De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wandelen op het water Van letterlijk naar post- kritisch geloof.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wandelen op het water Van letterlijk naar post- kritisch geloof."— Transcript van de presentatie:

1 Wandelen op het water Van letterlijk naar post- kritisch geloof

2 Wandelen op het water Oefening: van letterlijk naar post-kritisch geloof  TOPICS: Wat kan de betekenis zijn van een Bijbels wonderverhaal? Hoe kunnen we het vandaag lezen en begrijpen?  DOELGROEP: studenten hoger onderwijs, leerkrachten in opleiding, leerkrachten, identiteitsgroepen, directie, beleidsverantwoordelijken.  MATERIAAL: onderstaande powerpoint, beamer, scherm, slide nummer 3 voor alle deelnemers (indien mogelijk op A3 formaat), stiften of pennen.  DOELSTELLINGEN: Inzicht krijgen in de verschillende geloofshoudingen en verdieping bij de theorie van de PKG Schaal. Gesprek over geloofshoudingen die vandaag leven openen en leren benoemen.  VOORKENNIS: de PKG Schaal vormt de theoretische en theologische achtergrond van deze werkvorm.  BASISVOORWAARDEN: besef dat de ontwikkeling van een post-kritische geloofshouding geen evidentie is en een procesmatige aanpak vereist.  DUUR: +/- 20 minuten.

3 Wandelen op het water Stappenplan  Stap 1: De begeleider leest het Bijbelverhaal van ‘Jezus die wandelt op het water’(Mt. 14, 22-36) voor.  Stap 2: De deelnemers schrijven individueel in het midden van de woordwolk in steekwoorden hun antwoord op de vragen op.  Stap 3: De begeleider belicht het thema ‘wandelen op het water’ vanuit de drie verschillende (on)geloofsstijlen: letterlijk geloof, externe kritiek en relativisme.  Stap 4: De terugblik naar de woordenwolk en reflectievragen worden eerst individueel beantwoord en nadien uitgewisseld met de rechterbuur.  Stap 5: De PKG Schaal wordt erbij genomen. De theorie en toepassing worden aan elkaar gelinkt.

4 Wandelen op het water Aanbevelingen en tips  Het is raadzaam dat de begeleider van het gesprek zich voldoende heeft verdiept in de achtergrond van de PKG schaal.  De valkuil om zich te wentelen in relativisme is een reëel gegeven. Het gelovig perspectief zal soms expliciet binnen gebracht moeten worden door de begeleider.  De post-kritische lezing van het verhaal roept op tot dialoog en is niet zomaar te nemen of te laten. Sta met de groep stil bij de vraag hoe de deelnemers zich verhouden ten opzichte van deze lezing. Ook het beeld bij deze lezing (slide 11) kan aanleiding geven tot een open gesprek waarbij verschillende interpretaties kunnen klinken.  Ook andere wonderverhalen in de Bijbel kunnen op een gelijkaardige manier een dialooggesprek openen.

5 Wandelen op het water Evaluatie QWat heb je geleerd uit deze werkvorm? QWat neem je mee naar je eigen klaspraktijk? QWas dit een hulpmiddel voor jou om een Wonderverhaal open te breken? Waarom (wel/niet)? QWat heb jij nu nodig om hier verder mee aan de slag te kunnen gaan voor jezelf en voor je eigen klas/school?


Download ppt "Wandelen op het water Van letterlijk naar post- kritisch geloof."

Verwante presentaties


Ads door Google