De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF. VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF. VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke."— Transcript van de presentatie:

1 TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF

2 VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke risico’s en maatregelen m.b.t. het werken met kwartsstof:  Duidelijkheid te geven over de risicogebieden;  Duidelijkheid te geven over de te nemen maatregelen;  Voorkomen van ongevallen;  Voldoen aan arbowet inzake voorlichting en onderricht.

3 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES IS STOF SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID?  De schadelijkheid (toxiciteit) van het stof;  De hoeveelheid (concentratie) van het stof in de lucht;  Hoe lang je in het stof moet werken;  Hoe zwaar het werk is: bij zwaar werk adem je dieper in waardoor je meer stof inademt;  De gevoeligheid van een persoon voor stof.

4 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES WELKE SOORTEN STOF?  Schadelijk stof is stof waar schadelijke of giftige bestanddelen inzitten,  denk aan asbest en kwartsstof.  Hinderlijk stof is stof dat geen specifieke effecten op de gezondheid heeft, maar dat wel de ogen, de huid en de longen kan irriteren.  denk aan gips, cement en kalkstof. Dat stof kan klachten, zoals irritatie of benauwdheid en zelfs (na jarenlange blootstelling) bronchitis veroorzaken.

5 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES AANDOENINGEN?  Irritatie van de luchtwegen;  Longaandoeningen. Let op: Alleen de zeer kleine (kwarts) stofdeeltjes zijn schadelijk.

6 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES KWARTSSTOF?

7 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES KWARTSSTOF? Norm: 0,075 mg/m³ Beeldvorming: plastic bekertje met 0,5 cm kwarts in een ruimte van 4 meter hoog en zo groot als een voetbalveld.

8 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES TIPS!  Laat materialen zoveel mogelijk op maat aanleveren. (Minder zagen)  Kies voor werkmethoden waarbij weinig stof vrijkomt. (Knippen in plaats van zagen)  Gebruik apparatuur met afzuiging en/of watertoevoer als je moet zagen, boren, frezen, hakken, stralen of schuren. (Er komt dan veel minder stof vrij)  Draag bij werkzaamheden, zonder stofafzuiging, een volgelaatsmasker met P3-filter. (Ook als je buiten werkt)

9 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES TIPS!  Haal de hulpstukken voor stofbestrijding niet van je gereedschap af.  (Ook al werkt het misschien wat lastiger.)  Gebruik een industriële stofzuiger om je plek schoon te houden. Geen bezem of perslucht. (Door te vegen of perslucht verspreid je het stof juist.)  Zorg voor goede ventilatie als je binnen werkt door ramen en deuren te openen.  Een snuitje (“Gamma-masker”) is niet voldoende. (Je neus lijkt misschien schoon, maar kwartsstof- deeltjes zijn zo klein dat je ze niet opmerkt.)

10 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES RESUMÉ  Gebruik de juiste PBM’s;  Gebruik het juiste gereedschap;  Begin bij de bron. Dus stofvrij in plaats van stof opruimen.

11 WERKEN MET KWARTSSTOF VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES Vragen?

12 Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF. VEILIG WERKEN IN DE INSTALLATIE- EN ISOLATIEBRANCHES DOEL Doel van dit deel is uitleg te geven over de mogelijke."

Verwante presentaties


Ads door Google