De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AGE FRIENDLY CITY Samenwerking gemeente Roosendaal en het Care Innovation center. Contact personen: Gemeente Roosendaal: Ingrid Stuurman Care Innovation.

Verwante presentaties


Presentatie over: "AGE FRIENDLY CITY Samenwerking gemeente Roosendaal en het Care Innovation center. Contact personen: Gemeente Roosendaal: Ingrid Stuurman Care Innovation."— Transcript van de presentatie:

1 AGE FRIENDLY CITY Samenwerking gemeente Roosendaal en het Care Innovation center. Contact personen: Gemeente Roosendaal: Ingrid Stuurman Care Innovation Center: Chantal van Spaendonck Opdracht beschrijving: Gemeente Roosendaal en Care Innovation Center willen dat Roosendaal als eerste wordt verkozen als Ageing Friendly City van Nederland. Dit omdat de vergrijzing toeneemt. Er wordt begonnen met 1 Gemeente om die door studenten op de diverse ageing friendly city aspecten in beeld te brengen waar ze nu staan en waar ze over 5 jaar willen staan zodat ze ook ageing friendly city kunnen worden.

2 8 thema´s Ageing friendly city
Buitenruimtes en gebouwen Vervoer Huisvesting Sociale participatie Respect en sociale integratie Participatie en werkgelegenheid Communicatie en informatie Steun van de gemeenschap en de gezondheidszorg 8 thema´s beschrijven: Buitenruimtes en gebouwen - Zijn er voldoende faciliteiten op straat? (Denk hierbij aan: veilige stoep, wandelpaden en fietspaden, genoeg zitbankjes, veilige oversteekplaatsen, schone stad, lawaai, veilige omgeving, publieke toiletten, openbare gebouwen) Vervoer - Is de stad toegankelijk voor iedereen? (Denk hierbij aan: genoeg opstap plekken, genoeg zitplekken in het openbaar vervoer, komt het openbaar vervoer frequent genoeg en op tijd, stopt het openbaar vervoer dicht bij de bestemming, comfort en veiligheid, taxi’s, is de informatie duidelijk (nieuwe OV), is er genoeg parkeer gelegenhied/afzet gelegenheid, betaalbaarheid) Huisvesting - Hoe is de huisvesting geregeld voor oudere/kwetsbare in de gemeente Roosendaal? (Denk hierbij aan: betaalbaar, onderhoud, design gebouwd/aanpasbaar voor ouderen, huizen in de buurt van de faciliteiten, sociaal netwerk in de buurt, overbevolkt) Sociale participatie - Hoe staat het er voor met de sociale participatie in de gemeente Roosendaal? (Denk hierbij aan: toegankelijkheid van events/activiteiten, betaalbaar events/activiteiten, variatie activiteiten, communicatie/promotie events/activiteiten, tegen gaan van issolatie) Respect en sociale integratie - Wat vind u van het respect tov de ouderen en kunnen ze makkelijk integreren in de gemeente Roosendaal? (Denk hierbij aan: Beeld van de ouderen in de gemeente Roosendaal, betrokkenheid van de ouderen in de gemeente, generaties bij elkaar brengen, participeren met activiteiten of als vrijwilliger mee participeren) Participatie en werkgelegenheid - Kunnen de ouderen hun ei kwijt in de gemeente Roosendaal? (Denk hierbij aan: vrijwilligerswerk, training als de ouderen het niet begrijpen, blijft er werkgelegenheid na pensioen <-- toegankelijkheid ivm betaling vervoer, Wordt er geluisterd naar de ouderen, ouderen worden aangemoedigd om deel te nemen aan de maatschappij) Communicatie en informatie - Wordt de informatie op een correcte manier overgebracht naar de ouderen? (Denk hierbij aan: bereikt de informatie de ouderen, wordt de informatie duidelijk uitgelegd aan de ouderen, publieke ruimtes computers met internet) Steun van de gemeenschap en de gezondheidszorg. - Zijn alle gezondheidscentra toegankelijk voor iedereen? (Denk hierbij aan: Dichtbij waar ze wonen, Toegankelijkheid, informatie duidelijk en begrijpbaar, vrijwilligers van alle leeftijden supporten de ouderen, thuiszorg)

3 Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Interviews afgenomen met verschillende organisaties. Wandelingen door de stad gemaakt om zelf knelpunten te ondervinden. Informatie van Ageing friendly city Brussel opgevraagd.

