ben moe) Natuurlijk bid ik zelf ook om bescherming en bewaring als ik ‘s nacht weer alleen op bed lig. In het begin van ons huwelijk was ik soms best bang alleen. Maar nu denk ik vaak aan Psalm 27 ‘k heb geen gevaar te vrezen. Zelf vind ik Psalm 121 ook heel erg mooi als vissersvrouw en deze zing ik dan ook vaak voor mijn man, mezelf of de kinderen.

9 Hoe is het als zelfstandige vrouw alleen door de week je kinderen op te voeden? 
Toen de oudste net geboren was viel het allemaal nog wel mee. Totdat hij in de peuterpuber kwam en het opvoeden begon. Inmiddels was ook Mirte geboren en het is soms echt bikkelen met die 2 ondernemende kleine mensjes in mijn leven. Het zijn echt 2 ontzettend drukke kindjes en dat vergt gigantisch veel energie en het put je op sommige dagen ook echt uit. Daarom vind ik het fijn om een dag en een avond aan het werk te zijn en even gewoon mezelf te kunnen zijn. Verder is het naar als de kinderen wat mankeren dat je er alleen voor staat, dag en nacht. Mijn oudste heeft 3 keer een koortsstuip gehad wat heel eng is om te zien. Als je op dat moment alleen thuis bent is dat heel akelig. Ook is het vervelend dat je dan ‘s avonds niet even verhaal kwijt kunt tegen je man over dit soort dingen. Ook is het soms vervelend dat je doordeweeks dingen aan leert die in het weekend allemaal opeens niet meer belangrijk zijn omdat vader alles best vind, en het feest is als hij thuis komt. Bijvoorbeeld als ik doordeweeks de regel heb dat ze geen speen mogen behalve op bed, en Bas geeft in het weekend toe dat ze dat wel mogen, geeft dat conflicten. De kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn. We moeten leren om op 1 lijn te staan in de opvoeding, maar al doende leert men. Wat we hierin allemaal tegenkomen voor perikelen kan je weer lezen op mijn website in een humoristisch verhaal over de opvoedingsperikelen.

10 Over mijn werk en verdere maatschappelijke en sociale activiteiten!
Van jongs af aan wist ik al wat ik wilde worden: verpleegster. Al bijna 10 jaar werk ik met heel veel plezier in een verpleeghuis als verzorgende IG. Mijn passie is dementie. Fantastisch vind ik het met deze cliënten te werken. Verder vind ik het erg fijn om te werken omdat ik dan het gevoel heb dat ik mezelf kan ontwikkelen. Ik moet toegeven dat het ook wel erg fijn is een paar uur in de week gewoon Maria te zijn in plaats van moeder . . . Verder is het als vissersvrouw wel lastig want je moet goede oppas hebben die overdag, ‘s avonds en eventueel ‘s nachts kunnen oppassen omdat mijn man nooit thuis is. In de zorg werk je onregelmatig dus het vraagt veel flexibiliteit voor zowel de oppas, mijn kinderen en ikzelf. Het enige nadeel is dat je ook het weekend werken moet. Daarom werk ik sinds kort als oproepkracht om uit te proberen hoe dit gaat. Ik kan dan zelf mijn diensten invullen en ben het weekend niet verplicht te werken. Uit collegialiteit en in nood los ik soms wat korte weekenddiensten op en is Bas thuis bij de kinderen. Sociale activiteiten: Vorig jaar ben ik geïnterviewd door Caroline Mellisant voor het vakblad Vismagazine. Doordat ik zoveel te vertellen had bracht zij me op het idee een blog te gaan schrijven. Dit is werkelijkheid geworden en jullie kunnen mij volgen via Facebook en Twitter en op de website Ik schrijf mijn leven lang al korte verhalen en ik zie dit als hobby. Misschien ga ik er in de toekomst nog eens professioneel mee aan de slag. Verder ben ik actief in de kerk en mijn werk en sociale vrienden en familiekring met van alles en nog wat. Ik probeer ik de vis en visserij zoveel mogelijk op allerlei manieren te promoten. Door middel van interviews, mijn blog en nu deze presentatie. Verder zijn we gevraagd voor een reportage van omroep flevoland en een programma van sbs6. Hier denken we nog even over!

11 Dan volgen nu de vragen met betrekking tot de visserij

12 Ons bedrijf is eigenlijk een holding BV
Ons bedrijf is eigenlijk een holding BV. Holding is een BV van ons waaruit alles geregeld wordt. Je kan ook zeggen waar alles samen komt. We hebben dus 5 verschillende bv's en alles komt samen in de holding. Ons bedrijf is een holding, wat houdt dat in? Percentage wat de bemanning krijgt van de verdiensten, dit percentage Mijn man is maatschap visser. Dit betekent dat je kleine zelfstandige bent en procentueel loon ontvangt. Ook de onkosten dragen ze procentueel af. 7.75 % Welke onkosten draagt de bemanning af? Box Brugapparatuur Div Duitsland Diverse kosten Gasolie Haven IJs en koeling Pulskosten Reiskosten Smeerolie en vet Overige kosten zoals stores en werkkleding en wanten van de coöperatie. De bemanning van de NG19: Mijn schoonvader Piet, de schipper Meindert, de machinist Cornelis, zetschipper Flerik, kok Mijn man Bas, beheerder visruim

