De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Foto-elektrische cel Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Foto-elektrische cel Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op."— Transcript van de presentatie:

1

2 Foto-elektrische cel

3 Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Ga je gang VERDER Uitleg gebruik animatie.

4 Foto-elektrische cel Zo’n fotodiode of fototransistor, laat een stroom door als op de diode of transistor licht valt. U= Het principe is simpel. Valt er licht op de getekende fotodiode dan laat deze de stroom door. Het relais komt op. Met dit relais kun je een schakeling activeren. Een foto-elektrische cel bestaat altijd uit twee hoofdonderdelen: -zender, niet veel meer dan een lichtstraal -ontvanger, een lichtgevoelige schakeling met een fotodiode of fototransistor.

5 Zender lichtstraal Ontvanger De zender en ontvanger kunnen ook in één behuizing zitten. Er wordt dan gebruik gemaakt van een spiegel of reflector. Beide schakelingen reageren als de lichtstraal wordt onderbroken. Dit zie je bij sommige winkels waar je naar binnen loopt en de bel gaat rinkelen. Op dat moment onderbreek je de lichtstraal en de ontvanger reageert daarop door de bel in te schakelen. Foto-elektrische cel Een foto-elektrische cel maakt van dit principe gebruik. De zender laat een lichtstraal vallen op de cel waardoor deze een stroom door laat. De zender kan los van de ontvanger zijn aangebracht waarbij de lichtstraal direct op de ontvanger is gericht. spiegel lichtstraal heen lichtstraal terug Zender ontvanger

6 Foto-elektrische cel Voorbeeld van het gebruik van een foto-elektrische cel bij een winkelingang.

7 zender ontvanger Foto-elektrische cel 000050000400003000020000100000 Een poort met een foto-elektrische cel leent zich uitstekend voor het tellen van voorwerpen. Vorm, kleur, materiaal en afmetingen zijn daarbij niet van belang. Hieronder een voorbeeld van een transportband waar voorwerpen worden geteld.

8 Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen Je weet nu dat een foto-elektrische cel: Uit een zender en een ontvanger bestaat De zender niet meer is als een lichtstraal De ontvanger een fotodiode of fototransistor bevat De lichtstraal onderbroken wordt door elk materiaal en elke vorm die er doorheen gaat Foto-elektrische cel

9 Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk Einde van deze animatie. Ga nu weer verder met je boek.


Download ppt "Foto-elektrische cel Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op."

Verwante presentaties


Ads door Google