De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vijf belangrijke punten In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp De noodvervoersgreep van Rautek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vijf belangrijke punten In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp De noodvervoersgreep van Rautek."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Vijf belangrijke punten In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp De noodvervoersgreep van Rautek Een slachtoffer ondersteunend verplaatsen ABC-methode

4 Vijf belangrijke punten 1.Let op gevaar -Voor je zelf. Denk eerst na! -Daarna voor de mensen die naar het ongeluk kijken. Zijn die veilig? -En voor het slachtoffer. Het mag natuurlijk niet erger worden. Verleen geen hulp als het niet veilig is. Bel 1-1-2.

5 Vijf belangrijke punten 2.Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert -Vraag aan het slachtoffer: “Gaat het?” -Als dat niet lukt, vraag je het aan de mensen die er omheen staan: “Heeft u gezien wat er is gebeurd?” -Vraag aan het slachtoffer: “Heeft u pijn? Kunt u alles bewegen?” -Luister goed naar wat het slachtoffer vertelt. -Let ook op ‘stille getuigen’.

6 Vijf belangrijke punten 2.Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert Controleer daarna wat het slachtoffer mankeert: -Controleer eerst de vitale functies (ABC-methode): bewustzijn, ademhaling en bloedsomloop; -Kijk daarna of het slachtoffer plaatselijk letsel (wonden, kneuzingen of botbreuken) heeft. Een bewusteloos slachtoffer is in direct levensgevaar. Door de bewusteloosheid kunnen de andere vitale functies bedreigd worden.

7 Vijf belangrijke punten 3.Stel het slachtoffer gerust en zorg zo nodig voor beschutting Zorg voor beschutting:  Als het koud is: Leg een jas of (fleece-)deken over het slachtoffer heen.  Als het warm is: Zorg voor schaduw, bijv. een parasol of paraplu.  Door een reddingsdeken over een auto heen te leggen.

8 Vijf belangrijke punten 4.Zorg voor professionele hulp bel 1-1-2 of laat bellen en vraag om een ambulance Beantwoord de vragen van de centralist en deskundige hulp  Geef je naam door  De plaats waar de hulp moet komen  Wat er is gebeurd  Het aantal slachtoffers  Wat het slachtoffer mankeert  Als het slachtoffer een kind is: de leeftijd

9 Vijf belangrijke punten Na het waarschuwen van professionele hulpverlening kan de situatie van het slachtoffer verergeren. Geef verslechteringen direct door aan 1-1-2.

10 Vijf belangrijke punten 5.Help het slachtoffer op de plaats waar hij zit of ligt Omdat je niet weet wat een slachtoffer mankeert, is het beter om hem niet te verplaatsen. Als je dat wel doet, kan het letsel verergeren. Leg dit uit als het slachtoffer aanstalten maakt overeind te komen.

11 Vijf belangrijke punten  Demonstratie en inoefenen: Noodvervoersgreep van Rautek bij een liggend slachtoffer

12 Vijf belangrijke punten

13

14

15  Demonstratie en inoefenen: Noodvervoersgreep van Rautek bij een zittend slachtoffer

16 Vijf belangrijke punten  Demonstratie en inoefenen: Noodvervoersgreep van Rautek vanaf bed of bank

17 Vijf belangrijke punten

18

19

20  Demonstratie en inoefenen: Noodvervoersgreep van Rautek vanuit een autostoel

21 Vijf belangrijke punten

22

23

24

25  Demonstratie en inoefenen: Ondersteunend verplaatsen van een slachtoffer

26 Vijf belangrijke punten

27 ABC-methode – volgorde van beoordeling en handelingen A – AirwayEerst kijken of de ademweg vrij is en het zo nodig stabiliseren van de nek. B – BreathingControleren van de ademhaling. C – CirculationControleren van de bloedsomloop en het stoppen van uitwendige bloedingen. De handelingen worden uitvoerig besproken in deel B.

28 Vijf belangrijke punten Vijf belangrijke punten op een rij: 1.let op gevaar 2.ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert 3.stel het slachtoffer gerust en zorg zo nodig voor beschutting 4.zorg voor professionele hulp 5.help het slachtoffer op de plaats waar hij zit of ligt

29 Vijf belangrijke punten Samenvatting: 1.Sta altijd even stil bij de vijf belangrijke punten voor je Eerste Hulp gaat verlenen. 2.Verplaats een slachtoffer alleen als dat echt nodig is. Je kunt hiervoor verschillende methodes gebruiken: de noodvervoersgreep van Rautek of het ondersteunend verplaatsen van het slachtoffer.

30 Vijf belangrijke punten Zijn er nog vragen?


Download ppt "Vijf belangrijke punten In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp De noodvervoersgreep van Rautek."

Verwante presentaties


Ads door Google