13 Hoe financieren wij een stilligweek?
Iedere kotter heeft een quotum, door het vaststellen van een visquotum wordt aangegeven hoeveel elk land van welke soort vis mag vangen. De mannen komen ongeveer 1 of 2 keer per jaar met de kotter naar de Urker haven, meestal voor onderhoud. Iedere kotter heeft ook een aanlandplicht. Ze landen eigenlijk altijd aan in Harlingen Maar de aanlandplicht telt voor de hele EU dus dit zal overal hetzelfde zijn. Hoe financieren wij een stilligweek? Niet varen betekent geen loon. Dus of je nu een weekje thuis bent of op vakantie gaat, een week verwaaid ligt of een paar weken onderhoud aan de kotter doet, geen loon. Maar hier moeten we ons op voorbereiden door in de weken dat ze goed verdienen wat weg te zetten voor de weken dat ze niks verdienen. Of ik draai zelf wat extra uurtjes in de zorg als het echt noodzakelijk is 

14 Pulsvissen is een tijdelijke ontheffing voor zowel Nederland, Engeland en Duitsland. Dit mag de sector 5 jaar doen en moet zoveel mogelijk data, informatie onderzoek en feiten aanleveren zodat de ontheffing overgezet kan worden in een permanente vergunning. We vissen in het Noordelijke gedeelte van de Noordzee De vis wordt zo snel mogelijk verwerkt zodat het in het visruim onder het ijs gelegd kan worden. We spanvissen niet! We vissen hoofdzakelijk op tong, schol en tarbot.

15 Wat zijn we er trots op, het MDV1 schip de Immanuel.
Mijn zwager Dirk mag er schipper op zijn. Het MDV is ingetuigd voor twinrigpuls. Met normaal twinriggen vis je op tarbot en schol. Met de twinrigpuls gaan ze proberen er ook tong bij te vangen door pulsen in het net te maken die kleine stroom stootjes afgeven. Alles bij het MDV is nog in onderzoek en we kunnen hier niet al te veel informatie over geven omdat de resultaten allemaal nog niet bekend zijn.

16 Vissen met een wekkerketting is:
De boomkor bestaat uit een sleepnet, dat wordt opengehouden door de boom - een metalen buis aan de voorkant van het net. Vroeger werd voor deze staaf een boomstam gebruikt, vandaar ook de naam boomkor. Aan de uiteinden van de boom zitten zware stalen sloffen of sleeën, die over de zeebodem glijden. Kor betekent sleepnet. De mazen zijn aan het begin groter dan aan het eind, waardoor ondermaatse vis kan ontsnappen. Aan de boomkor zijn vaak verschillende kettingen bevestigd die ervoor dienen de platvis uit het zand op te laten 'schrikken'. Deze kettingen worden daarom wekkerkettingen genoemd. Na twee uur haalt de bemanning (4 personen) de netten met de onderkant naar boven aan boord en leegt de inhoud in een bak. Nadat het net weer is uitgezet, gaan de vissers de vangst grof sorteren, van ingewanden ontdoen en schoonspoelen. Zo gaat het vier etmalen aan een stuk door, dag en nacht. Tussendoor doen de mannen korte slaapjes van amper een uur. Vissen met een wekkerketting is:

17 Wij staan niet negatief tegenover viskweek, mits dit op een eerlijke manier gebeurd. We zien viskweek vanuit oosterse landen wat niet eerlijk gebeurd en wat voor ons dus een moeilijke concurrentie is. De visserij heeft een grote inhaalslag gemaakt in duurzaamheid. Eigenlijk uit nood geboren, omdat het verdienmodel niet goed was is er veel gewerkt aan economische duurzaamheid en een mooie bijkomstigheid was dat dit door vertaalde in ecologische duurzaamheid. De laatste 30 jaar is er enorm veel aan de veiligheid gedaan. Dit neemt niet weg dat de visserij een beroep blijft waarin dit zeker aandacht vraagt. Ook heb je altijd met een bewegend schip te maken, en met slecht weer, wat de veiligheid niet altijd ten goede komt. Viskweek op Urk, daar staan we open voor. Het is ook door verschillende bedrijven geprobeerd maar het is nooit echt van de grond gekomen.

18 Eisen van de regering Erg veel. Teveel om op te noemen. Iets waar ieder bedrijf mee te maken heeft maar wat het werken niet altijd ten goede komt, denk aan zeedagen, quota, gesloten gebieden, natura 2000, Vibeg, aanlandplicht, Arbowet, ILenT, enzovoort . . . Black Box Wij hebben vanaf 2007 een black box aan boord, nu anno 2015 wordt het ook voor de kleinere visserij geimplementeerd.

19 Dit was mijn presentatie over de visserij en het vissersvrouw zijn
Dit was mijn presentatie over de visserij en het vissersvrouw zijn. Tussen de kinderen, waterpokken, huishouden en mijn werk en verjaardag door is dit tot stand gekomen maar ik heb het met veel plezier gedaan! Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en dat jullie een kijkje nemen op de volgende websites: Site van ons bedrijf waar iedere week een reisverslag op staat van de bemanning wat ze beleefd hebben doordeweeks op zee. Site met alle in en outs van het MDV schip de Immanuel. Persoonlijke website met blogs over het dagelijks leven van een vissersvrouw en haar gezin. Volg ons ook op Facebook en Twitter op Elisabeth BV, MDV of vissersvrouw! Liefs, Maria Romkes


Download ppt "Een kijkje in het leven van een vissersvrouw!"

Verwante presentaties


Ads door Google