De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opvoeding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opvoeding."— Transcript van de presentatie:

1 Opvoeding

2 Inleiding Doormiddel van dit werkstuk ga ik kijken, hoe mijn ouders vroeger zijn opgevoed en vergelijk hun situatie met die van mij. Ik “kijk”met hun terug toen zij 13 jaar oud waren en in de eerste klas van het voortgezet onderwijs zaten. Was het vroeger echt wel heel anders? Waren mijn opa en oma ook zo streng voor mijn ouders? Tijdens het Pinksterweekend heb ik een interview met mijn ouders gehouden. Eigenlijk is het meer een gezellig gesprek geweest dan het beantwoorden van de 10 vragen die ik bedacht had. Ik heb de vragen en de antwoorden in de computer gezet en uitgewerkt in dit verslag. Veel leesplezier! Ben Bitter, Donderdag 4 juni, Klas 1F Gieterveen

3 (Vragen & Antwoorden) Wat vonden je ouders van de bedtijden en hoe laat mocht je op bed? Bij ons thuis hadden wij de afspraak staan door de week om ½ negen naar bed.! ½ uur voor jezelf iets doen. Lezen ,radio of plaat luisteren. Weekend om ½ tien naar boven.Zodat de ouders ook nog “eigen”tijd hadden. Deze regel telt nu ook voor mij! Had je vroeger een baantje? Mama,nee ik had mijn tijd en energie nodig voor het leren en op tijd ontspannen. Papa, ja ik werkte bij de bloemenveiling en het zwembad. Moest je vroeger ook meehelpen in het huishouden? Ja ieder had een eigen verantwoordelijke taak in huis en de tuin. Het schema werd om de week veranderd.

4 (Vragen & Antwoorden) Hoe laat begon de school en ging je altijd op de fiets? Net als nu gewoon om 8.30 uur en voor papa precies hetzelfde. Mama: ik ging altijd op de fiets! In de winter was de bus erg vol. Vond sommige kinderen niet aardig ,ook toen had je pestkoppen! Fietste samen met mijn hartsvriendin. Papa: ik fietste ongeveer 20 km heen maar ook weer terug! Later kocht ik een motor,dit vond oma maar niets… Hoe lang mochten jullie televisie kijken? Overdag waren er niet zoveel t.v programma’s.Wij speelden altijd buiten Of gingen naar sporten. Wanneer aten jullie altijd bijv.s’middags of s’avonds? S’avonds vroeg rond 17:00 uur. Overdag vroeg vertrokken wij naar school. Dan samen aan tafel eten en dan kon een ieder aan de slag met o.a huiswerk, taken in huis of sporten/spelen

5 (Vragen & Antwoorden) Op hoeveel sporten mochten jullie?
Mama: ik ben al jong begonnen met zwemmen en zat op de zwemclub veel wedstrijden zwemmen en vond turnen ook erg leuk! Papa: ik ben jong begonnen met voetballen maar vond het wedstrijden zwemmen en de zwemclubleden veel gezelliger.Zat maar op 1 sport maar mocht ook van mijn ouders werken bij het zwembad! Ben: Ik zit op 2 sporten voetbal en tennis maar eigenlijk wil ik ook wel naar zwemmen en badmintonnen! Maar dat mag ik niet van mijn ouders! Waren je ouders ook zo streng met het handhaven van regels net als bij mij? Wij beseften pas veel later dat duidelijke regels en structuur rust brengt. Ook wij wilden overal aan mee doen en waren niet altijd eens met de regels van onze ouders. Andere kinderen mochten volgens mij altijd veel meer!

6 Vragen & Antwoorden) Hoe laat moest je s’avonds weer thuis zijn als je ergens heen was geweest? Regel telde: Samen uit,samen thuis!! Dus met een groep op de fiets. En anders brachten de ouders ons met de auto. Wij hadden daarvoor een schema opgesteld. Mama:Uiterlijk om 22:00 uur binnen van de disco. Op school begonnen de feesten ook op tijd! En per leeftijdsjaar werd het per ½ uur uitgebreid! Dan baalde ik echt,want om 24:00 uur werd het feest pas echt gezellig! Maar niet op tijd betekende 2 feesten missen! Belachelijk he…. Papa: Ik ben een jongen en volgens mij mocht ik meer dan mijn zus en andere meisjes. Ik hield mij aan de afgesproken tijden, niet een echt vast tijdstip. Maar altijd samen terug en geen alcohol!!

7 Vragen & Antwoorden) Kreeg je zakgeld/kleedgeld,wat moest je zelf betalen of deden je ouders dat? Denk aan kleren, boeken,speelgoed. Mama en papa kregen 100 gulden in de maand.En moesten daar alles voor kopen. Behalve vertelde mama: aan de schoenen en de winterjas betaalde oma een gedeelte mee!Nu hebben wij de euro en heb ik nog geen kleed-geld. Ik mis het ook niet echt. Samen winkelen met mama is gezellig.Soms kopen wij in de opruiming merkkleding.

8 conclusie Ik heb geleerd hoe mijn ouders vroeger zijn opgevoed en wat het verschil is tussen vroeger en nu. Er is wel iets veranderd van vroeger en nu. Maar er is ook heel veel overgenomen door mijn ouders wat hun ouders vroeger thuis ook deden. Regels en inzichten worden overgebracht naar eigen kinderen.Ook mijn ouders vonden het ook niet altijd leuk en riepen dan van belachelijk! vraag 2 vond ik wel leuk om te stellen. Omdat ik denk dat als ik geen bijbaan heb lekker rustig aan kan doen met sporten en leren.En heb je het niet zo druk met werken en mag ontspannen. Dat vind ik toch we erg fijn en gelukkig vinden mijn ouders dat ook belangrijk. Ik kwam er achter dat zo’n werkstuk maken toch wel veel werk is en tijd kost. Moet van mijn ouders de volgende keer er eerder mee beginnen….


Download ppt "Opvoeding."

Verwante presentaties


Ads door Google