De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie
Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal Vergiftigingen via de huid Vergiftigingen via de luchtwegen Koolmonoxidevergiftiging

4 Vergiftiging 1. Achtergrondinformatie
Giftige stoffen kunnen op verschillende manieren het lichaam binnendringen: via het spijsverteringskanaal, de huid en de luchtwegen. Giftige stoffen kunnen: Een schadelijke werking hebben op de huid zelf. Een prikkelende werking hebben op de slijmvliezen van de luchtwegen. Een schadelijke werking hebben na opname in het bloed.

5 Vergiftiging 2. Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging
De algemene Eerste Hulp is altijd gericht op de beperking van de giftige stof. Neem de volgende maatregelen: 1. Let op gevaar voor jezelf voor je het slachtoffer helpt. 2. Bel De centralist beschikt over de nieuwste informatie van het RIVM en kan instructies geven over de noodzakelijke eerste hulp. 3. Stel de vitale functies van het slachtoffer veilig. 4. Stel het slachtoffer gerust.

6 Vergiftiging 5. Probeer de oorzaak van de vergiftiging te achterhalen en neem als dat mogelijk is, de originele verpakking of een restant van het gif mee naar het ziekenhuis of de arts.

7 Vergiftiging 3. Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal
Bijtende stof Als een slachtoffer een slok heeft genomen van een bijtende stof geeft dat een brandend gevoel in de keel/mond. De stof komt via de slokdarm in de maag, waardoor beschadiging van de slokdarm mogelijk is. Voorbeeld: gootsteenontstopper, ammonia

8 Vergiftiging Petroleumproduct
Petroleumproducten zijn lichter dan water. Het product vermengt zich niet en blijft daarom boven in de maag drijven. Bij petroleumproducten ontstaat vaak gasvorming. Als het gas in de longen terecht komt kan er een chemische longontsteking ontstaan. Voorbeeld: terpentine, lampenolie, wasbenzine

9 Vergiftiging Overige giftige stoffen
Sommige gifstoffen lossen op in water en worden daardoor juist sneller in het bloed opgenomen. Door middel van braken wordt het gif, dat nog niet door het lichaam is opgenomen, uit het lichaam verwijderd. Voorbeeld: medicijnen, drugs, giftige planten, tabak.

10 Vergiftiging Kinderen
Houd giftige stoffen en medicijnen uit de buurt van (jonge) kinderen.

11 Vergiftiging 4. Vergiftigingen via de huid
Bij vergiftigingen via de huid is het van belang jezelf goed te beschermen. Laat het slachtoffer de doordrenkte schoenen en kledingstukken verwijderen en eventuele sieraden afdoen.

12 Vergiftiging Stoffen met een schadelijke werking op de huid
Spoel de huid die met de giftige stof in aanraking is gekomen minstens een half uur met lauw stromend water. Zorg dat het gif zich niet kan verspreiden naar andere lichaamsdelen. Het slachtoffer mag eventueel worden droog gedept, maar niet gewreven! Als de huid in aanraking is gekomen met een giftig poeder, moet de huid worden afgeborsteld.

13 Vergiftiging 5. Vergiftigingen via de longen/luchtwegen
Bij vergiftigingen via de longen of luchtwegen is het van belang voor frisse lucht te zorgen.

14 Vergiftiging Gassen en dampen met een prikkelende werking
Laat het slachtoffer rechtop zitten en ondersteun hem eventueel. Een slachtoffer dat bewusteloos is, moet worden neergelegd. Stel zijn vitale functies veilig. Door het slachtoffer frisse lucht te laten inademen, wordt de concentratie van het gif verdund en ademt het slachtoffer geen nieuwe giftige gassen meer in. Door het slachtoffer rechtop te laten zitten, geef je ruimte aan zijn longen waardoor hij beter kan ademen.

15 Vergiftiging Koolmonoxidevergiftiging
Bij het inademen van koolmonoxide wordt opname van zuurstof in het bloed belemmerd. Na enige tijd krijgt het slachtoffer hoofdpijn en wordt hij misselijk. Het slachtoffer heeft vaak rode wangen (een gezonde blos). Langzaam vermindert ook zijn bewustzijn en uiteindelijk kan het slachtoffer overlijden als niet tijdig hulp wordt verleend.

16 Vergiftiging Samenvatting:
1. Vergiftigingen kunnen het lichaam binnendringen via de huid, het spijsverteringskanaal en de luchtwegen. 2. Probeer bij een slachtoffer de werking van een giftige stof altijd zoveel mogelijk te beperken, door hem wel of niet te laten drinken. Roep altijd professionele hulp in. 3. Een koolmonoxidevergiftiging is gevaarlijk omdat het gas reuk-, smaak- en kleurloos is.

17 Vergiftiging Zijn er nog vragen?


Download ppt "Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal."

Verwante presentaties


Ads door Google