De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aftrapbijeenkomst ‘’Toekomst Pensioenstelsel’’ Woensdag 4 juni 2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aftrapbijeenkomst ‘’Toekomst Pensioenstelsel’’ Woensdag 4 juni 2014."— Transcript van de presentatie:

1 Aftrapbijeenkomst ‘’Toekomst Pensioenstelsel’’ Woensdag 4 juni 2014

2 Inhoud van de dag Doel van de dag Proces Presentatie John Landman (SZW) Presentatie Dick Boeijen (PGGM) Stellingen en discussie Korte terugblik Wat willen we John Landman meegeven?

3 Doel van de dag Denkproces Toekomstig Pensioenstelsel bij aangesloten organisaties stimuleren en deels faciliteren; Input genereren vanuit de achterban voor een VCP- positionpaper.

4 Proces SER Ambitie is om vanuit de SER te komen met een breed gedragen analyse met oplossingsrichtingen, zodat SZW begin 2015 een hoofdlijnennotitie kan schrijven. Het proces is als volgt met op: 24 juni eerste aftrapbijeenkomst van de SER met jongeren- en ouderenorganisaties maar ook andere belangenorganisaties; September t/m medio november: dialoogactiviteiten en proces van adviesvoorbereiding; Eind november: start achterbanraadpleging; December 2014: afronding van het advies.

5 Proces VCP Doel van de VCP is om de aangesloten organisaties aan te sluiten middels themabijeenkomsten op het SER-traject. Daarnaast om met input vanuit de bonden een VCP-positionpaper te maken dat als leidraad dient in de SER. Het proces is als volgt: Vóór 15 juli: eerste concept VCP-positionpaper Begin september: tweede themabijeenkomst (collectiviteit, keuzevrijheid en maatwerk) en aanpassing VCP-positionpaper; Begin oktober: derde themabijeenkomst (vermogensopbouw voor pensioen, zorg en wonen) en aanpassing VCP-positionpaper; November: achterbanraadpleging SER-advies en advisering aan AB middels VCP-positionpaper.

6 Stellingen 1.) Zijn individuele eigendomsrechten het einde van een collectief en verplicht pensioen of juist andersom? 2.) Risicodeling is noodzakelijk om pech- en gelukgeneraties te voorkomen? 3.) Het draagvlak voor een collectief en verplicht pensioenstelsel zal ook over 20 jaar nog bestaan? 4.) Niet de veranderingen, maar de transitiemogelijkheden naar een ander pensioenstelsel horen centraal te staan in de pensioendiscussie?

7 Tot slot! Wat willen we meegeven aan John Landman?

8 Hartelijk dank voor uw inbreng!


Download ppt "Aftrapbijeenkomst ‘’Toekomst Pensioenstelsel’’ Woensdag 4 juni 2014."

Verwante presentaties


Ads door Google