De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 5 De ethische cyclus. analogie ontwerpproblemen en morele problemen Oplossingen zijn niet gegeven maar moeten ontworpen worden. Beide zijn slecht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 5 De ethische cyclus. analogie ontwerpproblemen en morele problemen Oplossingen zijn niet gegeven maar moeten ontworpen worden. Beide zijn slecht."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 5 De ethische cyclus

2 analogie ontwerpproblemen en morele problemen Oplossingen zijn niet gegeven maar moeten ontworpen worden. Beide zijn slecht gestructureerde problemen. Er ontbreekt een duidelijk criterium waarmee nagegaan kan worden of een oplossing acceptabel is. Er is niet één goede oplossing. Het is onmogelijk de probleemruimte volledig te definiëren.

3 het ontwerpmodel & de ethische cyclus

4 De ethische cyclus & morele competentie Morele sensibiliteit Moreel analysevermogen Morele creativiteit Moreel oordeelsvermogen Morele beslissingsvaardigheden Moreel argumentatievermogen

5 morele probleemstelling Wat is het probleem? Voor wie is het een probleem? Wat is de morele aard van het probleem?

6 probleemanalyse waarden die in het geding zijn betrokkenen en hun belangen feiten die omstreden zijn

7 handelingsmogelijkheden zwartwitstrategie strategie van het aankaarten op hoger niveau strategie van samenwerking strategie van klokkenluiden

8 ethische oordeelsvorming je eigen intuïtie dominante-waardenmethode gevolgenethiek beginselenethiek deugdenethiek gedragscodes

9 reflectie Algemene kritieken op gevolgenethiek, beginselenethiek, deugdenethiek en op gedragscodes (hoofdstuk 2 en 3). Kritiek op de argumentatie van de verschillende theorieën (hoofdstuk 4). Overige reflectievragen: –Geeft het ethisch denkkader een reden om mijn aanvankelijke intuities over de moraliteit van deze handeling te onderschrijven? –Slaagt het ethisch denkkader er in om die kenmerken van de handelingsmogelijkheid te selecteren die moreel relevant zijn?

10


Download ppt "Hoofdstuk 5 De ethische cyclus. analogie ontwerpproblemen en morele problemen Oplossingen zijn niet gegeven maar moeten ontworpen worden. Beide zijn slecht."

Verwante presentaties


Ads door Google