De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VEILIG GEBRUIK VAN HIJSMIDDELEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "VEILIG GEBRUIK VAN HIJSMIDDELEN"— Transcript van de presentatie:

1 VEILIG GEBRUIK VAN HIJSMIDDELEN
TOOLBOXMEETING VEILIG GEBRUIK VAN HIJSMIDDELEN

2 DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke risico’s en maatregelen m.b.t. het gebruik van hijs- en hefwerktuigen: Duidelijkheid te geven over de mogelijkheden en verschillen; Duidelijkheid te geven over het gebruik; Voorkomen van ongevallen met hijsmiddelen; Voldoen aan arbowetgeving inzake voorlichting en onderricht.

3 Hijs- en hefwerktuigen (1)
Hijswerktuigen; Hefwerktuigen; Hijsgereedschappen; Hefgereedschappen.

4 Hijs- en hefwerktuigen (2)

5 Hijsgereedschappen (1)
Kettingen : Bij hijswerk waarvoor hijsbanden en staalkabels te kwetsbaar zijn; Staalkabels : Bij zware lasten als kettingen niet goed hanteerbaar zijn; Hijsbanden : Bij schadegevoelige lasten, die geen scherpe randen hebben.

6 Hijsgereedschappen (2)
Keuze van hijsgereedschappen: De hanteerbaarheid; Het gebruiksdoel; De vorm van de last; De belasting; De bestendigheid tegen chemicaliën; De te verwachten manier van gebruik.

7 Hijsgereedschappen (3)
Stroppen : hijsgereedschappen waarvan de uiteinden door elkaar geregen kunnen worden. Lengen : hijsgereedschappen die niet geschikt zijn om stroppen mee te maken; Sprongen : een ring met daaraan twee, drie of vier stroppen of lengen.

8 Controle en keuring van hijsgereedschappen
Keuringen; Frequentie. Opslag; Onderhoud.

9 Werklast ( SWL ) en het krachtenspel

10 Aandachtspunten Wijk niet af van de instructies van de fabrikant; Zorg voor een goede afzetting; Zorg voor een goede communicatie met de bestuurder; Denk aan de maximale tophoek; Overschrijd nooit de maximale last; Houd zelf ook voldoende afstand; Bij windkracht 7 hijswerkzaamheden staken.

11 Vragen?

12 Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "VEILIG GEBRUIK VAN HIJSMIDDELEN"

Verwante presentaties


Ads door Google