De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

© Noordhoff Uitgevers 2012 §7.4 Is het eerlijk verdeeld? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Retributie Profijtbeginsel Draagkrachtbeginsel Herverdeling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "© Noordhoff Uitgevers 2012 §7.4 Is het eerlijk verdeeld? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Retributie Profijtbeginsel Draagkrachtbeginsel Herverdeling."— Transcript van de presentatie:

1 © Noordhoff Uitgevers 2012 §7.4 Is het eerlijk verdeeld? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Retributie Profijtbeginsel Draagkrachtbeginsel Herverdeling van inkomen Nivellering

2 © Noordhoff Uitgevers 2012 Retributie Bedrag dat je voor een bepaalde overheidsdienst moet betalen, bijvoorbeeld voor je paspoort en de afvalstoffenheffing. §7.4 Is het eerlijk verdeeld?

3 © Noordhoff Uitgevers 2012 Profijtbeginsel Je betaalt omdat je gebruik maakt van goederen of diensten die de overheid levert. Motorrijtuigenbelasting Belasting die je als eigenaar van een auto betaalt. Dit is een houderschapsbelasting, dat wil zeggen: je betaalt voor het bezit van de auto. Je betaalt belasting om gebruik te mogen maken van wegen. Hier wordt het profijtbeginsel toegepast. §7.4 Is het eerlijk verdeeld?

4 © Noordhoff Uitgevers 2012 Draagkrachtbeginsel Wie in staat is veel te betalen, moet ook meer betalen. Zo betalen mensen met een hoog inkomen in verhouding (= in procenten) meer belasting dan mensen met een laag inkomen. Dit noem je progessief belastingtarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting. §7.4 Is het eerlijk verdeeld?

5 © Noordhoff Uitgevers 2012 Solidariteitsbeginsel De sterken helpen de zwakken. De overheid wil de welvaart redelijk verdelen. §7.4 Is het eerlijk verdeeld?

6 © Noordhoff Uitgevers 2012 De overheid wil de inkomens herverdelen: mensen met een hoog inkomen moeten in verhouding veel geld afstaan ten behoeve van mensen zonder inkomen of met een laag inkomen. §7.4 Is het eerlijk verdeeld?

7 © Noordhoff Uitgevers 2012 Herverdeling van de inkomens gebeurt d.m.v.: progressieve tarieven bij de inkomstenbelasting heffingskortingen bij de inkomstenbelasting stelsel van sociale zekerheid inkomenssteun voor mensen met lage inkomens (zorgtoeslag en huurtoeslag) §7.4 Is het eerlijk verdeeld?

8 © Noordhoff Uitgevers 2012 Nivellering De verschillen tussen de inkomens worden in verhouding kleiner. Lage inkomens gaan er procentueel meer op vooruit dan de hoge inkomens. Denivellering De verschillen in inkomens worden in verhouding groter. §7.4 Is het eerlijk verdeeld?


Download ppt "© Noordhoff Uitgevers 2012 §7.4 Is het eerlijk verdeeld? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Retributie Profijtbeginsel Draagkrachtbeginsel Herverdeling."

Verwante presentaties


Ads door Google