De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch."— Transcript van de presentatie:

1 Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch

2 Huidige situatie in de Kerk Hoe staat u erin? Optimistisch of pessimistisch? Als christenen hebben we … hoop! “Dit is het doel van al ons zwoegen en strijden, want wij hebben onze hoop gesteld op de levende God, die een redder is voor alle mensen, in het bijzonder voor de gelovigen.” I Tim. 4,10

3 Huidige situatie in de Kerk Als christenen hebben we … hoop! “Laten wij, die behoren aan de dag, nuchter zijn, de borst gepantserd met geloof en liefde, de helm van de hoop op redding op het hoofd.” I Thes. 5,8

4 Wat is evangelisatie? “Allen zouden de vreugde moeten ervaren zich door God bemind te voelen, de vreugde van het heil! En het is een gave die men niet alleen maar voor zichzelf mag houden, maar die men samen moet delen. Als wij haar alleen maar voor ons zelf willen houden, zullen wij geïsoleerde, onvruchtbare en zelfs zieke christenen worden.

5 Wat is evangelisatie? De verkondiging van het evangelie maakt deel uit van het leerling zijn van Christus en is een voortdurende inzet die heel het leven van de Kerk bezielt. Het missionaire elan is een duidelijk teken van de rijpheid van de kerkgemeenschap.” (Paus Franciscus t.g.v. Wereldmissiezondag, 19 mei 2013).

6 Wat is evangelisatie? Evangeliseren is de kunst van het leven leren, mensen de weg naar het geluk laten zien. (Ratzinger, 2000). Evangelisatie is mensen uitnodigen en leiden tot een ontmoeting met God: tot een persoonlijke relatie met Jezus Christus. Hoe? In woord en in daad.

7 Wat is nieuwe evangelisatie? Nieuwe evangelisatie (Johannes Paulus II, 1983) 1.Nieuw in geestdrift, methoden en uitdrukkingswijze 2.“Nieuwe” doelgroep: gedoopten 3.Geen nieuw programma of nieuwe inhoud

8 Hoe evangeliseren? (1) Handelingen 8, 26-40 Laten we leren van Filippus

9 Hoe evangeliseren? (2) De rol van de heilige Geest (vers 29): de hoofdagent van de evangelisatie. Filippus loopt met deze man mee (vers 29 en 30): evangelisatie gebeurt meestal via het persoonlijke contact ‘ Begrijpt u eigenlijk wel wat u leest?’ Daarop zei hij: ‘Hoe zou ik dat kunnen als niemand mij wegwijs maakt?’ (vers 30 en 31)  Filippus legt hem vrijmoedig het geloof uit.

10 Om verder te lezen Paus Franciscus: Moedige getuigen voor het evangelie. Wereldmissiezondag 2013, 19 mei 2013, via: www.rkdocumenten.nl Sherry A. Weddell: Forming intentional disciples. The path to knowing and following Jesus, 2012.

11 Vragen voor uitwisseling 1. Wat is uw droom voor uw parochie/regio/gemeenschap voor over 20 jaar? 2. Wat vindt u persoonlijk nu het moeilijkste, als u kijkt naar uw parochie/regio/gemeenschap? Wat belemmert u om te evangeliseren? 3. Wat geeft u hoop? Waar merkt u dat (nieuwe) evangelisatie “werkt” en hoe komt dat volgens u?


Download ppt "Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch."

Verwante presentaties


Ads door Google