De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tijdvolgordediagram Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tijdvolgordediagram Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op."— Transcript van de presentatie:

1

2 Tijdvolgordediagram

3 Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Ga je gang VERDER Uitleg gebruik animatie

4 Drukknop open, de lamp is uit. + - S H Tijdvolgordediagram

5 Drukknop gesloten, de lamp krijgt spanning en gaat direct aan. Op het moment van indrukken loopt de tijd. De schakeling is actief en de lamp brandt. + - S H Tijdvolgordediagram

6 + - S H Dit hele gebeuren kun je uitzetten in een zogenaamd tijdvolgordediagram. Voor deze schakeling stelt dat niet veel voor en is het ook niet zo belangrijk. Bij ingewikkelde schakelingen maken we wel gebruik van zo’n diagram. Tijdvolgordediagram Laat je de drukknop los dan is de lamp weer uit. De schakeling is niet meer actief.

7 + - S H Tijdlijn S H Tijdvolgordediagram De tijd begint te lopen op het moment dat er op drukknop S wordt gedrukt.

8 + - S H Tijdlijn Schakelaar blijft gesloten en de lamp blijft branden. S H start Tijdvolgordediagram Drukknop los En loopt door tot de drukknop wordt losgelaten. S blijft dus actief en lamp H blijft branden.

9 + - S H Tijdlijn Schakelaar blijft gesloten en de lamp blijft branden. S H start Tijdvolgordediagram Drukknop los Dit is het tijdvolgordediagram van de schakeling.

10 Tijdvolgordediagram S1 K1-1 K1-2 K1-3 K1 H1 H2 S2 S1 wordt ingedrukt S1H1H2 Druk nu met de linkermuisknop op S1. In rusttoestand brand alléén lamp H2. Het relais is niet bekrachtigd.

11 Tijdvolgordediagram S1 K1-1 K1-2 K1-3 K1 H1 H2 S2 S1 wordt ingedrukt S1H1H2 Het relais krijgt direct spanning en wordt ingeschakeld. De contacten worden nu omgezet maar dat kost even wat tijd. De afmeting van het vierkante blokje geeft aan hoe lang dit duurt. Hier zijn de contacten omgeschakeld.

12 Tijdvolgordediagram S1 K1-1 K1-2 K1-3 K1 H1 H2 S2 S1 wordt ingedrukt Drukknop S1 kan worden losgelaten. Contacten K1-1 en K1-2 sluiten zich terwijl contact K1-3 open gaat. Hierdoor gaat lamp H1 aan en lamp H2 gaat uit. Hier zijn de contacten omgeschakeld. Deze situatie blijft tot er op S2 wordt gedrukt. S1H1H2

13 Tijdvolgordediagram S1 K1-1 K1-2 K1-3 K1 H1 H2 S2 S1 wordt ingedrukt S2 wordt ingedrukt S1H1H2 Hier zijn de contacten omgeschakeld. Het relais zal nu direct afvallen. Na korte tijd schakelen de contacten weer terug in hun ruststand.

14 Tijdvolgordediagram S1 K1-1 K1-2 K1-3 K1 H1 H2 S2 S1 wordt ingedrukt S2 wordt ingedrukt S1H1H2 De beginsituatie is weer terug en lamp H2 blijft branden tot er weer op S1 wordt gedrukt.

15 Tijdvolgordediagram K1K2H Symbool relais met opkomvertraging Symbool relais met afvalvertraging Symbool relais met afval- en opkomvertraging Relais met een opkom- en/of afvalvertraging, teken je zo: Gebruikte symbolen Om de tijdsduur van een actie aan te geven gebruik je een lijn

16 Tijdvolgordediagram K1K2H Om een vertraging aan te geven gebruik je een rechthoek. De lengte van deze rechthoek geeft de vertraging aan. Bij een normale vertraging gebruik je dan een vierkantje. Gebruikte symbolen

17 K1K2H Relais K2 heeft ook een afvalvertraging. Deze vertraging is groter dan de opkomvertraging. Je ziet dat aan de lengte van het rechthoekje. Tijdvolgordediagram Gebruikte symbolen Relais K2 heeft een opkomvertraging. Het duurt langer dan normaal voordat het relais de contacten heeft omgeschakeld.

18 Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen Je weet nu dat in een volgordediagram: Een relaisvertraging als een vierkant wordt aangegeven Dit vierkant een rechthoek wordt als er een extra vertraging is Dat contacten pas omschakelen als het relais helemaal is opgekomen Dat een tijdlijn voor een actie, branden van een lamp, met een lijn wordt aangegeven Tijdvolgordediagram

19 Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk Einde van deze animatie. Ga nu weer verder met je boek. Tijdvolgordediagram


Download ppt "Tijdvolgordediagram Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op."

Verwante presentaties


Ads door Google