4 Knelpunten waar nu tegen aangelopen wordt.
Thema’s Totaal aantal punten Buitenruimtes en gebouwen 25 Vervoer 18 Huisvesting 20 Sociale participatie 27 Participatie en werkgelegenheid 26 Respect en sociale integratie 29 Communicatie en informatie 39 Steun van de gemeenschap en de gezondheidszorg 32 Buitenruimtes en gebouwen Er is geen openbaar toilet in de stad Roosendaal. (kijkend naar vrouwen, rolstoel gebruikers). Stoepen slecht in woonwijken. (bv: verzorgingstehuis St. Elizabeth) Blinde geleide lijnen worden vaak niet goed afgesloten. Bankjes moeten op slimmere plekken weg worden gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een weg van het St. Elizabeth naar een supermarkt of om het gebouw van St. Elizabeth. (moeten er wel meer bankjes komen ivm meer beweeglijkheid voor ouderen). Winterperiode werd de sneeuw niet voldoende opgeruimd. Nieuwe woningen voor ouderen (vooral in de stad) zijn erg duur. Vervoer Het kost veel arbeid om rolstoel gebruikers in buurtbusjes te krijgen (ivm oudere vrijwilligers). Buurtbusjes passen maar 8 personen. Veranderingen in openbaar vervoer bereikt de meeste ouderen niet/niet goed genoeg. Er is geen openbaar vervoer bij belangrijke gebouwen waar veel ouderen komen. (St. Elizabeth, Gemeentehuis) Huisvesting Wijk Burgerhout zijn weinig tot geen invalide parkeerplaatsen. Sociale participatie Veel mensen kennen hun eigen buren niet eens, dit moet sterk verbeteren in Roosendaal. Op de maandelijkse flyer meer activiteiten voor oud centraal laten staan. Respect en sociale integratie Er wordt vaak te laat ingegrepen als er klachten komen over bv: te hoge bosjes, stoepen die niet vlak zijn etc. Mensen begrijpen niet hoe het is om oud of minder valide te zijn. Minder veilig gevoel in Roosendaal. Participatie en werkgelegenheid Eenzaamheid is een belangrijk thema. Meer begeleiding in aansporen van ouderen opzoek naar een baan. Communicatie en informatie Geen duidelijke voorziening voor verloren spullen. Eventueel specifiek tijden voor ouderen?! (‘s avonds slapen er veel, ‘s middags doen er ook een aantal een middag dutje). Eventueel leeftijden op de flyers erbij zetten?! Eenzamen (armere) ouderen hoe worden die bereikt. Steun van de gemeenschap en de gezondheidszorg Weinig interactie tussen de verzorgingstehuizen en de mensen daarbuiten. Er wordt genoeg georganiseerd in het verzorgingstehuis waar iedereen aan mee mag doen, maar dit gebeurt niet. Steeds minder subsidie dus buurthuizen hebben vaak alleen nog een beheerder en deze kan niet alles zelf doen. Belangrijkste blijft wat kunnen de ouderen terug doen voor de mensen.

5 Wat moet er voor de komende periode gebeuren?
Nog meer interviews afnemen professionals Roosendaal Enquête afnemen bij bewoners Roosendaal Dag Brussel om daar informatie te verzamelen over hun Age Friendly City Amsterdag benaderen  hoe doen hun het? Twee belangrijkste thema’s keizen  daarmee verder aan de slag!


Download ppt "AGE FRIENDLY CITY Samenwerking gemeente Roosendaal en het Care Innovation center. Contact personen: Gemeente Roosendaal: Ingrid Stuurman Care Innovation."

Verwante presentaties


Ads door Google