De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Overzicht van Creaties van BArt leden, gepresenteerd tijdens de ledenbijeenkomst van 16 februari 2015 rond het thema : GODIN Samengesteld door René Appels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Overzicht van Creaties van BArt leden, gepresenteerd tijdens de ledenbijeenkomst van 16 februari 2015 rond het thema : GODIN Samengesteld door René Appels."— Transcript van de presentatie:

1 Overzicht van Creaties van BArt leden, gepresenteerd tijdens de ledenbijeenkomst van 16 februari rond het thema : GODIN Samengesteld door René Appels

2 Let wel: De opnames zijn niet gemaakt onder studio omstandigheden maar uit de hand en bij kunstlicht gedurende de ledenbijeenkomst. Daardoor kunnen de vormen en kleuren enigszins afwijken van de werkelijke.

3 (titelblad) Marianne Appels keek met een knipoog naar het thema “Godin” en vroeg zich af waarom er wel gesproken wordt over een godenmaal, maar nooit over een godinnenmaal,. (hiernaast) Maar daarnaast liet ze ook zien hoe een afstandelijke ijsgodin uit haar isolement komt. Hoe ze met haar hand het donker verdrijft om plaats te maken voor het licht.. Hoe ze uit de kou te voorschijn komt en de warmte, van de echte wereld voelt waardoor ze begint te ontdooien en daardoor steeds transparanter wordt.

4 Het afstandelijke van de godin komt ook sterk tot uiting in deze tekening van de hand van Vincent Geels. De godin laat weinig van zichzelf zien: gehuld als ze is in veel kleding, maar ook haar gezichtsuitdrukking verraadt afstandelijkheid, Sereen, ingetogen, maar in zichzelf gekeerd. Ze communiceert niet. Deze karakteristieken worden nog eens benadrukt door het gebruik van weinig kleur en door de diagonale opzet waardoor naast de godin ook weer de leegte ontstaat.

5 Het onzichtbare van de wezens in het godenrijk komt ook heel duidelijk tot zijn recht in dit schilderij van de godin van de dageraad, gemaakt door Marlies Swarttouw. Getrokken door 2 paarden trekt de godin het daglicht van oost naar west over de aarde. Haar rijk gesierde en van juwelen voorziene hoofdtooi en de open ogen van de godin tonen haar edele karakter en haar aantrekkingskracht.. Echter, gezien de buitenechtelijke relatiesdie zij onderhield was wat zij onder de sluiers verborgen hield niet altijd iets dat het daglicht kon verdragen.

6 Let speciaal op de handen.
Richard Wagners opera “Der Ring des Nibelungen” was voor Marion Schmitz de inspiratiebron voor het aquarelleren van haar beeld van de godin. Let speciaal op de handen. Heel treffend schilderde Marion hier het moment waarop Brünnhilde de kom met drank aan Siegfried overhandigt Ook hier is de godin gehuld in een lang gewaad. De lichte achtergrond zorgt ervoor dat de vele blauwtinten in de kleding volledig tot hun recht komen. (N.B. Het schilderij is nog niet af. )

7 Vanuit een geheel andere invalshoek en intuïtief schilderend gaf
Bouke Veltman zijn eigen weergave van een godin. In sterke complemtaire kleuren verbeeldde hij de geboorte van de godin. Ook een godin is ooit ontstaan. Een god moet daarin de hand gehad hebben. En waarschijnlijk is er dus ook een baarmoeder. Van welke kant je het ook bekijkt steeds weer zie je elementen die invulling geven aan die zienswijze.

8 Bouke toonde dat ook door zijn schildrij steeds vanuit een andere kant te laten zien. Kijkt u mee?

9 De gedachte rondom geboorte, vruchtbaarheid en groei werd ook in beeld gebracht door Heleen Posthumus Middels gemengde techniek met was op papier beeldde Heleen een zwevende vrouwenfiguur af , die, zoals de noodlot-godinnen in de Noordse of germaanse mythologie, wevend of spinnend aan de wolken, de menselijke levensdraden uitzetten en zo de macht hebben over wat er komen gaat.

