De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg."— Transcript van de presentatie:

1 Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg

2 Inleiding: 1 IWT- tetra. Wat?

3 Wat verwacht het IWT? Recente wetenschappelijke kennis en/of recente technologische inzichten en ontwikkelingen die publiek beschikbaar zijn, Vertalen naar: – praktisch bruikbare informatie om die kennis toe te passen voor innovaties van producten, diensten en processen bij een grote (Vlaamse) doelgroep aan bedrijven en social profitondernemingen – met relevantie voor het hoger onderwijs (studenten en docenten, practica-labo’s en cursussen),

4 2 Het Project Onderzoeksgroep Introductie Probleemstelling Methode

5 Het project – Introductie (1) Probleemstelling: – Het Biomedisch model Heeft de laatste decennia gedomineerd (Imrie 2004) Kan echter niet alle vormen van ziekte (welzijn) vatten (Wade and Halligan, 2004) Is onderwerp van kritiek in de huidige maatschappijvisie omtrent ziektz en gezondheid (Imrie, 2004, Williams, 2001,….)

6 Het project – Introductie (2) Probleemstelling: – Het Sociale Model Is vooral een reactie op het medisch model Legt de focus op de gemeenschap als oorzaak van de gebrek aan welzijn (en gezondheid), in plaats van op de persoonlijke ziekte of beperking (Timmermans en Haas, 2008) Is eveneens onderwerp van kritiek in de huidige maatschappijvisie omtrent ziekt en gezondheid (Borrel- Carrio et al, 2004).

7 Het project – Introductie (3) Probleemstelling: – Een holistisch alternatief is nodig Ziekte heeft verschillende dimensies (Engel, 1977) – Biologisch – Psychologisch – Sociaal Genesis van het Bio-Psycho-Sociaal model. Dit model daagt uit tot een nieuwe manier van redeneren (Borrel-Carrio 2004, in het artikel: The biopsychosocial model 25 years later)

8 George Engel (1977)

9

10 Borrel- Carrio et at 2004 Het Bio-Psycho-Sociaal model daagt uit tot een nieuwe manier van redeneren, maar geen enkel model is volledig geoperationaliseerd.

11 De WHO adopteert het Bio-Psycho-Sociaal model (2001)

12 Maar ook andere modellen hebben dit geadopteerd. Person Environment Occupation Participation

13 Maar ook andere modellen hebben dit geadopteerd. Model of human Occupation

14 Maar ook andere modellen hebben dit geadopteerd. Human Ecology Model

15 Maar ook andere modellen hebben dit geadopteerd. Comprehensive Model of Occupation

16 Het project – Doel (1) Een goed doordachte strategie voorbereiden van de implementatie van het bio-psycho- sociaal redeneren en hiertoe het nodige instrumentarium ontwikkelen van om Een duurzame implementatie van deze manier van redeneren te optimaliseren.

17 Het project – Doel (2) Een duidelijk zicht krijgen op: – de concrete behoeften om BPS te redeneren – de mogelijke weerstand ten aanzien van de paradigmashift – Ethische, juridische, technische en andere belemmerende en bevorderende factoren in kaart brengen Valorisatie naar onderwijs en werkveld toe.

18 Doel van deze studiedag Kennis delen – Studieresultaten – Good practices – Verandering initiëren Netwerking

19 Wat staat er nog op het programma Voorstelling van de onderzoeksresultaten Good practices Koffiepauze en mogelijkheid tot vraagstelling (wintertuin) Verandering, wat nu? Netwerkreceptie (wintertuin)

20 Dank aan al onze partners

21

22


Download ppt "Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg."

Verwante presentaties


Ads door Google