De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agentschap voor Overheidspersoneel 1 Integriteit in de praktijk aan de slag met dilemma’s - Analyseschema.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agentschap voor Overheidspersoneel 1 Integriteit in de praktijk aan de slag met dilemma’s - Analyseschema."— Transcript van de presentatie:

1 Agentschap voor Overheidspersoneel 1 Integriteit in de praktijk aan de slag met dilemma’s - Analyseschema

2 Agentschap voor Overheidspersoneel 2 Werkwijze: met een analyseschema  Stap 1: wie is betrokken partij ?  Stap 2: welke rechten/belangen spelen mee?  Stap 3: mogelijke alternatieven ?  Stap 4: conclusie : welke oplossing kiezen ?  Stap 5: check: verantwoordelijkheid en verantwoording (t.o.v. uzelf en anderen)

3 Agentschap voor Overheidspersoneel 3 1. Betrokkenen Wie is er betrokken ? Wie heeft er belangen/rechten ?  Let op voor blinde vlekken…

4 Agentschap voor Overheidspersoneel 4 2. Belangen in het geding Wat speelt er mee? Welke belangen? Welke waarden en normen? Mogelijke belangen: rechten, rechtvaardigheid (verdeling kosten en baten), welzijn van mensen of van samenleving als geheel, betrouwbaarheid van de medewerker – de entiteit – de overheid… Brillentest: bekijk het dilemma vanuit de bril van alle betrokkenen  wat is hun belang? Wat houdt het dilemma voor hen in ?

5 Agentschap voor Overheidspersoneel 5 3. Alternatieven  Wat kunt u doen? Wat zijn mogelijke oplossingen voor het dilemma?  Zet de voor- en nadelen van elke mogelijkheid op een rij. Wat is de impact voor alle betrokkenen? IK DOE HET* ……………………………. IK DOE HET NIET* * PS : gun jezelf een adempauze. Bv. door “deze vraag overvalt me…”

6 Agentschap voor Overheidspersoneel 6 4. Afweging en conclusie Wat doet u uiteindelijk? Hoe kiest u? Hoe weegt u verantwoordelijkheid en verantwoording af? WAARDEN MIJN KEUZE EEN JUISTE KEUZE ?

7 Agentschap voor Overheidspersoneel 7 5. De proef op de som Onderstaande testen kunnen helpen:  Hellingproef Komt u hierdoor op een hellend vlak terecht? Creëert u een precedent? Is uw objectiviteit in gevaar? Wat als iedereen zo handelt? Wat als u in elke situatie zo handelt?  Voorpaginatest Stel dat uw beslissing op de voorpagina staat… (= verantwoording voor anderen)  Schoudertest Doe ik dit ook wanneer een collega over mijn schouder kijkt?  Spiegeltest Kan ik in de spiegel kijken? Is mijn gedrag in overeenstemming met wie ik zou willen zijn? (= verantwoording voor uzelf)


Download ppt "Agentschap voor Overheidspersoneel 1 Integriteit in de praktijk aan de slag met dilemma’s - Analyseschema."

Verwante presentaties


Ads door Google