De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rekenmachines.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rekenmachines."— Transcript van de presentatie:

1 Rekenmachines

2 De abacus De hele geschiedenis door heeft men gezocht naar mechanische hulpmiddelen om het rekenen gemakkelijker te maken. De abacus, een Chinees telraam, is een voorbeeld van zo’n hulpmiddel. Het bestaat uit een raamwerk van hout met een aantal spijlen dat door een horizontale balk in twee delen wordt verdeeld. Met kralen in het bovenste en onderste deel kunnen verschillende waarden worden ingesteld.

3 Elke kraal in het bovenste deel heeft de waarde vijf en elke kraal in
het onderste deel de waarde een.

4 De eerste rekenmachines
In het midden van de 17e eeuw wordt er voor het eerst in West-Europa een rekenmachine gemaakt. Het is de Duitser Wilhelm Schickard ( ) die in een brief de werking van een rekenmachine beschrijft. Een andere brief bevat schetsen. Deze machine wordt echter nooit gebouwd.

5 Blaise Pascal In 1642 presenteert de Fransman Blaise Pascal de Pascaline. Met dit apparaat kunnen getallen worden opgeteld en afgetrokken. Het is de eerst werkende rekenmachine. De Duitser Gottfried Wilhelm Leibniz verbetert in de loop der jaren de Pascaline: hij bedenkt een manier om getallen ook te kunnen delen en vermenigvuldigen.

6 Joseph-Marie Jaquard Een nadeel van de allereerste rekenmachines is dat het niet mogelijk was om een aantal bewerkingen achter elkaar te laten uitvoeren. Dit probleem wordt opgelost door de Fransman Jaquard door ponskaarten te gaan gebruiken. Het principe wordt door hem toegepast om ingewikkelde bewegingen van een weefgetouw te programmeren.

7 Charles Babbage Babbage ( ) neemt het idee van het gebruik van ponskaarten over voor zijn Analytical Engine. Deze machine had veel kenmerken van een computer: De ingevoerde data zouden kunnen worden bewerkt door een rekeneenheid (de “mill”). Tussentijdse resultaten van deze rekenkundige bewerkingen werden overgebracht naar een geheugen (de “store”). Het ontwerp bevatte een mechanisme dat de informatie van het ene onderdeel naar het andere kon overbrengen (de “control unit”). De Analytical Engine moest de opvolger worden van een al eerder project van Babbage, namelijk de Difference Engine.

8 Charles Babbage


Download ppt "Rekenmachines."

Verwante presentaties


Ads door Google