De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Soortenkennis 3 Juni 2014, Koen Stevens

Verwante presentaties


Presentatie over: "Soortenkennis 3 Juni 2014, Koen Stevens"— Transcript van de presentatie:

1 Soortenkennis 3 Juni 2014, Koen Stevens
Grote Kamsalamander, Levendbarend hagedis, Modderkruiper

2 Grote Kamsalamander (Triturus Cristatus)
Kenmerken 20 cm lang de grootste in NL en BE Een ‘kam’. Een getande kam die de mannetjes ontwikkelen tijdens de paartijd. Korrelige/ wrat-achtige huid. Basiskleur is donker grijs of donkbruin tot zwart. Opvallend: Witte spikkels aan zijde kop. Bij veld onderzoek worden foto’s van de buik genomen om de dieren individueel van elkaar te kunnen scheiden.

3 Grote Kamsalamander (Triturus Cristatus)
Leefgewoonten Eet vooral kleine ongewervelden zoals kreeftachtigen en insecten en de larven ervan. Is kannibalistisch. Als het de kans heeft eet het kleinere soortgenoten. Schemer/nachtactief. Buiten paartijd meer op land. Overwintergebied op het land of onder in de poel. Kamsalamanders komen steeds bij dezelfde poel terug.

4 Grote Kamsalamander (Triturus Cristatus)
Leefomgeving & Verspreiding Meestal in poelen, en buiten de paartijd ook vaker op het land. Planten zich voort in februari zodat het nog wat vochtiger is. In grote langzaamstromende of stilstaande wateren. Kleinere wateren worden niet gemeden. In één seizoen legt een vrouwtje tussen de 200 en 400 eitjes. Ze vouwt de eitjes stuk voor stuk tussen platenbladeren.

5 Levendbarende Hagedis (zootoca vivipara)
Kenmerken Maximaal 18 cm lang. Cilindrische lichaam. Relatief lange staart. Kan meer dan 2x zo lang zijn als de kop-romp lengte. Koperbruin tot bruingrijs met 2 lichte strepen in de lengte. Kleur kan neigen naar grijs of groentinten. Om een geluid in te voegen moet je eerst ergens een geluidsbestandje opslaan. Dan kies je voor “Invoegen” – “Audio” – “Audio uit bestand” en kies je je bestandje.

6 Levendbarende Hagedis (zootoca vivipara)
Leefgewoonten Eet ongewervelden, voornamelijk insecten, wormen en spinnen. Leeft op de bodem. Klimt naar hogere plekken maar alleen om te zonnen. Kan goed zwemmen Schuilt bij slecht weer onder stenen, omgevallen bomen of in holletjes

7 Levendbarende Hagedis (zootoca vivipara)
Leefomgeving & Verspreiding Leeft op de bodem. 4 tot 8 jongen in 1 keer. Is eierlevendbarend.

8 Modderkruiper (Mishurnus fossilis)
Kenmerken Lang gerekt. Donkerbruine grondkleur. Geel oranje buik en zwarte lengtestrepen. De modderkruiper heeft 10 baarddraden. Staat op de rode lijst.

9 Modderkruiper (Mishurnus fossilis)
Leefomgeving & Verspreiding Wateren met een dikke modderlaag.  Kan overleven in een opgedroogde poel in de modder. Overleeft in zuurstof arm water.

10 Kamsalamander balts enzo
https://www.youtube.com/watch?v=aPOPo-LmQlI


Download ppt "Soortenkennis 3 Juni 2014, Koen Stevens"

Verwante presentaties


Ads door Google