De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?"— Transcript van de presentatie:

1 Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?

2 Wie ? Wat? Waar ? Tijd voor de Omgevingsscan

3 Een nieuwe strategie, en nu?!  Aanleiding  Strategie 2020  Onze hulp is gebaseerd op de noden in de samenleving  Wordt geboden als niemand anders het doet  Wat betekent dit voor de praktijk?  Vragen vanuit de vereniging:  Wie zijn en waar zitten de kwetsbare groepen?  Wat zijn de behoeften van deze groepen?  En wie gaat de behoeften van deze groepen invullen? Het NRK of andere organisaties?  Gebruik maken van ervaringen vanuit de vereniging:

4 Slecht Nederlands sprekende allochtone vrouw die (naast haar man) geen sociaal netwerk heeft...

5 Kijk mee naar buiten?

6 Een logische volgorde… Activiteit ontwikkelen Behoeften onderzoeken & doelgroep bepalen Rol Rode Kruis bepalen

7 Introductie omgevingsscan Wie zijn de meest kwetsbaren in onze omgeving en wat is onze rol? De omgevingsscan is een hulmiddel om deze vraag te beantwoorden:  Geeft inzicht behoeften en aanbod binnen een buurt, wijk of gemeente  Helpt bij het zelf verzamelen en structureren van informatie  Geen druk op de knop maar een draaiboek  Maakt gebruik van kennis en informatie die al aanwezig is  Tools: quickstart, handleiding

8 Aan de slag met stap 1 Uit welke leden moet de werkgroep bestaan? –Hebben we nieuwe vrijwilligers nodig? –Wie wordt projectleider? Welke rol heeft het bestuur? Hoeveel tijd hebben we nodig voor het scannen van de omgeving? –Hoe omvangrijk is de omgeving? –Hoeveel informatie is er al?

9

10 Hoe omgevingsbewust ben jij?

11

12

13

14 De wijk in kaart gebracht: Teken de gebouwen en ligging van de wijk

15 Geef nu de groepen mensen aan die leven in onze wijk en wie zijn kwetsbaar?

16

17

18

19

20

21 Met welke experts kunnen we in gesprek? Experts …

22

23 Wie reiken wij als NRK de hand? Binnen onze omgeving zijn er mensen: kwetsbaar in de dagelijkse omstandigheid extra kwetsbaar in noodsituaties. Hoe kunnen die geholpen worden? Wat hebben zij nodig om minder kwetsbaar te zijn? Is het Nederlandse Rode Kruis de juiste partij om te helpen?

24 Samenwerking en ondersteuning Specialist Zelfredzaamheid ondersteunt afdelingen en districten De Specialist Zelfredzaamheid: –Geeft uitleg over de omgevingsscan –Voorziet u van de benodigde materialen (handleiding en quickstart) –Ondersteunt bij het uitvoeren van de omgevingsscan –Geeft terugkoppeling aan het Verenigingskantoor

25

26 Suggesties? Opmerkingen? Vragen?


Download ppt "Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?"

Verwante presentaties


Ads door Google