De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond."— Transcript van de presentatie:

1 Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond

2 Kinderrechtenindicatoren Gezinsbond: een eerste reflectie vanuit de praktijk Reactie op 20 jaar IVRK: lancering kindnorm want IVRK is meer dan een intentieverklaring.

3 Kinderrechtenindicatoren Vlaams Jeugdbeleidsplan: –In de beleidskeuzes van de Vlaamse overheid wordt rekening gehouden met de effecten (op de gezondheid) van kinderen en jongeren van huidige en toekomstige generaties (SD 5) –De Vlaamse overheid ontwikkelt verder zijn instrumentarium om de impact van beleidsmaatregelen op de gezondheid van kinderen en jongeren als mede ‐ uitgangspunt te gebruiken (SD 5, OD 5.2) –Evaluatie van Vlaams agentschap sociaal en cultureel werk mbt JoKER: onderzoek juist afgerond.

4 Kinderrechtenindicatoren Kindnorm: Doelstelling=kindvriendelijker beleid binnen onze context te realiseren –Ex-ante én ex-post kinderrechtentoets nodig (op basis van indicatoren?) - Concrete kindnormering

5 Kinderrechtenindicatoren Indicatoren: –Zijn slechts een hulpmiddel en het naleven van indicatoren mag geen doel op zich worden. –Moeten aan heel wat voorwaarden voldoen

6 Kinderrechtenindicatoren Verschillende opvattingen: –Zijn indicatoren gewoon niet een vertaling van een overheidsbeleid dat met schaarse middelen zoveel mogelijk meetbare effecten wil bereiken? –Indicatoren zijn een noodzakelijk kwaad om bepaalde zaken aan het licht te brengen (fijnstof).

7 Kinderrechtenindicatoren Basisvoorwaarde: er moet een democratisch debat gevoerd worden over de beleidsdoelstelling én de indicator(en). Randvoorwaarden: –Niet vrijblijvend –Regelmatige en transparante evaluatie met alle stakeholders –Robuust op lange termijn –Niet te ambitieus –Reflectie van bijzondere noden kwetsbare gezinnen –Welzijn is multidimensioneel en dat moet in de indicatoren vertaald worden –Rekening houden met visie jongeren –Veel aandacht voor manier van dataverzameling –Erkennen dat bepaalde zaken niet in een indicator gevat kunnen worden.

8 Kinderrechtenindicatoren Zijn er andere meer geschikte methoden om kinderrechtenbeleid in Vlaanderen te evalueren?: –‘What works?’ –Thematisch seminar? –Andere?

9 Contactgegevens Studiedienst Gezinsbond danielle.van.kalmthout@gezinsbond.be


Download ppt "Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond."

Verwante presentaties


Ads door Google