De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De werking van de telefoon

Verwante presentaties


Presentatie over: "De werking van de telefoon"— Transcript van de presentatie:

1 De werking van de telefoon

2 Uitleg gebruik animatie.
Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Ga je gang VERDER

3 De werking van de telefoon
De werking van de telefoon is eigenlijk heel simpel. Het verwerken van de signalen (gesprekken) is veel moeilijker en zeer ingewikkeld door de veelheid aan gesprekken. De hoorn bestaat uit 2 hoofddelen: De telefoon (het deel tegen je oor) Een microfoon (het deel voor de mond)

4 De werking van de telefoon
In de telefoon wordt een wisselende elektrische stroom omgezet in trillingen door een magneet met een membraam (dun stalen plaatje). Membraam Kern Spoel De spoel zorgt voor een wisselende aantrekkingskracht en het plaatje (membraam) gaat daardoor trillen. Bij een microfoon gebeurt het tegenovergestelde. De microfoon ontvangt geluidstrillingen op en zet die om in een wisselende spanning. Vroeger werden hiervoor eenvoudige en goedkope koolmicrofoons gebruikt. De trillingen zorgde hier voor wisselende weerstand waardoor de stroom ging wisselen. Membraam Koolstof

5 A B De werking van de telefoon
Sluiten we 2 telefoonhorens in serie aan op een gelijkspanningsbron, dan hebben we de eerste telefoonverbinding voor elkaar. Zonder geluid zal er door deze schakeling een gelijkstroom lopen. Wordt er in toestel A gepraat dan ontstaat er een wisselende gelijkstroom die in BEIDE telefoons de stroom weer omzet in geluid. In B maar ook in A krijg je hetzelfde geluid. Door elkaar praten hoor je dus beide. Voor een goede verbinding moet je dus om de beurt praten.

6 De werking van de telefoon
Aan een verbinding voor 2 toestellen heb je niets. De volgende stap was dan ook een centrale waar de telefoonlijnen allemaal bij elkaar kwamen. Op de foto zo’n kleine centrale voor enkele tientallen toestellen. De werking was simpel. Iemand riep de centrale op door aan de slinger van de telefoon te draaien. De telefoniste nam dan contact op en vroeg wat de persoon wilde. Deze gaf een toestelnummer op die de telefoniste dan verbond met de klant. Na het gesprek werd er opnieuw aan de slinger gedraaid en werd de verbinding door de telefoniste verbroken.

7 De werking van de telefoon
Je kunt je waarschijnlijk voorstellen wat er gebeurde als er duizenden telefoons verbonden moesten worden zoals dat kon op de centrale hieronder. Meerdere telefonisten werkten dan aan deze doorverbindingen waarbij uiteraard fouten werden gemaakt. Vaak hoor je nog steeds “O, sorry, ik ben verkeerd doorverbonden” in plaats van “O, sorry, ik heb het verkeerde nummer opgeroepen”.

8 De werking van de telefoon
Het werd tijd dat de telefoonverbinding geautomatiseerd werd. Door middel van een zogenaamde kiesschijf op elk toestel kon de abonnee zelf een elektromechanische centrale besturen. Relais, oproepzoeker en hefdraaikiezers werden hierdoor gestuurd. 9 9 T T Nr. 5263 De werking was ook hier vrij simpel. Je nam de hoorn op en kreeg via een oproepzoeker contact met de centrale. Deze gaf tevens het oproepsignaal door. Door vervolgens het nummer te draaien doorliep je een aantal apparaten (hefdraaikiezers) die je telkens één stap verder doorverbonden naar de abonnee. Het grootste nadeel hiervan was dat je vanaf het begin apparatuur van de centrale bezet hield. Hierdoor konden maar een beperkt aantal gesprekken tegelijk plaats vinden afhankelijk van de hoeveelheid apparatuur in de centrale. Ook de bedrading was gigantisch.

9 Computergestuurde centrale
De werking van de telefoon Computergestuurde centrale Bij een moderne centrale zijn al deze problemen opgelost. Het nummer dat je met een moderne telefoon oproept wordt in het geheugen van de telefoon opgeslagen. Pas als je op de juiste knop hebt gedrukt wordt het nummer aan de centrale doorgegeven en door de computer wordt er een doorverbinding gemaakt. Door de gebruikmaking van digitale technieken zijn er naast het gewone bellen vele andere mogelijkheden zoals, antwoordapparaat, telefoonnummers in geheugen, gelijktijdig met anderen meeluisteren, voic enz.

10 De werking van de telefoon
Je weet nu dat: Een telefoon geluidstrillingen omzet in elektrische stromen Deze stromen bij de ontvanger weer worden omgezet in geluidtrillingen De moderne telefoon digitaal gestuurd wordt De moderne telefooncentrale een computer is Een moderne telefoon van allerlei snufjes is voorzien Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen

11 Einde van deze animatie.
Ga nu weer verder met je boek. Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk


Download ppt "De werking van de telefoon"

Verwante presentaties


Ads door Google