10 Inge Zwolle Een bijdrage van ons nieuwste Bart lid:
Haar specialiteit is fijnschilderen met olieverf. Inge koos binnen het aangederagen thema voor nevenstaande afbeelding van Boeddha. Weliswaar geen godin, maar ook een goddelijke persoon, die de staat van verlichting bereikt heeft. Hij heeft het aardse leven verlaten en is binnengetreden in het Nirvana. (Let op het geweldige gevoel voor detail waarmee Inge schildert.)

11 Rank en slank, uiterst vrouwelijk, zo schiep deze godin uit taxushout.
Schitterende weergaven van een godin werden geleverd door onze 3D-ers: de kunstenaars die driedimensionaal werken. Rank en slank, uiterst vrouwelijk, zo schiep Dolf Bierhuizen deze godin uit taxushout. Met de lengte van bijna 2 meter verbindtde goding hemel en aarde met elkaar. De benen veel langer dan de armen, waardoor het gevoel ontstaat dat het moeilijker is om van de aarde los te komen dan van de lucht. De schitterende natuurlijke structuur van het taxushout versterkt dit gevoel nog eens.

12 gaf aan haar creatie van het thema ‘godin”
“Godin van het Water “ is de titel die Corry Lankveld gaf aan haar creatie van het thema ‘godin” Sierlijk aan alle kanten, zoals ook de inzet laat zien. Oprijzend uit het water, gevormd met behulp van water en inhoud gevend aan of voor water . En toch zich niet helemaal tonend (zoals we ook al eerder hebben gezien) maar ten dele achter de “schulp” kruipend zonder haar schoonheid prijs te geven.

13 Een bijna Picasso-achtige godin, vervaardigd door Nique Baltink Vosman.
Geïnspireerd door een schilderij van de schilder/beeldhouwer Peter Harskamp maakte Nique dit raku-gestookte , keramische werk. De scheidingswand tussen abstractie en figuratie lijkt a.h.w. opgeheven. O.a. door het gebruik van koperrood en het bewust vermijden van het ontstaan van craquelure zijn bijzonder fraaie kleuren ontstaan.

14 Nell van de Looij maakte dit bijzonder fraaie beeld dat oorspronkelijk de titel “madonna” meekreeg. Het is gemaakt van wit marmen (statuario marmer), een enorm harde , vrijwel kleurloze steensoort. Door het in de laatste schuurgang (na het hakken en slijpen) nog vrij grof te schuren ontstaat er een buitenzijde die een bijzondere glinstering geeft. Hoewel Nell er al lang en veel aan gewerkt heeft, is het beeld nog niet af. De contouren en de omarmende houding zijn al wel goed zichtbaar, maar Nell is er nog niet helemaal over tevreden.

15 Sluit deze eregalerij van godinnen.
Thea Bentvelzen Sluit deze eregalerij van godinnen. Op een groot , aan enkele lussen hangend doek schilderde Thea dit schilderij. “In iedere vrouw schuilt een godin”, was haar gedachte . De manier waarop Thea haar idee weergeeft sluit vrijwel naadloos aan bij wat ik aan het begin van deze presentatie heb beschreven, zodat de cirkel weer rond is. Of werkelijk in iedere vrouw een godin schuilt ??? Het omgekeerde moet zeker waar zijn! Winter, de pressie van het donker drukkend op haar schouders Kou, doordingend, haar botten verstijven Spieren, slechts actief met vertraging, ondersteunen niet meer Elk straaltje zon, gretig opgenomen, te weinig, te kort, Lijf en geest, gehandicapter naarmate ‘t seizoen vordert Energetisch op nulstand Overlevingsstrategie Tot de lente bevrijdt Winter, de pressie! Winterdepressie

16 Jubileum kunstwedstrijd “Zo zie ik Berkelland”
Niet alleen Bart-leden maken mooie dingen. In Berkelland zitten vele creatieve mensen die mooie dingen maken Ook hun werk willen wij graag zien Schrijf dus in voor onze Jubileum kunstwedstrijd met het thema “Zo zie ik Berkelland”


Download ppt "Overzicht van Creaties van BArt leden, gepresenteerd tijdens de ledenbijeenkomst van 16 februari 2015 rond het thema : GODIN Samengesteld door René Appels."

Verwante presentaties


Ads door Google