De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Harderwijk: waar ligt het?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Harderwijk: waar ligt het?"— Transcript van de presentatie:

1 Harderwijk: waar ligt het?
Provincie Gelderland HARDERWIJK

2 Welkom in Harderwijk                                  Stad met inwoners, met o.a marokkanen en turken. Heeft een centrumfunctie voor de omliggende gemeenten.

3 Visserijstad maar ook FLIPPERSTAD!

4 Dolfinarium

5 Een rustige stad???

6 Marokkaans Vaderproject
"Ersatz Eltern"?

7 Wie zijn wij? Mohammed El OUSROUTI,
coördinator Marokkaans vaderproject. Henk Druijff, wijkagent Harderwijk (Stadsdennen en Drielanden)

8 Duur/vragen stellen Doel
Presentatie duurt +/- 25 minuten Daarna tijd voor discussie en vragen stellen. Doel: Laten zien dat gemeenschappelijke veiligheidszorg werkt door actief betrokken te blijven het proces !

9 Samenwerken aan veilig uitgaan
Diverse partners ondervonden in het uitgaansgebied overlast (in het bijzonder door Marokkaanse)jeugd.

10 Aanleiding Harderwijk stad met inwoners, waarvan marokkanen en turken. Heeft een centrumfunctie voor de omliggende gemeenten. Een uitgaanscentrum, zijnde een klein gebied bestaande uit 2 smalle straten totale lengte ongeveer 300 m. met -3 discotheken per discotheek ong. 300 bezoekers. -diverse cafe’s /eetgelegenheden.  Rond 2001 vonden er nagenoeg wekelijks geweldsincidenten plaats waarbij veel Marokkaanse jongeren betrokken waren. 

11 Enkele cijfers Aantal geweldsdelicten

12 Aanleiding 2 Integrale aanpak van dit veiligheidsprobleem:
Contacten met de professionele netwerkpartners zoals de Gemeente (regiehouder) Jongerenwerk/ Welzijnwerk Horecaondernemers en Horeca Nederland. Horecaconvenant (districtelijk) Infrastructurele maatregelen: Verlichting en Cameratoezicht

13 Aanleiding 3 Vanuit Jeugd en Jongerenwerk werd contact gezocht met de mar. Vereniging naar voorbeeld van het vaderprojekt in Amsterdam.

14 ONTSTAAN VADERPROJEKT:
Initiatief van de Gemeente Harderwijk werd het Marokkaanse Vaderprojekt opgestart. subsidie van de Gemeente. Het subsidiegeld werd alleen gebruikt voor de jongeren zoals: vaste zaalvoetbalavonden. toernooien feestavond verenigingsgebouw 1 x in de week geopend op woensdag- en zaterdagavond voor jeugd

15 OPZET VADERPROJEKT Om de week in de uitgaansnacht van zaterdag op zondag er minimaal 2 Marokkaanse vaders in de binnenstad aanwezig zijn. Essentieel : een bekende Marokkaanse vader Ook de politie aanwezig. (samen) Krediet bij de Marokkaanse Jeugd.

16 Effecten Het project begon vrij snel vruchten af te werpen.
Incidenten die plaatsvonden konden beheerst worden mede door inzet van de mar. vaders. Gewenperiode van alle partijen.

17 Effecten 2 Op dit moment zijn er nagenoeg geen problemen met de Marokkaanse Jeugd. Project blijft doorgaan voor een veilige samenleving.

18 Onbekend maakt onbemind
Oorzaken Slecht contact tussen politie en Marokkaanse bevolkingsgroep: Onbekend maakt onbemind Maak contact met de doelgroep en wees zelf laagdrempelig. Investeer en geef iets van jezelf en toon respect voor elkaar

19 Welke investeringen door politie en Marokkaanse vaders:
Deelname politie aan agressie-regulatietraining Voetballen met /tegen politieteam Gesprekken met ouders en vooral de jeugd Duidelijk zijn daar waar men in de strafrechtketen kwam Jeugdpolitie bezoekt de jongeren en neemt andere collega’s mee (olievlek).

20 Welke investering door vaders
INTERN: Veel gesprekken met ouders van de jongeren. In beginsel 20 ouders bij het project betrokken nu nog 3. Ouders zijn bijzonder positief over het project. BOODSCHAP: GEEF DE JONGEREN LIEFDE EN AANDACHT DAN KRIJG JE RESPECT VOOR ELKAAR.

21 Afsluiting Problemen met Marokkaanse jeugd in binnenstad en daarbuiten grotendeels opgelost. Wees laagdrempelig en daarmee sluit ik mij aan bij Mohammed uitspraak. Volgende doelgroep zijn de Turkse jongeren.

22 "Ersatz Eltern!!" Ingezette projecten actief onderhouden!


Download ppt "Harderwijk: waar ligt het?"

Verwante presentaties


Ads door Google